Ga naar de inhoud

Candybar Mars gezond? Vroeger dachten ze van wel!

Update:

In 1956 werd de candybar Mars als gezond gezien. Het was in de jaren ‘60 daarom een zeer verantwoorde keuze én de snack werd zelfs medisch aanbevolen. Kan jij dit je nog voorstellen? Hoe dat precies zat, lees je hier!

Een Mars houdt je aan de slag 

Vroeger, wat was het anders. Waar moeten we beginnen. Toen dachten we nog dat roken goed was voor zwangere vrouwen. Ook candybars als Mars werden medisch aangeraden. Want het was gezond. Hoe ze dat in de jaren ‘60 verklaarden? We citeren uit de reclame:

“Volgens de moderne voedingsleer hangt het behoud van Uw gezondheid niet af van zware maaltijden. Hoe meer keren per dag eten van kleine hoeveelheden, welke voldoende calorieën-waarde hebben en de juiste vitamine bevatten, heeft verre de voorkeur. Daarom wordt het geregeld gebruik van melk, eieren, roomboter en chocolade, medisch aanbevolen. Neem daarom een MARS mee naar Uw werk. U smult ervan en U hebt dan tevens een extra voeding ,welke Uw gezondheid ten goede komt.” Bijzonder toch, terwijl er nu gewoon een vitamine abonnement is om je dagelijkse vitamines binnen te krijgen. Neem bijvoorbeeld het Today.Rocks abonnement.

En dat allemaal voor 20 cent per stuk. Nu betaal je minimaal €2. De goede oude tijd…

5  kreten van reclames van vroeger die nu absoluut niet meer kunnen 

 • Roken was verstandig als je zwanger was
 • Van roken werd je slank 
 • Na het gebruik van zeep kreeg je een witte huidskleur 
 • Sterk worden van spinazie
 • Melk is goed voor elk 

Wat voor herinneringen heb jij aan de bijzondere reclames van vroeger? 


Lees ook:

Reacties 11

 1. avatar
  adri palmen

  Met roken is niks mis. Rook houd men in de mond waar de smaak organen zitten, is bovendien een medicijn en werkt zo als vele kruiden rustgevend. Maar wij mensen overdrijven. Als men een heel sterke thee neemt krijgt men dunnen ontlasting. Dus met mate. De mars of hij nu gezond is of niet af en als ik het tegen kom eet er er een vind het lekker. Zo zal het met meer dingen zijn. Met de moderne melk producten dei veel gebruikt worden, worden de mensen zo wie zo belazerd.

 2. avatar
  Jolanda Andersen

  Leeft Adri Palmen nog steeds in 1960? Nu weet iedereen toch dat roken slecht is. Ja, elk mens heeft een familielud dat altijd gerookt heeft en toch 90 jaar is geworden. Maar ik ben verpleegster in een ziekenhuus geweest en heb alle gevolgen van roken gezien. COLD, longkanker, hartproblemen en hersenbloedingen. Adri, rook jij maar lekker verder. Maar houd de adviezen toch voor jezelf.

 3. avatar
  Hans Beukers

  Ook in 1960 was al bekend dat roken slecht is. Op het schoolplein en zelfs "in het zicht van de school" mocht je niet roken.

 4. avatar
  Rob Aalders

  Die steen waar hij onder zit is wel hard op zijn hoofd terecht gekomen!!!!!!

 5. avatar
  fia bakker

  Een tevreden roker. Geen onruststoker. Geen van mijn buren rookt en als een boer het aandurft een plukje riet in de brand te zetten bellen ze meteen de brandweer. Ondertussen zetten ze me 's winters en 's zomers in de oliestookwalmen, houtkachelrook en barbecuewalmen. Na al die jaren dag en nacht in hun rook heb ik het nu aan mijn longen. Hoest de hele dag. Het leukste is nog dat het ze aan hun reet zal roesten. Toen hun dagelijkse wintersmook eens linea recta mijn slaapkamerraam binnenwalmde en ik het hen even meldde omdat het me deze keer echt te gortig werd trokken ze nog net niet hun schouders op. Wie doet ze wat? Dus waarom moeilijk doen over een sigaretje? Dat doet iemand zichzelf aan en niet een ander.

 6. avatar
  fia bakker

  Over hartproblemen en hersenbloedingen gesproken.. In de jaren dat mijn man ziek was kwamen we vaak in ziekenhuizen. We schrokken eigenlijk wel. Omdat heel veel van het personeel moddervet was. Dat vonden we best wel schokkend eigenlijk. Je verwacht niet dat mensen die in de gezondheidszorg werken zichzelf zo verwaarlozen. Zichzelf zo volproppen.

 7. avatar
  Ruud Ebbelink

  De Mars reep wordt tegenwoordig nog steeds medisch verstrekt. Toen ik opgenomen werd met diabetes verschijnselen kreeg ik vóór iedere maaltijd een mars reep

 8. avatar
  Jan Evenhuis

  chocolade sigaretten met Sinterklaas

 9. avatar
  mariel lavrijsen

  De croma reclames en unox geven nog steeds een knusse sfeer. Van spinazie hoorde je vaak dat je sterk werd, maar lekker vond ik gekookte spinazie niet, ookal zaten er "vieze"mientjes in. Wel stimuleerde Popeye me om spinazie toch te eten, want hij had grote spierballen!

 10. avatar
  Sjaak van kempen

  ja je wilde zo sterk worden als popeye

 11. avatar
  Sjaak van kempen

  ja mars gaf je meer energie en savonds luste je de groente niet .lekker wijs waren ze toen!