Wat vond jij van de muziekstijl glamrock?

10 september 2022

|

3 minuten leestijd

Wat vond jij van de muziekstijl glamrock?. Uitgelichte afbeelding

Glamrock, of soms ook wel glitterrock genoemd, is een muziekstijl die populair was in de eerste helft van de jaren 70 van de vorige eeuw. Kenmerkend voor deze stijl, naast toegankelijke rockmuziek, zijn het overmatig gebruik van make-up en de extravagante kleding van de bandleden zoals felgekleurde broeken met wijde pijpen en schoenen met plateauzolen.

Nieuwe muziekstroming

In Engeland was de groep T. Rex van Marc Bolan mateloos populair en Gary Glitter ontleende zelfs zijn artiestennaam aan de nieuwe muziekstroming. Nederland viel meer voor groepen als Slade, Mud en The Sweet. Het kon niet lang uitblijven of er kwam natuurlijk ook een Nederlandse glamrock groep: Catapult.
De muziekstroming was op een gegeven moment zo dominant dat elementen uit de glamrock werden overgenomen door bands uit andere genres. Zo waren gevestigde sterren als David Bowie en Elton John gevoelig voor de glamrock of in ieder geval de opvallende kleding inclusief make-up. En wie herinnert zich niet ABBA op het podium van het Eurovisie Songfestival 1974 in glitterpakken en op plateauzolen waarmee ze ‘Waterloo’ naar de overwinning zongen.

De glamrock en met name de overdreven onechte en decadente uitstraling riep een tegenreactie op. Dat werd de punk die juist wars was van commercie en voor eenvoud stond. Met de opkomst, midden jaren 70, van de punk kwam een einde aan de glamrock.

Wat waren nu de grote glamrock hits in Nederland?

The Sweet stond in 1973 met ‘Block Buster’ en ‘Ballroom Blitz’ en in 1974 met ‘Teenage rampage’ in de Nederlandse top 10. Mud stond in 1974 met ‘Dyna-mite’ en ‘Tigerfeet’ zelfs twee keer op nr. 1. Ook Slade stond in de top 10. Dat deden ze in 1972 met ‘Look Wot You Dun’ en ‘Mama weer all crazee now’. En Catapult uit Leiden had in 1974 succes met ‘Let your hair hang down’ en ‘Teenybopper band’.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Eric avatar

SchoolBANK redacteur Eric

Eric (1954) heeft een verzameling 45-toeren singletjes uit de jaren 60 en 70. Met de muziek uit de boxen en de kleurrijke platenhoesjes in de hand kan hij helemaal wegdromen naar de tijd van ‘Love, Peace and Happiness’.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Eric

Reacties 10+
Sylvia Vogely avatar
Sylvia Vogely

31 oktober 2022 10:47:57 PM

Mijn eerste LP was The Greatest Hits van Mud. Ik heb hem nog steeds 🙂

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

21 oktober 2022 11:23:53 AM

De muziek waarvan ik hield was totaal anders, maar wel herinner ik me; Toen ik in de zesde klas zat, hadden we een modeshow voor alleen onze klas. Zelf was ik altijd heel verlegen en had niets speciaals aan kleding.
Een klasgenootje zou mij even veranderen en dat deed ze! Nog nooit zo punk en flitsend eruit gezien!

Hans Schaap avatar
Hans Schaap

20 oktober 2022 4:26:45 PM

Ik was (ben) groot fan van The Sweet en ben 3 jaar geleden nog bij een concert van The Sweet geweest in de Boerderij te Zoetermeer.
Ondanks dat er nog 1 bandlid (Andy Scott) in leven is, heb ik er toch van genoten.
The Sweet heeft ongelooflijk veel hits gemaakt dat ze wel uren achtereen alle hits kunnen spelen.
Kortom: GENIETEN !!

Ed Smouter avatar
Ed Smouter

20 oktober 2022 2:01:00 PM

Ben sinds 1974 fan van de band Kiss, en ja ik weet dat een heleboel mensen mij voor gek verklaren, maar ik heb die gasten( Kiss) afgelopen zomer in Amsterdam(ziggo dome) voor de zoveelste keer live mogen zien en ik heb samen met zo’n 16000 andere aanwezigen een prima avond gehad!! Zo dat moest ik even kwijt Ed Smouter

sandra willeboordse avatar
sandra willeboordse

20 oktober 2022 11:26:17 AM

Ik was ongeveer 12 jaar toen Dynamite en Tigerfeet hits waren en ik vind ze nog steeds leuk om te horen. Merry X-mas everybody van Slade luister ik ieder jaar wel een paar keer in december. Gek dat Punk als tegenhanger wordt gezien, want The Clash klinkt hier ook nog steeds aangevuld met (hard)rock en blues met een hoop gitaarwerk er in.

benno barkel avatar
benno barkel

20 oktober 2022 11:09:00 AM

wat dagt je van KISS,The Rubettes,Rammstein en AC/DC ???

Theo Gerard Koot avatar
Theo Gerard Koot

20 oktober 2022 11:07:03 AM

Alleen the T Rex vond ik bere goed. De rest was walgelijk.

Ronald Prevoo avatar
Ronald Prevoo

20 oktober 2022 10:24:47 AM

Ik was fan van The Sweet. Een paar jaar geleden traden ze hier in de buurt op, althans wat er nog van over was, er zijn er al de nodige verdwenen. Het was wel grappig dat ze zich met veel pijn en moeite nog in de te strakke pakjes hadden gehesen. Maar het klonk wel vertrouwd en goed.

Dik Mekking avatar
Dik Mekking

20 oktober 2022 10:21:23 AM

Mijn voorkeur ging in die tijd voornamelijk uit naar The Sweet en Slade, later en nu nog steeds werd ik liefhebber van Heavy Metal en Death Meta, het kon en kan me nog steeds niet heftig genoeg.

Willem Philipsen avatar
Willem Philipsen

20 oktober 2022 1:45:33 PM

En ook van Uriah Heep, Led Zeppelin en Deep Purple?

?