Ga naar de inhoud

Karnemelkse pap met stroop: een nostalgisch gerecht uit grootmoeders keuken

Update:
karnemelkse pap

Ken je dat nog, die heerlijke karnemelkse pap met stroop die je als kind weleens at? Of misschien herinner je je de geur van het gerecht dat je grootmoeder vaak voor je klaarmaakte? Karnemelkse pap met stroop is een traditioneel Nederlands gerecht dat vroeger veel gegeten werd als ontbijt of lunch. Het is eenvoudig te maken, voedzaam en heeft een heerlijke smaak. Haal hier wat nostalgie op met dit ouderwetse gerecht en maak kennis met 5 overheerlijke recepten. 

Karnemelkse pap met stroop: eenvoudig en voedzaam gerecht

Karnemelkse pap met stroop is een nostalgisch gerecht dat vaak wordt geassocieerd met de Nederlandse keuken en herinneringen aan grootmoeders keuken. Het is een eenvoudig en voedzaam gerecht dat vaak werd gegeten als ontbijt of lunch. Als kind vond je het heerlijk, of echt niet te eten. Weet jij nog wat je van dit Oudhollandse gerecht vond? 

Weet jij nog hoe je grootmoeder dit gerecht maakte?

Veel mensen herinneren zich nog hoe hun grootmoeder dit gerecht bereidde en hoe het heerlijk smaakte op een koude winterochtend. Het eten van karnemelkse pap met stroop geeft daarom een gevoel van nostalgie oproepen en mensen terugbrengen naar hun jeugd en warme herinneringen aan thuis. Als je hoorde dat je pap ging eten, kon je geluk niet op. Je kon niet wachten tot het klaar was.

Nog steeds een geliefd gerecht 

Hoewel karnemelkse pap met stroop misschien niet meer zo vaak op tafel staat als vroeger, blijft het een geliefd gerecht dat nog steeds wordt gewaardeerd. 

5 overheerlijke variaties op karnemelkse pap met stroop

Hoewel karnemelkse pap met stroop misschien niet meer zo vaak op tafel staat als vroeger, blijft het een geliefd gerecht dat nog steeds wordt gewaardeerd. Het is ook nog eens eenvoudig om te maken. Het gerecht bestaat uit karnemelk, bloem en water. De ingrediënten worden gemengd en vervolgens gekookt tot er een dikke pap ontstaat. Het gerecht kan worden geserveerd met een scheutje stroop, wat zorgt voor een zoete en lichtzure smaak die perfect past bij de romige textuur van de pap. Wil je het weer een keertje eten? Laat je dan inspireren door deze 5 recepten. 

1. Basisrecept

  • 1 liter karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 300 ml water
  • Snufje zout
  • Stroop naar smaak

Meng de karnemelk, bloem, water en zout in een pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken terwijl je regelmatig roert. Serveer de karnemelkse pap warm met een scheutje stroop.

2. Met kaneel en suiker

  • 1 liter karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 300 ml water
  • Snufje zout
  • Kaneel en suiker naar smaak
  • Stroop naar smaak

Bereid de karnemelkse pap volgens het basisrecept en voeg naar smaak kaneel en suiker toe. Serveer de pap warm met een scheutje stroop.

3. Met bessencompote

  • 1 liter karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 300 ml water
  • Snufje zout
  • Bessencompote naar smaak
  • Stroop naar smaak

Bereid de karnemelkse pap volgens het basisrecept en serveer de pap warm met een scheutje stroop en een lepel bessencompote.

4. Met honing en noten

  • 1 liter karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 300 ml water
  • Snufje zout
  • Honing naar smaak
  • Gehakte noten naar smaak
  • Stroop naar smaak

Bereid de karnemelkse pap volgens het basisrecept en serveer de pap warm met een scheutje honing, gehakte noten en een scheutje stroop.

5. Met gebakken appels

  • 1 liter karnemelk
  • 150 gram bloem
  • 300 ml water
  • Snufje zout
  • 2 appels, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel suiker
  • Kaneel naar smaak
  • Stroop naar smaak

Bak de appels met suiker en kaneel in een pan tot ze zacht zijn. Bereid de karnemelkse pap volgens het basisrecept en serveer de pap warm met de gebakken appels, een scheutje stroop en extra kaneel naar smaak.

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar

    […] Karnemelkse pap met stroop: een nostalgisch gerecht uit grootmoeders keuken […]