Wat vond jij van de muziekstijl glamrock?

10 september 2022

|

3 minuten leestijd

Wat vond jij van de muziekstijl glamrock?. Uitgelichte afbeelding

Glamrock, of soms ook wel glitterrock genoemd, is een muziekstijl die populair was in de eerste helft van de jaren 70 van de vorige eeuw. Kenmerkend voor deze stijl, naast toegankelijke rockmuziek, zijn het overmatig gebruik van make-up en de extravagante kleding van de bandleden zoals felgekleurde broeken met wijde pijpen en schoenen met plateauzolen.

Nieuwe muziekstroming

In Engeland was de groep T. Rex van Marc Bolan mateloos populair en Gary Glitter ontleende zelfs zijn artiestennaam aan de nieuwe muziekstroming. Nederland viel meer voor groepen als Slade, Mud en The Sweet. Het kon niet lang uitblijven of er kwam natuurlijk ook een Nederlandse glamrock groep: Catapult.
De muziekstroming was op een gegeven moment zo dominant dat elementen uit de glamrock werden overgenomen door bands uit andere genres. Zo waren gevestigde sterren als David Bowie en Elton John gevoelig voor de glamrock of in ieder geval de opvallende kleding inclusief make-up. En wie herinnert zich niet ABBA op het podium van het Eurovisie Songfestival 1974 in glitterpakken en op plateauzolen waarmee ze ‘Waterloo’ naar de overwinning zongen.

De glamrock en met name de overdreven onechte en decadente uitstraling riep een tegenreactie op. Dat werd de punk die juist wars was van commercie en voor eenvoud stond. Met de opkomst, midden jaren 70, van de punk kwam een einde aan de glamrock.

Wat waren nu de grote glamrock hits in Nederland?

The Sweet stond in 1973 met ‘Block Buster’ en ‘Ballroom Blitz’ en in 1974 met ‘Teenage rampage’ in de Nederlandse top 10. Mud stond in 1974 met ‘Dyna-mite’ en ‘Tigerfeet’ zelfs twee keer op nr. 1. Ook Slade stond in de top 10. Dat deden ze in 1972 met ‘Look Wot You Dun’ en ‘Mama weer all crazee now’. En Catapult uit Leiden had in 1974 succes met ‘Let your hair hang down’ en ‘Teenybopper band’.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Eric avatar

SchoolBANK redacteur Eric

Eric (1954) heeft een verzameling 45-toeren singletjes uit de jaren 60 en 70. Met de muziek uit de boxen en de kleurrijke platenhoesjes in de hand kan hij helemaal wegdromen naar de tijd van ‘Love, Peace and Happiness’.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Eric

Reacties 4
harry kruisselbrink avatar
harry kruisselbrink

27 september 2022 1:18:34 PM

By the way, leuk weetje over Slade: het verhaal wil dat gitarist Dave Hill (die met die konijnetandjes en het meest opzichtig gekleed) een aparte kleedkamer had en dat de rest van de band vaak geen flauw idee had in welke podium-outfit hij nu weer tevoorschijn zou komen. Heeft menige hilarische momenten opgeleverd bij de rest van de band.

harry kruisselbrink avatar
harry kruisselbrink

27 september 2022 1:13:45 PM

Jaaaaa! The Sweet en Slade waren wel het summum van de glitterrock. De grap was dat The Sweet op de A-kanten van hun singles (zeker in het begin) altijd van die zoetsappige Chinn/Chapman drollen speelden (Poppa Joe, Co-Co…) en ze mochten dan zelf op de B-kant meer hun eigen stijl laten horen. Nou, dat was wel even wat anders! Luister maar eens naar het achterkantje van Co-Co, het nummer “Done me wrong all right”. Zou niet misstaan op een Led Zeppelin of Deep Purple LP. Op YouTube staan ook geweldige live opnames van de Sweet. Geweldige band! Heerlijke muziek, maar ook Status Quo en Mud vielen wel een beetje in die categorie, hoewel daar minder ge”glitterd” werd.

sjaak speijer avatar
sjaak speijer

25 september 2022 8:23:00 PM

The Sweet was het voorbeeld van Motley Crue hier in America en de voorgangers van Heavy Metal. En ik luister er nog elke dag naar. Houd je lekker jong. Jack Speijer AZ USA

Fia Bakker avatar
Fia Bakker

10 september 2022 12:20:13 PM

De muziek uit mijn kinderjaren. Vond het wel leuke muziek. Het uiterlijk van die gasten deed er weinig toe. Het waren artiesten dus dan had je dat.

?