Bij welk zwembad heb jij zwemles gehad?

14 januari 2023

|

3 minuten leestijd

Bij welk zwembad heb jij zwemles gehad?. Uitgelichte afbeelding

In de laan waar wij woonden, in de Oude Raadhuislaan in Hillegersberg, was een zwembad. Het Zwarte Plasje – een ouderwets buitenbad met water uit het polderlandschap eromheen. 

De Honderd en Tien Morgen polder. Het was naar onze huidige maatstaven geen modern zwembad. Sterker nog, toen ik er laatst een kijkje nam, vroeg ik mij af hoe zwemmers het aandurfden om in het donkerbruine veenwater te duiken.

Mijn ouders waren van mening dat ik vroeg in het leven al zwemles moest nemen. Dus de aangewezen plek was Het Zwarte Plasje. Via een groot hek in onze straat kreeg je toegang tot het zwembad. Aan het eind van het pad was een klein snoepwinkeltje. Zeer aantrekkelijk voor de jeugd, want dropveters, zoethout, nogablok en zuurstokken stonden daar rijkelijk uitgestald. Als kind kon je daar wegdromen bij de gedachte dat je zakgeld voldoende zou zijn voor een heerlijke aankoop.

Na je aan al dat lekkers vergaapt te hebben was het tijd om je te verkleden. Je ging een haak halen, zocht een houten hokje op, deed de zwembroek aan en hing je kleding op een genummerde haak. Die bracht je dan weg naar het centrale gebouw, het hakenhok, waar die haak werd opgeborgen. Bij het ondiepe kikkerbad, (1.20 meter) stond badmeester Bandel al te wachten. In z’n handen had hij een

lange stok, met aan het uiteinde een haak die hij om je middel kon doen of bij het rugzwemmen om je nek. Zo heb ik de eerste zwemlessen gehad van badmeester Bandel. Toen ik vorderingen maakte, mocht je in het bad van 1.50 meter. Later in het grote bad.

Ieder jaar was er een groot feest. Dan werden er waterpolowedstrijden gehouden (SVH) en na afloop was er dan een zwempantomime. Die eindigde altijd op dezelfde wijze: Alle pantomime spelers werden van de hoge duikplank gegooid. Het Zwarte Plasje. Vele heerlijke jeugdherinneringen! Met de meiden stoeien op de ligweide of in de herfst over het hek klimmen en brasems vangen. Waar blijft de tijd!

Zijn er nog Schoolbank lezers die zich dit Zwarte Plasje nog herinneren?

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rob avatar

SchoolBANK redacteur Rob

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rob

Reacties 10+
Anny Bel avatar
Anny Bel

4 februari 2023 10:12:42 PM

Door te gaan kijken naar de zwemles s’morgens vroeg in het Zwarte Plasje,gingen mijn vriendin Lenie en ik in het bad 1.20 m oefenen en zo hebben we samen zwemmen geleerd,eerst 1.meter vanaf de kant,dat was 1 zwemslag en zo steeds een stukje verder naar achteren!

Tineke Venema avatar
Tineke Venema

2 februari 2023 7:07:54 PM

via de lagereschool zwemles gehad (1958) in het Noorderbad Oosterhamrikkade 66 in Groningen.

Christien (Stien) Romijn-Pompe avatar
Christien (Stien) Romijn-Pompe

2 februari 2023 5:11:19 PM

zwemles gehad in het Sportfondsebad op de burg.Knappertlaan in Schiedam

rjc René weijts avatar
rjc René weijts

1 februari 2023 6:58:34 PM

Mijn A,B en C diploma behaald bij het Sportfondsenbad Zuidplein in Rotterdam.Ik zat toen op de Prins Willem van Oranjeschool aan de Zwartewaalstraat in Rotterdam Zuid.Lang geleden.

Klaas Schouten avatar
Klaas Schouten

31 januari 2023 10:20:23 PM

Klaas Schouten,
Ik heb zwemmen geleerd in de VIBA in de Grote Poel (westeinder plassen) bij Aalsmeer toen in 6 jaar was. Ik haalde mijn diploma A in hoge golven. Het jaar daarna (1947) haalde ik mijn B diploma. Jammer dat het niet meer bestaat.

Bert De Rooij avatar
Bert De Rooij

27 januari 2023 6:15:53 PM

Mijn zwemlessen waren in het sportfondsenbad te Maastricht (Wijck)
Ik zat toen in de derde en mijn broer in de eerste klas van de basisschool. Samen gingen we dan met de bus vanuit Beek, naar Maastricht. We mochten dan wat eerder van school anders haalden wij de bus niet.
Het zwemdiploma hebben we hier niet gehaald maar wel vaak gelachen.
Tegenwoordig hebben wij het er nog vaak over.
Dat het nu niet meer kan als 6 en 8 jarige alleen met de bus naar Maastricht.

diane steenhorst avatar
diane steenhorst

27 januari 2023 12:47:55 PM

Zwembad west

Monique Tukker avatar
Monique Tukker

27 januari 2023 3:09:09 AM

Ik heb mijn zwemlessen (3 diploma’s en trainingen) gedaan bij Zwemvereniging Excelsior in het Gemeentelijk zwembad in Rijswijk. Dat werd later De Wervel. En daarna werd het afgebroken. Ik heb daar door Excelsior niet alleen mijn 3 diploma’s gehaald, maar ook 2 bronzen en 1 zilveren medailles gehaald tijdens de “meisjes onder de 10 jaar” wedstrijden. Daarna helaas moeten stoppen met trainen omdat ik “het” niet in mij had om verder te komen. Maar wel goede herinneringen aan dit zwembad

Frank Simonis avatar
Frank Simonis

26 januari 2023 3:04:25 PM

Ik heb in de 2e helft van de 60’er jaren van de vorige eeuw de 1e zwemlessen gehad in de kelder van sportschool Zenden in de St. Bernardusstraat in Maastricht. Heel no-nonsense werd je als kleutertje met kurken zwembandjes om het water in gedirigeerd terwijl de zwemleraar op de kant je aan een lange stok met haak aan deze zwembandjes aanhaakte en je op diens aanwijzingen de schoolslag moest leren. Later voor zwemlessen voor de wat gevorderden, in het voormalige Sportfondsenbad in Wijk Maastricht.

Cees Spijkers avatar
Cees Spijkers

24 januari 2023 5:25:24 PM

Bij Tante Nel in een klein warm zwembad aan de Escamplaan. Daarna in het Zuiderpark en de Regentes(reddingsbrigade)). Allemaal in Den Haag.