Ga naar de inhoud

Zo maakte je vroeger de mooiste krullen

Update:
krullers

Krulspelden, had jij ze ook vroeger? In deze wekelijkse rubriek nemen we je terug in de tijd. Er waren verschillende methoden, om prachtig krullend haar te krijgen. De krulset was hier een van. Of je nou ging trouwen of het haar van je moeder moest doen – de krulset wordt al gebruikt sinds de jaren ‘40. Wat is je leukste herinnering aan de krulset?

Krullen nodig? Dan gebruik je een krulset

Terwijl men tegenwoordig gebruik maakt van een krultang of de Dyson Airwrap, hadden vrouwen vroeger alleen maar een krulset. Dit setje had bijna elk huishouden in huis. Zo’n set kwam met rollers, vlinderklemmen en clips. Je maakte de rollers warm (vroeger deed je dit in warm water) en wanneer ze heet genoeg waren, draaide je ze om de gewassen en droge haarlokken van jou of je moeder heen. Dit moest je niet te traag doen, want anders werkte het niet. Je liet dit ongeveer een uurtje zitten en daarna had je prachtige golvende lokken. 

Krulset tegenwoordig nog steeds populair

Krulsets ouderwets? Nee hoor! Krulspelden zijn anno 2023 nog steeds een perfecte tool om krullen mee te creëren die de hele avond blijven zitten. Het is ook een stuk beter voor je haar dan al die andere elektrische tools. Dus mocht je nog een set krulspelden in huis hebben, ren dan snel naar zonder. Als je haar te kort is, kan je misschien je (klein)kinderen hier blij mee maken.

Wat is jouw leukste herinnering aan de krulset en hoe vaak heb jij je moeders haar gekruld? We horen het graag in de reacties!

Meer blogs:

categorieën: Van toen

Reacties 10

 1. avatar
  Ineke Vermeulen

  Nee helaas

 2. avatar
  Elizabeth [Bep] Morsink

  Ik had ook krulhaar en gebruikte krulspelden om m'n haar gladder te maken. Lol

 3. avatar
  Ineke Vermeulen

  Ik had kort geknipt haar krullen van me zelf

 4. avatar
  André Volkers

  Nadat mijn zus in de jaren '50 haar krulspelden had ingedaan, sloot zij de stofzuigerslang aan op de uitlaat aan de achterkant van onze rechtopstaande Toppy stofzuiger, bevestigde daaraan vervolgens een of andere plastic zak in de vorm van een droogkap, zette deze op haar hoofd, schakelde de stofzuiger in en voilà.....

 5. avatar
  Annemieke Keur-Vleeshouwers

  Ik heb nog fulltime bij de thuiszorg gewerkt, nu zouden het teveel uren zijn en mag dat niet meer. Je had echter meer tijd om te helpen en dat betekende dat je ook hielp bij het douchen/aankleden enz. Daarbij hoorde vanzelfsprekend ook met krulspelden een watergolfkapsel creëren met behulp vaak van pils om de krul te verstevigen. Veel cliënten vonden het altijd heel fijn om er weer goed verzorgd uit te zien omdat bij hen ook meestal het geld voor de kapper er niet was. Het was in die gevallen ook altijd heel dankbaar werk! Je zag de dames weer 'opknappen' ondanks hun ziekten of hindering.

 6. avatar
  mariel lavrijsen

  Krulspelden heb ik nooit gehad, maar wel won ik in mijn kinderjaren een setje met kam, borstel, spiegeltje en krulspelden op de kermis, die ik weleens voor mijn poppen gebruikten en altijd heb bewaard. Ook heb ik het kleedje dat we over onze schouders kregen, als m'n moeder ons knipte en heb ik wel haar krulrollers bewaard.

 7. avatar
  Marianne Pietersen

  Ik had stijl haar en krullen zetten was bijna nutteloos. Had wel krulspelden en gebruikte die voor een fuifje, alleen voor het onderste gedeelte van mijn haar. Mijn moeder zette soms een hoofd vol spelden voor me, maar het resultaat was nogal min, alleen een beetje golf in het haar. Zelfs zette ze wekelijks krullen, maar ze ging om de zoveel tijd naar de kapper voor een permanent, anders had het krullen zetten bij haar ook geen zin.

 8. avatar
  Helena Toren

  Mijn haar was 'gewillig' maar krullen zakten er zo uit. In mijn trouwen ging ik voor een permanent, soms met lang haar, soms met kort. Mijn buurvrouw en ik deden het soms bij elkaar met een 'huispermanent'. 'Tegenkammen' deed ik als min vriendin en ik te dansen gingen en lak erover spuiten. Dat tegenkammen was slecht voor je haar (zo was de lak). Maar het was 'mode'.

 9. avatar
  Rika Prins-Krams

  Mijn moeder had een ijzeren tang die ze op het gas deed. En ik had mooie pijpekrullen

 10. avatar
  fietje karekietje

  Wij mochten geen lang haar thuis, moesten korte koppies. Wat ik wel jammer vond want mijn oma vertelde ons hoe in haar jeugd pijpenkrullen bij haar werden gemaakt. Met suikerwater en repen stof. Ik vroeg me altijd af of dat niet vreselijk ging plakken. Ze had later in haar jeugd lang haar tot op haar kont. De lange haarstrengen van oma en haar zusje heb ik hier nog liggen. Die zijn bijna honderd jaar oud. Wat ik ermee moet weet ik ook niet, maar weggooien kan ik ze niet.