10 herinneringen aan de schoolfotograaf

2 mei 2022

|

5 minuten leestijd

10 herinneringen aan de schoolfotograaf. Uitgelichte afbeelding

De schoolfotograaf was voor veel kinderen – en dan met name je ouders – erg spannend. Tijdens deze jaarlijkse activiteit moest je zo mooi mogelijk op de foto. Zo werden je mooiste kleren uit de kast getrokken en besteedde je moeder veel aandacht aan je haar. Ga terug in de tijd met deze 10 herinneringen aan de schoolfotograaf.

1. Het briefje met de datum 

Een paar weken van tevoren kreeg je een briefje mee van je juf of meester met de datum erop wanneer de schoolfotograaf langs zou komen. Deze datum werd groot in de huiselijke agenda gezet. Je moeder keek er enorm naar uit, jij waarschijnlijk wat minder. De dag ervoor deed je geen oog dicht, zo zenuwachtig was je.

2. Je mooiste outfit lag al dagen klaar

Gestreken en wel lag je mooiste outfit al dagen klaar naast je bed. Met zorg en heel veel liefde had je moeder wat uitgekozen. Vroeger gold: hoe netter, hoe beter. Zo kwam je vaak op je paasbest aan op school. 

3. Strikjes in het haar 

Je weet het vast nog wel: strikjes in het haar waren vroeger helemaal in de mode. Als meisje werd je haar dan ook vaak mooi gevlochten. Om het af te maken, deed je moeder er mooie strikken in van lint. Bij de jongens ging het vaak wat makkelijker, zij waren met een paar likken gel klaar. 

4. De kinderen die het vergaten

Hoewel het jou waarschijnlijk nooit is overkomen, waren er altijd wel een paar kinderen die deze dag vergaten – of het briefje met de datum niet aan hun ouders gegeven hadden. Zij kwamen dan in hun normale kloffie op school aan. Oei… 

5. Het moment dat je werd omgeroepen

Wanneer de schoolfotograaf arriveerde, wist je dat het menes was. Braaf wachtte je in de klas tot je naam werd omgeroepen. Hopelijk hoefde je niet als eerst… Daarna nam je plaats in een rijtje en keek je aandachtig naar je voorgangers. Hoe moest je ook alweer lachen?

6. De schoolfotograaf zelf

De schoolfotograaf was altijd een bijzondere man. Toen je heel jong was, vond je hem ontzettend grappig. Naarmate je wat ouder werd, kon je je wel dood irriteren. Wat een stomme grapjes maakte die vent… Maar ach, hij moest ook wat doen om al die kids te laten lachen. Hij maakte de meest uiteenlopende grapjes. “Cheese” kennen we allemaal wel, maar de grapjes over kuikentjes waren vaak wat minder grappig. Toch kwam je altijd met een grote glimlach op de foto te staan. 

7. Het scherm

Kan jij je het scherm nog herinneren waar je voor moest gaan zitten? Dit was een soort van groot blauw scherm met een print van wolken. Meestal was deze lichtblauw van kleur. Sommige scholen gooiden het over een andere boeg en kozen voor een knalkleur als paars. Tja… 

8. Broers en zussen

Als je nog broers en zussen had, moest je ook met hen op de foto. Wat zou dat een logistieke planning moeten zijn geweest… Hoe dan ook, met je bloedverwant naast je was het altijd een stuk minder spannend. Toch schaamde je je altijd wel een beetje, want de kans was groot dat je hetzelfde aan had of iets wat wel heel goed met elkaar machte… 

9. De klassenfoto 

Als laatst mocht je op de foto met je klas. De lange kinderen werden achteraan gezet en de kleintjes mochten voor. Eerst werden deze klassenfoto’s in het klaslokaal gemaakt, later voor een grote witte muur of buiten. Dit was altijd afhankelijk van het weer. Tot slot maakten sommige scholen er echt een feestje van en ging je nog op de foto met allerlei attributen. Zo moest je net doen alsof je heel druk aan het schrijven was. 

10. De foto’s zelf

Vroeger vond je de meeste foto’s verschrikkelijk. Maar als je ze nu eens terugkijkt, is het genieten geblazen. Van dat verschrikkelijke kapsel naar de foto zonder tanden. Om dan nog niet te beginnen over het jaar met de buitenboordbeugel…. 

Wat zijn jouw herinneringen aan de schoolfotograaf?

Lees ook:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
Jan van den Hoek avatar
Jan van den Hoek

21 mei 2022 6:05:09 PM

Ik vond het vooral spannend omdat mijn vader op enig moment de schoolfotograaf was. Zie klassenfoto’s van de Delflandse School in Voorburg die ik heb geplaatst. Veel namen van de kinderen op de foto’s zijn nog niet vermeld. Zou prettig zijn als die namen er komen.

Hannie Steenbakkers avatar
Hannie Steenbakkers

20 mei 2022 2:13:30 PM

Is er misschien iemand van de Mariaschool uit Best die weet of er op die school in de zestiger jaren ook foto’s zijn gemaakt. Ik vraag me dat al zolang af en ben ook een tijdje op zoek geweest, maar kan er niks van vinden. Ik heb er ook geen herinneringen aan en dat is toch vreemd.

Betty Mulders. avatar
Betty Mulders.

19 mei 2022 3:49:50 PM

In het bericht van mij B Muders Boudewijns wordt gesproken over het jaar 1940 maar dat moet natuurlijk zijn begin 1960.

Betty Mulders. avatar
Betty Mulders.

19 mei 2022 1:59:48 PM

Begin 1940 was ik kleuterleidster in Dordrecht De school hete De Rakkertjes.Ook bij ons kwam natuurlijk de schoolfotograaf maar een spektakel was het niet.Gewoon met z n allen naar buiten en de rangschikking deed de fotograaf.Ik ben nu 83 jaar en een enkele keer blijk ik nog naar de foto s en denk dan ‘Hoe zal het mijn kinderen gaan
Groeten Betty Mulders -Boudewijns

sandra willeboordse avatar
sandra willeboordse

19 mei 2022 11:09:20 AM

De klassenfoto’s van de lagere school hebben een paar jaar geleden voor herkenning en plezier gezorgd tijdens de eerste reünie met onze klas. Wie was wie? Meer dan veertig jaar zat er tussen toen ik mijn oud-klasgenoten terug zag. Sindsdien houden wij contact en hebben er meerdere ontmoetingen plaatsgevonden.

willy de Bruin-Bakker avatar
willy de Bruin-Bakker

19 mei 2022 10:52:57 AM

Ik heb wel klassenfoto’s. Heb ze ook geplaatst. Maar ik kan me er niets meer van herinneren dat ze gemaakt zijn. Ha, ha.

Mery Westbroek avatar
Mery Westbroek

21 mei 2022 10:59:39 PM

Al mijn schoolfoto`s staan op schoolbank, vanaf de kleuterschool t/m de leraresopleiding.
Wat herinneren betreft, alle namen kon ik er zo bij zetten. In de 6e klas, 1960, maakte mijn vader als enige foto`s van ons afscheidsfeest. later zag ik dat veel klasgenoten de foto`s eraf hadden gehaald, er was geen sprake van een reünie.
Je nette kleren aan en je broer of zus uit de andere klas halen om samen op de foto te gaan, dat scheelde weer in prijs.

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

19 mei 2022 10:04:20 AM

Zo leuk dat er nog steeds die schoolfoto’s van een kind zijn, waar een papieren paspartout om zit.

?