Ga naar de inhoud

Drankjes van vroeger, van exota tot spoetnik

drankjes

Vroeger was er nog geen Rivella of Fanta. Je had wel priklimonade: een luxe traktatie was dat. Dit drankje werd alleen op verjaardagen geschonken. Als je geluk had, mocht je een glas op zaterdagavond. Hier probeerde je dan zo lang mogelijk van te genieten – of je dronk hem heel snel op en maakte met een boer de hele familie aan het lachen. Naast priklimonade had je ook Exota en deze 5 andere nostalgische drankjes van vroeger.

1. Exota

Om maar met de deur in huis te vallen: Gazeuse van Exota missen we allemaal. Exota was meer dan lekker! Deze limonade had je in verschillende smaken: groen (grenadine), rood (frambozen), bruin (champagnepils), geel (citroen) en wit (cider). Dit drankje was een groot succes in de jaren ‘50, tot bleek dat de glazen konden exploderen. Wat was jouw favoriete smaak? 

2. Spoetnik 

Het nostalgische drankje Spoetnik maakte je zelf. Het was eigenlijk best simpel: je pakte een beker en vulde deze met koffiemelk en wat suiker. Met een flinke scheut Gazeuse of Exota was het drankje klaar. Er kwam dan een dikke, romige laag schuim boven drijven. Hoewel je het moeilijk voor te stellen is, vroeger werd je hier helemaal wild van. 

3. Riedel

Riedel was ook een populair drankje in de jaren ‘60. Het was een soort van sinas die in een bolle groene fles met rode dop zat. Het leek wel een soort van kinderslot, die dop. Geen enkel kind kreeg een fles Riedel open. Jammer, want het was zo lekker! 

4. Snor Cola

In de jaren ‘70 kwam er een nieuw product op de markt: Snor Cola. Zoals de naam al een beetje verklapt: met dit drankje kon je een snor maken. Snor Cola was namelijk fris met een schuimlaag. Hierdoor kreeg je tijdens het drinken een heuse schuimsnor. Stoer, net als papa. Alleen dronk hij toen bier. 

5. Sunkist

Kan jij je de piramidevormige kartonnen verpakking van Sunkist nog herinneren? Er waren vroeger nog geen plastic flessen en om nou grote glazen flessen mee te nemen, deed je vader liever niet. Met een rietje dronk je het zoete drankje maar al te graag op.  

6. Perl van Hero 

Hero had vroeger frisdrank in zijn assortiment: Perl. Ze verkochten het met de slogan ‘vloeibaar fruit, verfrissend en gezond!’. Of het nou echt gezond was, laten we maar achterwege. Wel kunnen we je vertellen dat het ontzettend lekker was. Erg populair ook, want al snel kwamen er meer smaken op de markt. 

7. Joy

As last, but not least: Joy! Dit was een fris en sprankelend drankje met een exclusieve uitstraling. Je had de keus uit de smaken citroen, sinas en cassis. Al snel werd het merk overgenomen door Heineken. Zonder succes, want het drankje is niet meer op de markt.

Mis jij een drankje van vroeger in de lijst? En welk drankje mis jij het meest? Wij zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 9

 1. avatar
  Loek Janssen

  Uhhh dat verhaal over Exota klopt niet. Het ontploffen van de fles was in scene gezet door de VARA en het was een sherry fles en geen exota fles.......

 2. avatar

  Ja inderdaad, dat ontploffen was HELEMAAL NIET ECHT een reclame-stunt van de TV, maar wel de nekslag voor de Exota ... Mijn favoriete smaak was frambozen, die zag er tenminste natuurlijker uit dan groen ( Brrrr ! ), of onnatuurlijk geel met een chemische citroensmaak. Het werd meestal alleen met een verjaardag of een feestje gegeven. Normaal kreeg je dagelijks gewoon een pot thee van je Moeder thuis , of een glas melk of karnemelk of zo. Of met een feestje wat limonadesiroop met water. Veel goedkoper dan een kant en klare frisdrank. . " Ranja met een rietje " ( Sophietje ) Het liedje van Johnny Lion in 1965 ) Exota of Rivella waren een luxe-product . Riedel vond ik maar zo, zo niet echt een tractatie en Coca cola ook niet bepaald, wat je noemt lekker . Allemaal een beetje een chemische smaak.

 3. avatar
  John Reijmer

  Rivella was er al in de jaren 60. En Exota was een misselijk makende stunt van Frits Bom, ombudsman van de VARA. Zij zijn daar later ook (terecht) aan de schandpaal genageld.

 4. avatar
  Annemarie Geevers

  Zo zie je maar weer ....dat een TV omroep een limonademerk helemaal kapot kan maken. Doet me denken aan het Buckler-Bier verhaal... In de jaren 60 maakten mijn vriendin Constance en ik vaak een "spoom" , dat was een bolletje vanilleijs in een champagneglas en dan aanvullen met Rivella of Perl. Dat schuimde dan lekker en was fris. Beetje chique bedoening , want we hadden geen cent te makken. In de jaren 50 was er thuis enkel Ranja : rood frambozensmaak en groen reineclaudesmaak. Daarbij dan zo'n vierkant knappertje ( die zijn er ook nog geloof ik). Coca Cola was te duur en andere limonades ook. Wel gingen we in de lente het bos in en onze Ma leerde ons dan onze eigen thee te plukken : jonge ontluikende knopjes van dennen en sparren en de eerste kleine blaadjes van de Berkeboom. Van elke boom mocht maar weinig worden geplukt om de boom niet te schaden. Dan duurde de wandeling langer , dus lekker lang buiten. Thuis gekomen werd de buit dan gedroogd in een papieren zakje. Daar werd thee van gezet...wij noemden het altijd "takjes thee". Zou nu een thee heten die van binnenuit reinigt en gezond is .

 5. avatar
  Kees Enzler

  Als ik als kind meeging met mijn vader als hij moest voetballen, kreeg ik na afloop altijd een flesje chocolademelk van het merk Fosco. Dit was toen heel bekend.

 6. avatar
  JHALSEMA HALSEMA

  een flesje greenspot

 7. avatar
  Karen Strijker-Berggren

  Rivella was er al toen ik negen jaar was. Het was toen 1974. Ik kreeg een flesje Rivella van mijn oom in de dierentuin van Rotterdam. Wat vond ik dat smerig! Maar ik durfde dat niet te zeggen want het ging er best wel streng aan toe bij ons in de familie. Ik weet nu nog niet hoe ik het op heb gekregen, bah! Pas veel later ging ik de smaak waarderen, ik moest er gewoon wat ouder voor worden, denk ik.

 8. avatar
  Ab Verrips

  Rivella heb ik ook nog wel gekend, en ook Hero cassis in kleine flesjes. En een soort fruit extract, heette meen ik Sunkist sinasappelsiroop, in vrij kleine flesjes. Rond 1980. Spa rood, bruiste zo lekker, bestaat nu nog. Als puber dronken we stiekum goedkope Albert Heijn wijn, uit pakken, Pinard wijn. Goedkope manier om een beetje teut te worden. :D Als het niet lukte, vroegen we een oudere vriend om te kopen.

 9. avatar

  […] Drankjes van vroeger, van exota tot spoetnik […]