Ga naar de inhoud

De ongemakkelijk klassenfoto van vroeger

De klassenfoto. Ieder jaar opnieuw moest je er weer aan geloven. Je deed er alles aan om goed voor de dag te komen wanneer de schoolfotograaf langskwam. In de hoop dat je niet precies een week ervoor een buitenboordbeugel geïnstalleerd kreeg of net een muggenbult op je gezicht had. Hoe ongemakkelijk was dit?

In de klas wachten

Je weet dat de schoolfotograaf vandaag langskomt, maar hoe laat? Schoolfotografen liepen vroeger geregeld uit met hun schema. Het zal toch niet zo zijn dat jouw klas pas na de lunch aan de beurt is, wanneer jij net je broodje gezond achter de kiezen hebt en er nogal wat slablaadjes tussen je tanden zijn achtergebleven? Hoe dan ook, op het exacte moment kon je je nooit voorbereiden.

In de rij wachten

Wanneer jouw klas eenmaal was opgehaald voor de klassenfoto, had je eerst nog de pasfoto. Daar stond je dan te wachten in een lange rij met je klasgenoten achter elkaar. Middenin de gymzaal of een andere ruimte die de schoolfotograaf ter beschikking kreeg. Vaak was het ook nog een ruimte waar kinderen uit andere klassen via een raampje mee konden kijken. Alsof het al niet erg genoeg was dat de rest van de klas kon meegenieten van jouw schoolfoto.

De pasfoto

Het is jouw beurt. Je gaat op het krukje zitten en hoort het je moeder nog zeggen: “Wel lachen op de schoolfoto, hè?” Daar ga je dan. Het ergste is misschien nog wel dat de voorbereiding op de schoolfotograaf veel langer duurt dat de schoolfoto zelf. Voor je het wist, zat de flits er alweer op en hoopte je maar dat je je ogen open had. Want een schoolfoto die opnieuw werd geschoten, gebeurde vrijwel nooit.

De klassenfoto

Wanneer alle pasfoto’s erop zaten, was het nog tijd voor de klassenfoto. Een foto met alle klasgenoten en de docent(en). Je had altijd een paar klasgenoten die het helemaal niet erg vonden om vooraan te staan en de show te stelen tegenover een paar klasgenoten die zich liever verschuilden achter iemand anders. De fotograaf zorgde er wel voor dat iedereen op het plaatje stond. Sterker nog, vaak bepaalde de fotograaf de volgorde in verband met de verdeling in lengte en haarkleur. Grote kans dat je dus niet naast je beste vriend of vriendin stond. Is dat nou net jammer op die leeftijd.

Klassenfoto, houden of niet?

Na een aantal weken, kreeg je je schoolfoto en klassenfoto voorgeschoteld. Niet online, maar gedrukt en wel. Deze nam je mee naar je ouders of verzorgers die bepaalden of de klassenfoto werd gekocht. En laat het nou nooit een keer voorkomen dat alle kinderen uit de klas goed op de klassenfoto stonden. Hoe kan het ook met een stuk of 24 leerlingen bij elkaar. Jij was waarschijnlijk allang blij als je er zelf goed op stond.

Een vreselijke schoolfoto?

Als je zelf niet tevreden was met je foto, maar je ouders of verzorgers wel, had je alsnog een probleem. De meeste schoolfoto’s eindigden in een lijstje op het dressoir thuis. En daar moest jij dan nog het hele jaar naar kijken. Tot het moment dat je het bij een nieuwe schoolfoto opnieuw kon proberen. Daar begint het riedeltje weer, grrr.

Hoe ongemakkelijk vond jij de klassenfoto en welke herinneringen heb jij aan de schoolfotograaf? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reacties 14

  1. avatar
    Henk Wilts

    Och, ik vond dit allemaal wel meevallen. Eigenlijk ook wel spannend, want op de foto komen gebeurde niet zo vaak. Wat ik wél raar vond was de opstelling waar je werd neergezet. Op een stoeltje achter een tafeltje. Op dat tafeltje lag dan bijv. een boek en je moest dan net doen alsof je aan het lezen was. Of er lag speelgoed, paar autootjes, en je moest doen alsof je daarmee aan het spelen was. Gewoon met een glimlach achter het boek zitten (vooral niet gaan bladeren) of de autootjes in je handen houden (niet echt spelen). Ik heb ze nog, zulke foto's, ook al is het zo'n 55 jaar geleden.

  2. avatar
    Mieke van Niekerk

    Ik ook, dat waren k;leurenfoto's. Ik moest een pop wassen in een teiltje aan een tafeltje. Pop bloot, ik met een washandje op het gezichtje en een aarzelende glimlach. Er is er ook een waarop ik met een boek zit met een pen in mijn hand. Ik mocht niet met die pen schrijven natuurlijk. Ook is er nog een schoolfoto waarop ik met de klas de eerste Heilige Communie kreeg en een latere, waarop ik naar het Heilig Vormsel ging bij ons in de kerk naast de school.

  3. avatar
    Hans Pot

    Nog erger! Heb nog een foto waar ik ,met de jas aan en een alpinomuts op, in een vliegtuigje zat

  4. avatar
    Coen Kramer

    Ik kan me eigenlijk helemaal niets herinneren van het maken van individuele-en klassenfoto's maar ik ben wel blij dat ik er enkele heb en ook een aantal op schoolbank heb gevonden. Coen(raad) Kramer bouwjaar 1936 Nutsschool Bezuidenhout 's-Gravenhage Daar op school gezeten van ± 1941 tot 1952 Wie me wil mailen: c.kramer67@hccnet.nl

  5. avatar
    Marjo Neven

    Voor de klassenfoto op de Prinses Beatrix kleuterschool werden we allemaal op een tafel gezet. Er was weinig ruimte over en ik ben achterover van de tafel gevallen. Dat had een zware hersenschudding tot gevolg. Op de klassenfoto zag je mij achterover hellen in mijn herinnering… Maar wij hebben die nooit gekocht. Ik zou die nu graag alsnog hebben. Dus: wie heeft de klassenfoto van de klas van juffrouw van Wijk van de Prinses Beatrix kleuterschool uit Alphen aan den Rijn van het schooljaar 1966-1967? Ik hoor het graag! m.neven@casema.nl

  6. avatar
    mariel lavrijsen

    Het leuke aan zo'n dag vond ik, de onderbreking van die dag. Iedereen zag er netjes uit, wat ook 'n wat speciale sfeer gaf. Een keer had ik 'n bal op m'n linkeroog gekregen en liep rond met een flinke blauwe plek. Daarom zei de juffrouw, dat ik tijdens de foto naar links moest kijken, zodat je die plek niet zag.

  7. avatar
    Hans van Dongen

    Vond het eigenlijk helemaal niet zo ongemakkelijk. Wel goed opletten dat je niet met je ogen zat te knipperen. De klassenfoto mocht ik bijna nooit houden. M'n ouders vonden dat nergens voor nodig. Wel jammer. Onze eigen kinderen en kleinkinderen hebben die foto's wèl. Altijd iets om later op terug te kijken.

  8. avatar
    Humphrey Oenen

    Ik ben leerkracht op een basisschool. Het maken van de klassenfoto gebeurt nu nog steeds op dezelfde manier.

  9. avatar
    hans nap

    Pas nu, op hogere leeftijd, besef je wat klassenfoto's voor je kunnen betekenen. Toen ze gemaakt werden, zag je iedereen die er op stond toch iedere dag en je was misschien niet helemaal tevreden hoe je er op stond. Of je ouders vonden het niet zo nodig van alle kinderen de schoolfoto's af te nemen. Maar op mijn leeftijd (72) ga je in gedachten vaak terug naar je jeugd en probeer je te achterhalen wie er bij je in de klas zaten. Gelukkig heb ik in ieder geval de klassenfoto van mijn 6e klas en ken ik alle namen nog. Johannes Postschool Amstelveen 1961-1962.

  10. avatar
    Alexander uit de Bulten

    Mijn moeder vond de (kleuren) foto`s gewoon te duur omdat ik samen met mijn zus en oudere broer op de zelfde school zaten en dan was 13,95 ? ( gulden) toch wel een flinke slag op de huishoud portemonnee. Soms had ze wat geld over en dan mocht er wel een paar foto`s gekocht worden maar nooit waar ik zelf met andere klas genoten opstonden dat vond ze toch zonde van het geld. Ik heb dan ook geen foto meer waar me klas genoten opstonden en maar Eén of twee waar ik zelf op sta.

  11. avatar
    Mieke van Niekerk

    Nee, ik vond die foto's altijd wel gezellig, hoor.Ik heb er nog een, MAVO 1971, Ik zat naast mijn toenmalige vriendinnetje op de grond, helemaal vooraan. Halflang bobkapsel, scheiding opzij, lok over mijn voorhoofd en verlegen kijkend. Het vriendinnetje verdween van school, te moeilijk. Ik kreeg een andere vriendin met wie ik echt kon lachen. Zij staat ook op die foto, wel leuk. Ze had van dat rossige wijduitstaande haar, leuk was ze. Aparte foto's werden ook gemaakt, ik heb er nog een waarop ik veertien was, lief bleu meisje...

  12. avatar
    Lidewij Koenen

    Zou zo graag nog schoolfoto’s willen hebben. Heb er eigenlijk maar 1 en dat is nog de helft van het geheel. De school is Mariaschool te Rotterdam. Schaepmanstraat en van Meursstraat. 1956/57-1962/63.

  13. avatar
    Hanny Vahrmeyer

    Op de kleuterschool Comeniusstraat in Amsterdam heb ik een klassenfoto met mijn mantelpakje aan. Vreselijk vond ik dat. Marius Bauerschool de lagere school, Derkinderenstraat in Amsterdam in 1965 stond ik met mijn broer op de schoolfoto. Dan werd ook de klassenfoto gemaakt. Zat ik in de vierde klas. In de zesde klas van dezelfde school in 1967 werd ook een klassenfoto gemaakt voor we naar de hogere school gingen. Op vierde Amsterdamse Christelijke Nijverheidsschool voor meisjes in 1968 (zat ik in de tweede klas) kookles hadden we werd ook een klassenfoto gemaakt en de foto van mij zelf. In Klas 3d in 1970 werd ook een klassenfoto gemaakt en ook de foto van mij zelf. In 1971 gingen we met de school drie dagen naar de jeugdherberg in Arnhem toe en werd ook de klassenfoto van gemaakt. Een leuke herinnering is het Ik vraag mij af of ze tegenwoordig ook een klassenfoto's nog gemaakt worden

  14. avatar
    Marianne Pietersen

    Ik heb individuele school fotos van kleuterschool, 1e klas en 4e klas lagere school, en wat fotos van een schoolreisje. Van de HBS heb ik geen officiele klassefoto, want ik bleef die dag thuis. Wou niet op de foto want had minderwaardigheids complex. Heb een klassefotootje 3e klas HBS, gemaakt door een leerling die een camera had. Kocht nooit klassefotos want dat was te duur. Heb een foto van schoolreisje naar Schiphol waarop 3 klassen samen staan. Dat was 6e klas lagere school. Denk dat mijn moeder die toen kocht. Nu vind ik het jammer niet meer fotos van school te hebben.