Ga naar de inhoud

De eerste officiële nieuwjaarsduik tot de verloving van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven – dit gebeurde er in 1965

1965

De nieuwjaarsduik is een van Nederlands mooiste tradities. Deze duik werd in 1965 voor het eerst gehouden. In de grote steden van Nederland zorgden de provo’s voor een hoop commotie en de eerste goed georganiseerde bankoverval in Nederland vond in 1965 plaats. Dit en nog veel meer gebeurde er in ‘65!

Gebeurtenissen in ‘65

Nederlanders zijn dol op tradities. Zo werd in 1965 de eerste nieuwjaarsduik gehouden, op het strand van Scheveningen. In februari 1965 was de Van Brienenoordbrug eindelijk klaar en werd direct de mooiste brug van Nederland genoemd. Een maand later, op 10 maart 1965 verloofden Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zich. Verder raakten de grote steden in Nederland in ban van de provo’s. Dit was een anarchistische en pacifische organisatie die zich verzette tegen gezag, de consumptiemaatschappij, oorlog en alles wat de aarde kapot maakte.

Ook werd in ‘65 het probleem van de woningnood in Amsterdam nationaal nieuws toen op 2 januari het pasgetrouwde stel Jan en Bibiche van Hoften zonder toestemming een huis aan de Generaal Vetterstraat in de hoofdstad betrok. Het pand zou gesloopt worden, maar door gauw een bed naar binnen te slepen mocht het stel niet zomaar het pand uitzet worden. Verder opende koningin Juliana op 15 december 1965 de Zeelandbrug. Tot slot vond de eerste goed georganiseerde bankoverval van Nederland plaats in Tilburg. Rond het tijdstip waarop veel bedrijven het weekloon van hun werknemers kwamen ophalen bij de Amro-bank, stormden Franse criminelen met geweren de bank binnen. De overvallers wisten te ontsnappen met ruim 900.000 gulden. Uiteindelijk werden ze in België alsnog opgepakt.

Sport in ‘65

Op de eerste speeldag van het voetbalseizoen verscheen het eerste Nederlandse weekblad dat helemaal over voetbal ging: Voetbal International. Honkbal behoorde zeker niet tot de populairste sporten in Nederland, maar we waren er heel goed in – de beste van Europa zelfs. Op 5 september 1965 werd het Nederlandse team voor de 7e keer op rij Europees kampioen. Op het gebied van autoracen maakte Nederland kennis met de Variomatic, weet jij nog hoe deze eruit zagen? Tot slot won Feyenoord de KNVB Beker en werd kampioen van de Eredivisie. Een zeer succesvol jaar voor de Rotterdamse club.

De muziek in de jaren ‘65

Bob Dylan had er genoeg van om als vaandeldrager van de folkmuziek en als de man op de barricade van de burgerrechten te worden gezien. Hij stopte een tijdje met het maken van de muziek en keerde terug met een fantastisch nummer: ‘Like a Rolling Stone’. Verder dook hippiezanger Boudewijn de Groot voor het eerst op in de hitlijsten met de single ‘Een meisje van 16’. Vanaf dat moment steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte. Kan jij de liedjes ‘Welterusten meneer de president’ en ‘Testament’ nog herinneren?

Top 10 van 1965

 1. La danse de Zorba – Mikis Theodorakis
 2. Hello Josephine – The Scorpions
 3. Il silenzio – Nini Rosso
 4. Help! – The Beatles
 5. This strange effect – Dave Berry
 6. Wooly bully – Sam The Sham & The Pharaohs
 7. You’ve got your troubles – The Fortunes
 8. The French song – Lucille Starr
 9. No Reply – The Beatles
 10. Letkis – Gudrun Jenkis

Televisie in de jaren ‘65

The Sound of Music, wie kent deze fantastische film niet? In 1965 maakte Nederland voor het eerst kennis met gouvernante Maria en kapitein Georg. Ook keken we graag naar het spraakmakende programma ‘Voor de Vuist weg’ Ook het tv-programma ‘Heerlijk duurt het langst’ van Annie M.G. Schmidt keek heerlijk weg. Tot slot kwam de Amerikaanse avonturen serie Flipper voor het eerst op de Nederlandse televisie. Het succes van de serie zorgde voor een enorme belangstelling voor dolfijnen. Kan jij het je nog herinneren?

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 8

 1. avatar
  fia bakker

  Groot gelijk hadden die twee. Om een huis te kraken. In mijn buurtje zijn al jarenlang ook heel wat huizen te kraken. Er staan in ons gehucht tien tweede woningen leeg. Waar de te rijke eigenaren een paar weken per jaar in wonen. Die voor de rest van het jaar leegstaan. Overdag is alles doods, met verduisterde ramen en als ik 's avonds thuis kom dan is dat in uitgestorven gebied. En dat met die woningnood!

 2. avatar
  fia bakker

  Eigenlijk vind ik mensen met een tweede (leegstaande) woning dikke asocialen. Je kunt net zo goed een vakantiehuisje huren als je vakantie wil vieren. Dan heeft de lokale bevolking ook nog wat aan je, als je je teveel aan geld bij hen uitgeeft.

 3. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Er moet ook een woonplicht komen wat hier in Heerlen al is ingevoerd. Echter controller er op?? ,vergeet dat maar er staan ook hier gewoon woningen die amper bewoond worden zal wel komen omdat hier de woningen gewoon (te) goedkoop zijn. Heb je in Amsterdam een kippenhok voor 3 ton? hier heb je een woning van 124 vierkante meter voor de helft van de prijs en je woont vlak bij Duitsland goedkopere boodschappen en benzine plus zomers een heerlijke hitte. Ook zonnepanelen doen het hier stukken beter dan wat je ooit in Amsterdam zou kunnen opbrengen.

 4. avatar

  Even een momentje dat niet klopt.....Het was al in 1960 dat in Zandvoort de eerste nieuwjaarsduik ontstond. Hij werd hier voor het eerst georganiseerd en is nog steeds elk jaar druk bezocht. De eerste nieuwjaarsduik vond dus NIET in 1965 plaats!

 5. avatar
  Patricia Krens

  Er staat : Zo werd in 1965 de eerste nieuwjaarsduik gehouden, op het strand van Scheveningen. Dus dat klopt wel :)

 6. avatar
  André van Beveren

  Het is maar net hoe je het leest. Ik zou zeggen: beiden hebben gelijk

 7. avatar
  mariel lavrijsen

  Ach ja, The sound of music...In 2000 of 2001 ben ik naar Salzburg geweest en heb een aantal keer een "The sound of music-tour" gedaan. twee keer met een bus en een keer te voet, zodat ik nog iets dichter bij plekken (waar de film was opgenomen) kon kome. Een keer liep ik de route iets verkeers en kwam toevallig langs nog enkele plekken uit de film. Ook had ik foto's uit de film meegenomen, om die plekken van toen met nu te vergelijken. In de rozentuin, waar "Do re mi" was opgenomen, was een restaurant en de ober was verrast, toen hij de foto's uit de film zag, in "zijn" tuin genomen. Hij mocht ze lenen en gaf mij gratis wat te drinken...

 8. avatar
  Mieke van Niekerk

  De verloving van Margriet en Pieter herinner ik me nog. Bij hun huwelijk kregen we een drinkglas cadeau met hun afbeelding erop. Is inmiddels gesneuveld....... Flipper keken we ook, altijd. Je zou toch maar zo'n hondstrouwe vriend hebben, zeg.