Kees van Kooten en Wim de Bie – Het Simplisties verbond

5 december 2022

|

3 minuten leestijd

Kees van Kooten en Wim de Bie – Het Simplisties verbond. Uitgelichte afbeelding

SchoolBANK redacteur Arjan wist niet wat hij zag in 1974 op de VPRO-televisie zondagavond. 2 in zwart colbert gestoken heren met een alpinopet die het leven eenvoudiger en simpeler wilden maken. En als logo hadden ze een mattenklopper! Het moest niet veel gekker worden.

Leef met vlag en wimpel, maar hou het simpel

Ik was te jong om Kees van Kooten en Wim de Bie te kennen van satirische programma’s als Hadimassa en Het Gat Van Nederland, maar vanaf die bewuste zondagavond was ik fan. Monty Python had al een bodempje absurdisme bij me gelegd en het Simplisties Verbond was het welkome Nederlandse vervolg daarop. Maar waar ging het nu eigenlijk over? ‘Het simplisme signaleert en bestrijdt zoveel mogelijk lulkoek’ en ‘daar moet de mattenklopper overheen’ riepen ze. Voor de rest bleef het (bewust) vaag.

Het gesprek van het schoolplein

Binnen de kortste keren was het Simplistisch Verbond het maandagochtendgesprek van het schoolplein. Waar hadden heer Koot en heer Bie het nu weer over gehad? En wat bedoelden ze er mee? Er kwam zelfs een Simplisties Verbond LP met Krommunicatie, Dommunicatie, Kortommunicatie en de single Zoek Jezelf werd een heuse Top 40 hit! Ook in de lessen Nederlands kwam het Simplisties Verbond aan bod en werd de plaat gedraaid. Geheel terecht overigens want Van Kooten en De Bie hebben de Nederlandse taal verrijkt met meer dan 40 woorden en uitdrukkingen zoals regelneef, doemdenken en de term ‘oudere jongere’.

Het vervolg met nog veel meer typetjes

Mijn hele middelbareschooltijd was het Simplisties Verbond aanwezig, maar vanaf 1979 wisselden de programma’s om de zoveel jaar van naam. Het werd Op Hun Pik Getrapt, Juinen, Keek Op De Week, Krasse Knarren – wéér een uitdrukking toegevoegd aan het Nederlands – en Deksel Van De Desk. Tegenwoordig is het duo niet meer dan zodanig aan het werk maar ik kijk regelmatig op YouTube naar oude afleveringen en sketches. Al was het alleen maar om hun fantastische typetjes weer eens aan het werk te zien. Maar wie vind ik nou de leukste? Zijn het Jacobse en Van Es, de familie Van der Laak, de gebroeders Gé en Arie Temmes, de vieze man, Koos Koets en Robbie Kerkhof, Dr. Remco Klavan, Ralph en Thea Ternauw of misschien gewoon zwerver Dirk? Ik kan niet kiezen, jij wel?

Wat is jouw favoriete Van Kooten en De Bie typetje? 

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Arjan avatar

SchoolBANK redacteur Arjan

Arjan Boonacker (1959) is geboren in Hilversum. Zijn vader was vertegenwoordiger en daarom verhuisde hij in de jaren '60 naar Rheden (Gelderland) en woonde hij vanaf 1970 in Heemskerk (Noord-Holland). In 1978 vertrok hij naar Amsterdam om te gaan studeren en woont daar nog steeds. Hij werkt in de entertainment industrie en beheert de Facebookpagina Gouwe Ouwe Muziek. Arjan bewaart goede herinneringen aan zijn jeugd en deelt die graag.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Arjan

Reacties 0