Ga naar de inhoud

Naar het zwembad

zwembad

SchoolBANK redacteur Arjan was in zijn jeugd tijdens de grote schoolvakantie bijna elke dag in het zwembad te vinden. Van ’s ochtends vroeg tot klokslag 6 uur ‘s avonds want dan wachtte zijn moeder met het eten. Maar dat haalde hij gemakkelijk want het zwembad was naast de deur!

Een nieuw huis met een verrassing

Het moest nog even tot me doordringen, een zwembad? Het was 1963, ik was 4 en we waren net verhuisd van Hilversum naar het Gelderse Rheden. Mijn vader had daar een baan als vertegenwoordiger gekregen en ons nieuwe huis stond in een klein nieuwbouw wijkje aan de rand van het dorp. En… direct naast het zwembad. Ik was jong en kon me eigenlijk nog geen voorstelling maken wat een zwembad was. Maar dat zou snel veranderen.

Zwemles

De eerste paar jaar ging ik samen met mijn moeder, lekker spelen in het pierenbadje. Maar toen ik 7 was mocht ik op zwemles.  En daar ging ik, in zwembroek en op blote voeten de straat over, een paar meter lopen, door het draaihekje en klaar voor de les. Als ik me goed herinner begon het om half 8, best nog wel fris dus en dan ook nog eens in onverwarmd water. Maar ik vond het heerlijk en bleef na de les meteen in het zwembad hangen. Dat was heel bijzonder, bijna helemaal alleen op die immense zonneweide, wachtend op mijn vriendjes die ook vaste zwembadklanten waren.

Witbrood en een dubbeltje snoep 

Op zo’n lange dag moet je natuurlijk wel wat eten en ik kreeg dan ook een zakje boterhammen mee. Waarschijnlijk belegd met kokosbrood want daar was ik gek op. Maar nog veel leuker was het dubbeltje dat ik soms meekreeg. 10 cent, wat ga ik daar nou van kopen? Het zwembad had maar liefst 2 kiosken dus er was genoeg te kiezen. Favoriet waren schuimblokken en zwart-op-wit alhoewel… trekdroppen, spekkies, kauwgom, snoepkettingen, knotslollies en stroopsoldaatjes vochten ook om aandacht. Strategisch verdeeld over de dag besteedde ik mijn klein fortuin terwijl ondertussen het halve dorp (zo leek het) naar het zwembad was gekomen. En dan tegen zessen snel weer naar huis, moe maar voldaan van een heerlijke dag. Tot morgen! Was jij ook vaak in het zwembad te vinden?

Meer blogs: