Winterpret en schaatsen op straat

27 december 2022

|

3 minuten leestijd

Winterpret en schaatsen op straat. Uitgelichte afbeelding

Het was de medio december, 2022, een ijzige tijd. Door de combinatie van vorst, regen en vorst lag er een gevaarlijke laag ijs op de wegen en stoepen. Dat deed mij denken aan mijn jeugd toen we dat ook een aantal dagen hebben meegemaakt.

Schaatsen op straat

We konden schaatsen op straat, dat was een bijzondere situatie, het duurde kort maar was wel een belevenis. Er werd sowieso veel geschaatst waar ik woonde. Op de vijvers in de buurt was het volop plezier. En omdat er voor ons huis braakliggend terrein was liep dat in het najaar onder water en vervolgens bij vorst een prachtige ijsbaan voor de deur. Het was ondiep en daardoor veilig. Schaatsen onderbinden in de gang en met beschermers om naar de overkant en hup zwieren en zwaaien.

Door het ijs gezakt

Voordat ik in Heiloo kwam wonen woonde ik in Westzaan en ook daar werd volop geschaatst, zo’n waterrijk gebied. En ondanks dat je ouders je waarschuwden niet te vroeg het ijs op te gaan is dat juist zo spannend. Op een dag fietsten mijn buurmeisje en ik uit school langs een slootje waar ijs op lag. Zag er best goed uit. Dus dat moesten we uitproberen. De eerste stap ging goed, de tweede niet. We hadden mazzel dat het ondiep was, maar wel hele koude natte voeten. En ja hoe vertel ik het thuis? In de garage de fiets neergezet en met een rol keukenpapier die ik daar vond aan de slag om tegen beter weten in alles droog te wrijven. Tja als papier nat wordt… Het lukte natuurlijk niet om ongeschonden naar binnen te gaan. Een goede leer dat was het zeker. Het bleef dan ook bij die ene keer. Schrikken helpt vaak beter dan een waarschuwing. Maar niettemin heb ik mijn dochter jaren later ook weer uitdrukkelijk gewaarschuwd.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ellenor avatar

SchoolBANK redacteur Ellenor

Ellenor is geboren in 1957 in Zaandam maar woont al sinds haar jeugd in Alkmaar en omgeving. Ze woont samen met Hans en hun hond Lady. De kinderen zijn het huis uit. Ze werkt als trainingsactrice/trainer/coach en schrijft zelf veel casuïstiek. Gaat graag naar theater en filmhuis en leest veel diverse boeken. Is lid van een gezellige kleine leesclub. Sinds 2019 gestart met stamboomonderzoek en daardoor ook veel bezig met het verleden hetgeen ook prima past bij verhalen over vroeger.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ellenor

Reacties 5
Berta de Keizer-Vink avatar
Berta de Keizer-Vink

6 maart 2023 3:50:40 PM

wij mochten als kind ook schaatsen in de straten als het had geijzeld.. geweldig vonden wij dat, vooral ’s avonds in het donker, na het eten, dan waren de lantaarnpalen aan en was het voor ons als een feestje, mochten we tot half 8 of zo schaatsen.. super leuk. en maar vallen over die ongelijke straatstenen waar je met je schaatsen achter bleef hangen..

Magda de Groot avatar
Magda de Groot

12 januari 2023 4:24:06 PM

Ik heb hier al eerder een verhaal geschreven over de winter 1962/ 63 een hele strenge winter waar wij véél ijsvrij kregen van de school en daar heb ik schaatsen geleerd met mijn beroemde Sjoukje Dijkstra kunstschaatsen die ik had gekregen.

Henk Fennema avatar
Henk Fennema

6 januari 2023 3:02:09 AM

sins 1944 een aantal keren op straat geschaatst.
op oude krul schaatsen met dikke ijsers.
de pret duurde tot de zand wagen kwam.

André van Beveren avatar
André van Beveren

5 januari 2023 11:52:46 AM

Volgens mij was dat inderdaad 1978, maar daarvoor ook wel eens. Ik kan mij herinneren dat we schaatsend naar school gingen (middelbaar onderwijs). Een heel dikke laag ijs op straat. Dat was in de jaren ’60. Weet niet meer precies welk jaar.

P.M. Altorffer-Kraan avatar
P.M. Altorffer-Kraan

3 januari 2023 8:36:15 AM

Ja, ik herinner me ook nog schaatsen op straat, in 1978 was dat geloof ik.