Ga naar de inhoud

Nostalgische manieren om je haren te krullen

Je haren krullen, het is op veel verschillende manieren mogelijk. Waar vrouwen tegenwoordig in een handomdraai hun haren hebben gekruld met een krultang, werd voorheen de Carmen krulset opgewarmd voor gebruik. Dit zijn de nostalgische manieren om je haar in de krul te krijgen en belangrijker nog: te houden. Welke methode herken jij?

Het permanentje

Lang houdbare krullen is de wens van elke vrouw. En laten we daar nou een permanentje voor hebben. Een aantal jaar geleden werd het ineens weer razend populair om je haar permanent te laten krullen bij de kapper. Je moet er wat voor over hebben. Namelijk een zit van twee uur. Maar dan kun je wel direct een aantal maanden tot een half jaar lang van je bos krullen genieten. Bovendien hoef je aan een permanentje vrij weinig te doen. Het enige dat je moet doen is je haren goed verzorgen, omdat het wat te verduren heeft gehad.

De krulset

Een krulset met rollers, vlinderklemmen en clips. Eén van Carmen bijvoorbeeld. Bij een krulset krijg je vaak een bak geleverd waarin de rollers opgewarmd moeten worden. Je wacht tot de rollers warm genoeg zijn en draait ze vervolgens om gewassen en droge haarlokken heen. Niet te langzaam, anders gaat de warmte weer van de roller af. De warme roller bevestig je met een krulspeld in je haar. Na een halfuurtje verwijder je de rollers weer en kijk je naar een krullenbol in de spiegel.

Klittebandrollers of kleefrollers

Een andere krulset bestaat uit kleefrollers die met een soort klittenband aan je haar blijven zitten. De kleefrollers doe je in op handdoek droog haar. In de richting waarop je je lok wil laten vallen. Wanneer al je lokken om een kleefroller zitten, föhn je je handdoek droge kapsel op de laagste temperatuur volledig droog. Tussendoor spiek je een keer bij een kleefroller om te kijken of je haar droog is en er een goede krul is ontstaan. Of je liet de kleefrollers zitten, deed er een slaapmuts overheen en ging naar bed. De meeste kleefrollers zijn zacht en daarom geschikt om mee te slapen.

Ingevlochten haar

Als je geen krulset hebt, zoek je wel een andere creatieve manier om je haar in de krul te krijgen. Zeker in je tienerjaren, wanneer je de gekrulde haartrend absoluut niet aan je voorbij kan laten gaan. Je haar vlechten dus. Voordat je gaat slapen verdeel je je haar in twee stukken. Beide kanten vlecht je helemaal vanaf bovenaan in. Na één nacht slapen met ingevlochten haar, word je al wakker met een enorme bos krullen.

Rietjes in je haar

Wanneer je niet de beste was in invlechten, pakte je gewoon de rietjes van het laatste kinderfeestje uit de keukenlade. Hoe dat ook alweer werkte? Simpel, je wikkelt een plukje haar om een rietje en zet de pluk onderin vast met een schuifje door het rietje. Voor alle stevigheid en een goede krul, zet je de bovenkant van het rietje ook vast met een schuifje. Ideaal als je de volgende ochtend met dunne pijpenkrulletjes op de schoolfoto wilde.

Een sokkenknot

Nog zo’n manier om je haar te krullen is de sokkenknot. Als je met een grote knot in gaat slapen, heb je de volgende ochtend natuurlijke, losse krullen. En die knot maak je gewoon met een (oud) paar sokken. Je knipt de tenen ervan af en wikkelt de sok in elkaar. Je zet je haar in een hoge staart en draait de sok er vervolgens vanaf onderaan tot bovenaan in. Tot je bij de laatste losse plukjes komt. Deze stop je in de sok en je zet de knot vast.

Welke methoden om je haar te krullen heb jij ook uitgeprobeerd? Of ken je nog andere manieren die je in je tienerjaren lief waren? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

categorieën: Van toen

Reacties 9

 1. avatar
  Annemieke van Blaricum

  Papillotten, maar niet die moderne van schuimrubber. Nee, echt ouderwets, met stroken van een oud laken. Duurde uren om het allemaal op te rollen en vast te knopen, en na afloop had je dan mooie krullen, die in mijn geval na een half uur weer verdwenen waren.

 2. avatar
  irma jansen

  De meest 'enge' was toch wel de krultang (van ijzer) di m'n moedee in de gasvlam hield van het gasfornuis en daar dan wat lokken haar omheen draaide.......is gelukkig wel altijd goed gegaan.

 3. avatar
  Cobi Delies

  In mijn jeugd was net stijl haar in de mode en dat terwijl in van nature dik haar met een 'slag' erin had. Sommige meisjes streken hun haar gewoon op de strijkplank glad . Ik heb me er nooit veel van aangetrokken en liet mijn haar gewoon zoals het was.

 4. avatar
  Grietje Benthem

  Draai nog steeds rollers in het haar nadat het gewassen is ..Nadien kam ik het op naar mijn smaak ...Ik ben 76 jaar jong en wil er leuk uit blijven zien ondanks mijn ouderdom..Heb in de loop van de jaren alles geprobeerd en heb nu ook nog steeds de warmwaterrollers voor als mijn haar droog is en wel een krulletje kan gebruiken..Deze twee gebruik ik dagelijks nog ..

 5. avatar
  fia bakker

  Mijn oma vertelde dat ze als kind papillotten in het haar kreeg. Met suikerwater als versteviging! Begin jaren '20 zal dat geweest zijn. Dat wilde ik ook eens doen met mijn lange haar. Om te kijken hoe dat zou werken. Maar de gedachte aan de gevolgen van die zoete bende in je haar.... De bijen of wespen die erop af kunnen komen.... Toch maar niet gedaan.

 6. avatar
  Gea Van der Spek-Engelhart

  Als kind maakte ik voor het slapen gaan mijn haar een beetje vochtig. Dan per strengetje een 'lapje' erin draaien. Het ideale lapje was een reepje katoen, gescheurd uit een oud laken. Resultaat de volgende morgen: prachtige pijpenkrullen!

 7. avatar
  Dieneke, maria Oort

  Ja dit ook een herkenbaar zekerhad lang krullend haar maar altijd als ik het gewassen had deze krullers gingen op nat haar en zat geweldig wat leuk om dit te zien ben altijd in het kappersvak geweest mijn broer heeft velen zaken gehad wat een plezier hadden wij en al de damens waren altijd tevreden heerlijk om te zien Bedankt Schoolbank Dikke 10 voor het plaatsen Dieneke Maria v Oort (Dayenne)

 8. avatar
  Marianne Kesseler

  Ik krulde mijn haar met een pannetje heet water waar rollers in zaten.Daarna draaide ik die in mijn haar en klemde er een afsluitklem op .Kriulde prachtig het eerste uur maar bij mij zakte het daarna weer helemaal uit.Heel veel moeite voor een veel te kort resultaat.

 9. avatar

  […] Nostalgische manieren om je haren te krullen […]