Drankjes van vroeger, van exota tot spoetnik

17 maart 2023

|

4 minuten leestijd

Drankjes van vroeger, van exota tot spoetnik. Uitgelichte afbeelding

Vroeger was er nog geen Rivella of Fanta. Je had wel priklimonade: een luxe traktatie was dat. Dit drankje werd alleen op verjaardagen geschonken. Als je geluk had, mocht je een glas op zaterdagavond. Hier probeerde je dan zo lang mogelijk van te genieten – of je dronk hem heel snel op en maakte met een boer de hele familie aan het lachen. Naast priklimonade had je ook Exota en deze 5 andere nostalgische drankjes van vroeger.

1. Exota

Om maar met de deur in huis te vallen: Gazeuse van Exota missen we allemaal. Exota was meer dan lekker! Deze limonade had je in verschillende smaken: groen (grenadine), rood (frambozen), bruin (champagnepils), geel (citroen) en wit (cider). Dit drankje was een groot succes in de jaren ‘50, tot bleek dat de glazen konden exploderen. Wat was jouw favoriete smaak? 

2. Spoetnik 

Het nostalgische drankje Spoetnik maakte je zelf. Het was eigenlijk best simpel: je pakte een beker en vulde deze met koffiemelk en wat suiker. Met een flinke scheut Gazeuse of Exota was het drankje klaar. Er kwam dan een dikke, romige laag schuim boven drijven. Hoewel je het moeilijk voor te stellen is, vroeger werd je hier helemaal wild van. 

3. Riedel

Riedel was ook een populair drankje in de jaren ‘60. Het was een soort van sinas die in een bolle groene fles met rode dop zat. Het leek wel een soort van kinderslot, die dop. Geen enkel kind kreeg een fles Riedel open. Jammer, want het was zo lekker! 

4. Snor Cola

In de jaren ‘70 kwam er een nieuw product op de markt: Snor Cola. Zoals de naam al een beetje verklapt: met dit drankje kon je een snor maken. Snor Cola was namelijk fris met een schuimlaag. Hierdoor kreeg je tijdens het drinken een heuse schuimsnor. Stoer, net als papa. Alleen dronk hij toen bier. 

5. Sunkist

Kan jij je de piramidevormige kartonnen verpakking van Sunkist nog herinneren? Er waren vroeger nog geen plastic flessen en om nou grote glazen flessen mee te nemen, deed je vader liever niet. Met een rietje dronk je het zoete drankje maar al te graag op.  

6. Perl van Hero 

Hero had vroeger frisdrank in zijn assortiment: Perl. Ze verkochten het met de slogan ‘vloeibaar fruit, verfrissend en gezond!’. Of het nou echt gezond was, laten we maar achterwege. Wel kunnen we je vertellen dat het ontzettend lekker was. Erg populair ook, want al snel kwamen er meer smaken op de markt. 

7. Joy

As last, but not least: Joy! Dit was een fris en sprankelend drankje met een exclusieve uitstraling. Je had de keus uit de smaken citroen, sinas en cassis. Al snel werd het merk overgenomen door Heineken. Zonder succes, want het drankje is niet meer op de markt.

Mis jij een drankje van vroeger in de lijst? En welk drankje mis jij het meest? Wij zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Verder lezen? Neem SchoolBANK PLUS

Dit is een artikel voor SchoolBANK PLUS leden.
Met PLUS heb je toegang tot alle acties en artikelen op onze website.

Ja, ik wil PLUS