Ga naar de inhoud

De eerste pintransactie tot het schaatsen van de Elfstedentocht – dit gebeurde er in 1985

Update:
1985

In 1985 vond de eerste pintransactie plaats, vierde Willem-Alexander zijn 18e verjaardag, vond het Heizeldrama plaats, luisterden we graag naar ‘Waarom fluister ik je naam nog’ en was het kostuumdrama North en South ontzettend populair. Oh – en de Elfstedentocht kon eindelijk weer een keer geschaatst worden. Dit en nog veel meer gebeurde er in 1985. 

Gebeurtenissen in ‘85

In 1985 dachten we in heel Europa aan onze vrijheid. Het was in ‘85 namelijk precies 40 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. 200 vliegeniers kregen een speciale eremedaille en boven oude steden werd er een vliegshow van oude Engelse vliegtuigen gegeven. Ook vond in ‘85 de eerste pinbetaling plaats – gedaan door minister Neelie Kroes van Verkeer en Waterstaat. Pas jaren later werd pinnen ingeburgerd. Ook leuk: in 1985 vierde Willem-Alexander zijn 18e verjaardag. Destijds studeerde onze koning nog in Wales. 

Sport in ‘85

Voor het eerst sinds de ‘Hel van 63’, kon de tocht der tochten weer gereden worden. De Elfstedentocht van 1985 was lang niet zo koud als in 1963, want in ‘85 zette de dooi al in op het moment dat de schaatsers op het ijs stapten. Evert van Benthem won de schaatswedstrijd in een tijd van 6.44:27 – ruim 4 uur sneller dan de winnaar in 1963. In Rotterdam werd er in ‘85 ook een wereldrecord gezet – Portugese atleet Carlos Lopes klokte op de marathon van Rotterdam met een tijd van 2.07:12 een nieuw wereldrecord! In 1985 vond het Heizeldrama in het bomvolle Heizelstadion in Brussel plaats. De fans van Liverpool en Juventus gingen met elkaar op de schop. Het was zelfs zo erg, dat er met alles werd gegooid wat los en vast zit. Ruim 400 supporters raakten gewond. Sindsdien zijn er veel strengere veiligheidsmaatregelen rondom stadions. 

De muziek in de jaren ‘85

De grootste Nederlandstalige hit van 1985 is het nummer ‘Waarom fluister ik je naam nog’, gezonden door rasartiest Benny Neyman. Het nummer wordt een van de populairste liedjes uit de jaren ‘80. Ook brak in 1985 Bruce Springsteen internationaal door. Met zijn album Born in the U.S.A. brak hij wereldwijd records. ‘I’m on fire’ In ‘85 gaf de band Commodores met de ‘Nightshift’ een eerbetoon aan de overleden soulsterren Marvin Gaye en Jackie Wilson. Dit liedje werd later hun grootste hit in Nederland. Tot slot gaf Tina Turner 4 prachtige concerten in Ahoy. Was jij hier ook bij?

Top 10 van 1985

 1. We are the world – U.S.A. for Afrika
 2. Nightshift – Commodores
 3. Dancing in the dark – Bruce Springsteen
 4. Into the groove – Madonna
 5. 19 – Paul Hardcastle
 6. Waarom fluister ik je naam nog – Benny Neyman
 7. I got you babe – UB40, Chrissie Hynde
 8. Don’t you forget about me – Simple Minds
 9. A view to a kill – Duran Duran
 10. Shout – Tears for Fears

Televisie in de jaren ‘85

In 1985 keken we graag naar het kostuumdrama North en South. De serie nam je mee naar het verhaal van twee families, de Hazards en de Mains – en de 2 vrienden die tegenover elkaar komen te staan tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Iedere week keek Nederland uit naar de nieuwe aflevering, jij ook? Tegenwoordig is Super Mario niet meer weg te denken – bijna iedereen heeft het wel eens gespeeld. In 1985 bewoog het beeld voor het eerst mee met de Italiaanse loodgieter. Nu heel gewoon, maar destijds heel uniek. Tot slot gingen we massaal naar de film ‘Back to the Future’. Kan jij het verhaal over de 17-jarige Marthy McFly nog herinneren?

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 6

 1. avatar
  Eddy Coussement

  Bij het Heizeldrama vielen niet alleen 400 gewonden. 39 mensen kwamen om het leven.

 2. avatar
  André Loot

  Uitstekende reactie van Eddy Coussement, De redactie van Schoollbank zou eens beter aan factchecking moeten doen voordat ze iets publiceren. Dit was trouwens niet de eerste keer dat ze de fout in gaan of niet volledige informatie verstrekken. Het Heizeldrama was een van de grootste voetbalrampen in de Europeese voetbalgeschiedenis. Conclusie: redactie check grondig voordat je iets opschrijft.

 3. avatar
  Marcel Faas

  Ik mis toch een vermelding van Live Aid, wat ook in 1985 was. Non stop muziek op radio en tv, wat zelfs leidde tot oververhitting van de zender in Lopik die dan ook spontaan uitviel die dag maar later wel weer terugkwam. Gelukkig konden we verder kijken via de zender Markelo.

 4. avatar
  J.H. Michel

  1985? het jaar begon ijskoud, dat weet ik nog. ik ging weleens op bezoek bij een collega in Zoetermeer, de volgende dag gingen we samen naar het werk, toen vroor het overdag 9 graden, de kou drong gewoon door je handschoenen heen, brrr. verder natuurlijk de elfstedentocht. beneden in de hal allemaal televisies met die elfstedentocht, de vorige was alweer in 1963, 22 jaar geleden, en nu nog langere tussenpoze.

 5. avatar
  nina rooij

  Je schrijft leuke verhalen, Ilse, maar vaak niet compleet (zoals de tientallen doden in het Heizelstadion, die je eventjes vergeet te vermelden), en - zeker op een website als SCHOOLBANK - let alsjeblieft een beetje op je taal! Bijvoorbeeld: "herinneren" is een wederkerig werkwoord, althans zo heettte dat vroeger, dus: "kun (en niet KAN) je JE dit of dat nog herinneren". En als je niet weet waar ik het over heb, zoek het dan maar eens na in een taalboekje van een lagere school......

 6. avatar
  Leo Bos

  13 oktober 1985, de geboorte van mijn dochter Astrid, naast alle gebeurtenissen in Nederland en de rest van de wereld, toch wel heel bijzonder voor mij