Blocker
Terug naar alle verhalen
Levertraan

Kreeg jij vroeger ook dagelijks een lepeltje levertraan?

 • SchoolBANK redactie
 • 2 jaar
Loading Likes...

De wintermaanden betekende vroeger… tijd voor het flesje levertraan. Eén lepel per dag voordat je naar school ging of juist voor het slapengaan om de weerstand te verbeteren en het lichaam gezond te houden. Levertraan bevat met name veel vitamine D waar je in de winter extra behoefte aan hebt. Velen zijn ermee grootgebracht, maar de meesten konden de geelachtige olie niet echt waarderen. Zelfs een snoepje of suikerklontje achteraf kon de smaak niet wegnemen. Een smaak die je waarschijnlijk nooit meer zult vergeten.

Levertraan

 

Kreeg jij vroeger ook levertraan? Wij zijn benieuwd! Deel je ervaringen hieronder of zet ze op SchoolBANK. Wil je liever nog meer verhalen lezen over toen & nu? Klik dan hier!

Reacties 11 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Nee ik kreeg van thuis geen levertraan. Wel een vriendin van mij waar ik veel bij haar thuis kwam, zodat ook ik gewoon in het rijtje mond open en slikken opgenomen werd. Ook een beker melk 3 keer of mee gekookt en met vellen. Stond voor mij klaar op het aanrecht bij binnenkomst via de achterdeur in tuindorp.

 2. Ja, zodra de “R” in de maand zat kreeg ik ‘s avonds een lepel levertraan. Daarna kreeg ik een theelepel suiker tegen de vieze smaak. Later (ik denk omstreeks 1952) kwam er met Sinatraan een levertraan met sinasappelsmaak. Dat was beter te slikken. De levertraan had geen vitamine D, maar proto-vitamine D. Eerst zonlicht kan van protovitamine D vitamine D maken.

 3. In het kinderhuis kregen wij deze “lekkernij” ook elke dag na de warme maaltijd die toen nog tussen de middag werd geserveerd. Gedacht werd om dit voor het toetje te doen. Brrrr . . wat zagen we er tegenop. Op een dag had ik de ingeving om de lepel levertraan door mijn custardvla te roeren in de hoop dat die smaak de levertraan zou overstemmen. Zat vervolgens aan een bord VOL levertraan, gruw nog steeds bij die gedachte en kan het bijna ruiken. Enne . . .niet zeuren maar alles opeten, onder dreiging van lijfstraffen, hel en verdoemenis!

 4. misschien dat ik een beetje andere smaak hebt, misschien raar, ik vondt die levertraan best smaken, nam wel 2-3 lepels, wat een lekkere vettigheid! nu, 45 jaar later, neem ik maar vitamin D pillen.
  wat iets minder bekend is, dat vroegere motoren gesmeerd werden met datzelfde goedje!
  Ook dronk ik rond die tijd vaak de pure Sterovita koffiemelk, waar ik nu van huiver,maar…ik was zelden ziek!

 5. Het diepte punt was de winter maanden ijs op de ruiten in de koude keuken vrijdag s’vond s eerst in de teil .Om afgeboend te worden ,en als toetje de fles levertraan.Volgens mij werd dat gegeven met de grootste lepel die in huis was.Geen schep suiker na of zo, dat was te duur.

 6. Ik kreeg ook iedere morgen een lepeltje levertraan, tot dat ik ontdekte dat ze er ook in capsule vorm waren.
  Heb met name moeder toen overgehaald om die te kopen. het was toen geen straf meer om levertraan in te nemen.

 7. Ik denk dat iedereen die in de jaren ’50/’60 een lepel levertraan moest doorslikken, zich nu nog de smaak kan herinneren. Soms als ik een rolmops eet neigt die smaak nog wel eens boven te komen….grof gezegd was het echt zum kotzen!!

 8. inderdaad…een dagelijks dieptepunt van de dag. En dan dat schepje suiker, of dat nou zo gezond wás…en helpt deed het sowieso niet echt…bah bah.