Zwemmen in een bijna leeg zwembad

19 mei 2022

|

2 minuten leestijd

Zwemmen in een bijna leeg zwembad. Uitgelichte afbeelding

SchoolBANK redacteur Ellenor las een leuk verhaal van collega auteur over zwemles vroeger. Heel herkenbaar en dat riep ook direct weer herinneringen bij haar op.

Zwemles

Er was wekelijks zwemles in het sportfondsenbad, zoals dat genoemd werd. De lessen werden verzorgd door een aardige ook wel wat strenge zwemjuf en een badmeester. Hij maakte veel grapjes en dat nodigde dan ook weer uit tot dollen. In die tijd ging je nog “aan de haak” als het even niet helemaal goed ging. Zo wilde hij mij ook een keer begeleiden, alleen deed ik maar alsof het even niet lukte, ik pakte snel de haak beet en trok eraan met als gevolg dat de badmeester zelf in het water belandde. Tja de grapjas zelf gefopt. Gelukkig kon ik een “potje bij hem breken”. 

Zwemmen na sluitingstijd

Mijn broers deden aan wedstrijdzwemmen, mijn vader zat in het bestuur. En wij kenden de dame van de kassa/administratie goed. Dat hield in dat ik regelmatig mee mocht naar het zwembad voor- of na sluitingstijd. Met nog enkele andere kinderen die in dezelfde bevoorrechte positie verkeerden hadden we dan dat hele grote binnenbad voor ons alleen. We hadden dan een hele grote binnenband van een tractor waarmee we te gekken stunts uithaalden. Wat een pret. 

Poetsen

Wat ik ook leuk vond was helpen met medailles en bekers poetsen. De dame bij de kassa had ook als taak om regelmatig alles weer te laten glanzen en een beetje hulp was altijd welkom. Dan zaten we gezellig in het kantoortje achter de kassa.

Hoe hebben jullie de zwemlessen beleefd? Ben benieuwd

SchoolBANK redacteur Ellenor avatar

SchoolBANK redacteur Ellenor

Ellenor is geboren in 1957 in Zaandam maar woont al sinds haar jeugd in Alkmaar en omgeving. Ze woont samen met Hans en hun hond Lady. De kinderen zijn het huis uit. Ze werkt als trainingsactrice/trainer/coach en schrijft zelf veel casuïstiek. Gaat graag naar theater en filmhuis en leest veel diverse boeken. Is lid van een gezellige kleine leesclub. Sinds 2019 gestart met stamboomonderzoek en daardoor ook veel bezig met het verleden hetgeen ook prima past bij verhalen over vroeger.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ellenor

Reacties 1
Michel Vissers avatar
Michel Vissers

2 juni 2022 4:29:33 PM

Het sportfondsenbad noemden wij altijd het spatbordenfonds… maar dat kwam later pas, in de 4e dacht ik. Daarvóór had de waterpret plaats bij een van de ouders die een zwembad hadden. De ouders regelden dan ook het vervoer van de klas; met zes of acht kinderen in een auto, dat kon toen nog…

?