Ga naar de inhoud

Koffievisite met kinderserviesje

SchoolBANK redacteur Ellenor was zo’n jaar of 5, zij woonde in Westzaan in een rustige buurt. Elke maandagmiddag kwam haar achterbuurvrouw op bezoek, koffie drinken bij haar moeder. Maar eerst moest ze bij Ellenor aanschuiven.

Mini koffie

Onze achterbuurvrouw in mijn ogen destijds een oude vrouw (ze zal echter rond de 55 zijn geweest) kwam op maandagmiddag gezellig buurten bij mijn moeder. Koffie met koek en volgens Zaans gebruik ook bij het 2 kopje koek, bijnaam voor Zaankanter is niet voor niets “koekvreters”.
Ik keek er altijd naar uit want het was inmiddels gewoonte dat ze eerst bij mij op de koffie kwam. Mijn miniserviesje stond er klaar voor. Was het voor mij een grote gebeurtenis, in één klein slokje was het hele kopje leeg. Wellicht kwam het ook doordat de buurvrouw het zelf als belangrijk betrachtte, die koffie bij mij dat ik er zoveel belang aan hechtte.

Puzzels

Mijn moeder en buurvrouw babbelden vervolgens samen gezellig over van alles en nog wat. Er is mij niets van bijgebleven. Wat ik mij wel herinner is dat ze allebei gek waren op het oplossen van kruiswoordpuzzels. Als er dan een paar onopgeloste vakjes openbleven dan probeerden ze elkaar te helpen. Soms kwam de buurvrouw de volgende ochtend enthousiast even langs om te zeggen dat het woord haar die nacht te binnen was geschoten. Wat een mooi tijdverdrijf in de tijd dat er nog maar weinig tv werd gekeken en er nog geen enkele vorm van social media was.

Memory Lane

Onlangs was ik met mijn dochter een dagje op stap. Tour Memory Lane eigenlijk. We bezochten allerlei plekken waar ik had gewoond en zo ook het huis in Westzaan. We liepen een blokje om en toen ik voor het huis van onze toenmalig achterbuurvrouw stond kwamen de mooie herinneringen aan de koffievisite weer terug. Mooi toch.

Wie herkent dit? Voelde jij je ook al een echte gastvrouw met je poppenservies?

Foto: Ons huis in de Schoolmeesterstraat Westzaan

Reacties 1

  1. avatar

    […] Koffievisite met kinderserviesje […]