Ga naar de inhoud

Ken je de kinderserie Bereboot nog?

Keken jullie ook naar de kinderserie de Bereboot? Onlangs vond SchoolBANK redacteur Eric het singletje met de begin- en eindtune van de tv-serie in zijn platenkast. Toen hij de liedjes afspeelde op zijn draaitafel was hij weer helemaal terug in de jaren 70. De serie werd maar twee jaar uitgezonden, in 1976 en 1977. Aanvankelijk dagelijks, maar na verloop van tijd wekelijks op zaterdagavond. In de jaren daarna is de serie nog een paar keer herhaald. 

Bereboot

De Bereboot gaat natuurlijk over een boot. En de ‘bemanning’ bestaat uit drie .. beren: Kapitein Brom, Maatje en Brilbeer. Kapitein Brom is de stoerste van allemaal en is volgens hemzelf dan ook nergens bang voor is. Te pas en te onpas hoor je zijn uitspraken: “Hossende haaien, wat zijn dat voor sakkerse streken?” en “Daar komt zéker trammelant van”. Maatje is de matroos die een oplossing voor elk probleem heeft en Brilbeer is de machinist van de Bereboot die altijd een smetteloos witte overal draagt.

Als kind op het puntje van je krukje

De Bereboot vaart vanuit een thuishaven naar eilanden in de omgeving en daarbij beleven de beren natuurlijk allerlei vreemde en spannende avonturen. Vaak zo spannend dat je als kind op het puntje van je krukje ging zitten of als het helemaal spannend werd, je achter de bank ging verschuilen. Maar wat er ook gebeurde en hoe spannend de avonturen ook waren, altijd kon de bemanning terugkeren naar het zeemanshuis bij de haven. Dat was een waar rustpunt waar Tante Neel goed voor haar gasten zorgde en waar de stoere beren met een glaasje limonade konden bijkomen van hun avonturen. 

Andere typetjes

Andere typetjes die in diverse afleveringen langskwamen waren Juffrouw Alida, zakenman Fred de Kei, herkenbaar aan zijn grote zwarte hoed en de eeuwige sigaar, uitvinder Professor Knobbel, Kokkie de keukenhulp van Tante Neel, Boer Teun en tante Jet, het boerenechtpaar waar de bemanning van de Bereboot vaak goederen koopt voor het zeemanshuis van tante Neel, Lorrelies, de zeemeermin en tot slot Henkie de reporter van de plaatselijke krant.

Wat vond jij van de Bereboot? En welke jeugdserie vond jij het mooist?

Reacties 7

 1. avatar
  f. diba vadevi

  Maatje had de stem van Tommy uit Pipi Langkous weet ik nog.

 2. avatar
  Elly Koolen

  dat zette ik op voor mijn zoon. gisteren 46 geworden

 3. avatar
  Manolito Hopman

  Destijds op woensdagmiddag op TV: De Berebios!

 4. avatar
  leo antwerpen

  jazeker, tegenwoordig zijn het allemaal flut dingen voor de kinderen.

 5. avatar
  Wim Hei

  Dat vind ik nu 'oude mannen gelul".

 6. avatar
  mariel lavrijsen

  Welke tv serie ik 't mooist vond weet ik niet, want ik vond zoveel series mooi en leuk. Gelukkig heb ik thuis nog enkele boeken over de Bereboot, met foto's uit de serie en volgens mij nog een videoband. Ook het liedje met de muziek terug horen, voelt heel nostalgisch. Tanta Neel zei altijd "schat" tegen de kapitein en de boot vond ik een knus drijvend "huisje". De aflevering, dat er een persoon was, die dacht dat hij dokter was en iedereen moest verbinden, ookal was er niets aan de hand, was heel leuk, tot ze hem helemaal verbonden, tot hij geen vin meer kon verroeren! Andere tv series, die ik leuk vond waren, Bassie en Adriaan, Maja de Bij, de film van ome Willem, Pippi Langkous, de fabeltjeskrant, Sesamstraat, Peppi en Kokki enz. Ook Ti Ta Tovenaar vond ik heel leuk en een luchtkasteel gaf me een veilig gevoel, want dan had je nooit last van je buren en er waren (in mijn idee) allerlei gangetjes en kamertjes in, wat een geheimzinnig gevoel gaf.

 7. avatar
  Margriet Bijkerk van Aalst

  Heb er enkele boeken van ! Zat je altijd voor klaar op de woensdag middag !