Ga naar de inhoud

9 maart: Internationale Barbie Dag

barbie

Op 9 maart is het Internationale Barbie dag. Barbie is een modepop die gemaakt wordt door de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel. Het is een hele industrie geworden, met alle accessoires die je er tegenwoordig bij kunt kopen. Naast alle soorten poppen, klein, groot, jongens, meisjes, zelfs genderneutrale poppen, maar ook meubeltjes en complete barbiehuizen in de meest zoete kleurtjes.

Geschiedenis

De 1ste barbiepop, een echt dametje met wespentaille en grote borsten, dus met een perfect figuurtje, werd uitgebracht in 1959. De meeste kleine meisjes hunkerden ernaar zo’n pop in bezit te hebben die je zo heerlijk aan- en uit kunt kleden met prachtige jurkjes en schattige piepkleine schoentjes. Tot die tijd moest je het doen met van die kartonnen popjes. Die je kon kleden door papieren kleertjes, met van die lipjes er omheen te vouwen. In dat 1ste jaar was er nog maar 1 soort, met prachtig lang haar, blond of donker. Maar nog niet in zijn geheel ingeplant op het schedeltje – slecht in een randje – zodat ze een kaal kopje had als je het haar opzij deed. Je kon de pop in een beugel hangen, zodat ze kon staan.

Mijn 1ste Barbie 

Ik kreeg mijn 1ste Barbie toen ik al een jaar of 11/12 was. Wat vond ik haar geweldig! Het bleef bij die ene pop, geen Ken of andere vriend erbij, dus ik speelde dat de beugel haar vriend was. Af en toe, bij een bepaalde gelegenheid kreeg ik een setje kleding, maar mijn moeder maakte ook vaak leuke kleertjes van kleine lapjes stof of breide van die piepkleine sjaaltjes en mutsjes. Alle kleinoden werden gekoesterd en zorgvuldig bewaard.

Dochter 

Mijn dochter had er in de jaren 80 meer dan 1. Er kwam nog een 2e en een 3e Barbie, een Midge, en een Ken en een kleine pop: Scooter. Alles in het veelvoud. Wat een verschil met de jaren 60. Er werd ook met mijn oude Barbie gespeeld, en tot mijn ontsteltenis werden de haren er op een zeker moment afgeknipt. Toen had ze dus een hele kale kop.  Nu staat mijn oude pop te pronken in een vitrinekast van een verzamelaar. Het kale kopje was geen probleem.  Daar zijn dan weer pruikjes voor.

Welke herinneringen heb jij aan de Barbie?

Meer blogs:

Reacties 3

 1. avatar
  fietje karekietje

  Heb mijn bubble cut Barbie nog steeds, inclusief alle kleertjes die mijn moeder en oma ervoor hebben genaaid vroeger. Het is er eentje uit de jaren zestig met een rood badpak en schoentjes.

 2. avatar
  P.M. Altorffer-Kraan

  Ik heb een aantal 'Cindy's' nog, uit de jaren 80. Dat waren wel de favoriete. Ik zag die foto hierboven en kreeg heel even weer dat gevoel van toen, het speciale barbiegevoel.

 3. avatar
  J.H. Michel

  vroeger een Barbie gehad, later ook Skipper, dat haar van de Skipper kon je kammen, mooi lang haar. en ik maakte er ook weleens een paardenstaart in. Heb ook weleens zo'n Leeuwenzegel pop gehad met een rood overgooiertje. Ik vond poppen eigenliik alleen leuk voor het haar te doen