Ga naar de inhoud

Wat wilde jij vroeger worden? Ik zuster!

zuster

Als kleuter weet je wat je later wordt. Je hoofd is nog leeg en vol fantasie en je bent ervan overtuigd. Je wordt buschauffeur. Je wordt politieagent. Je begint een eigen supermarkt. En ik? Ik wilde later zuster worden. Niet vaak komt het voor dat een kind later contentregisseur wil worden. En daarom duurde het bij mij 48 jaar voordat ik – met een grote omweg en niet via de afdeling radiologie – in mijn huidige baan terecht kwam.

In mijn privé-archief lees ik dat ik zo rond mijn 4e levensjaar graag zuster wilde worden. Een verpleegkundige in een ziekenhuis dus. Ik denk dat ik dat wel interessant vond vanwege de kleding. Ik heb zelfs de tekening van het lagere schoolthema ‘Beroepen’ zelfs nog op zolder bewaard. Op de collage ben ik te zien met een wit schort voor, met een indrukwekkend rood kruis van vilt erop geplakt. Ik draag ook zo’n ouderwets haarkapje met ook daarop een rood kruis geprittstift. Prachtig en indrukwekkend vond ik die bedrijfskleding. Dus dat leek mij wel wat.

Maar ik werd geen zuster en mij zie je niet snel in bedrijfskleding lopen. Het ging een totaal andere kant op met mij. In plaats van de zorg in te gaan, een van de meest essentiële beroepen die er zijn, koos ik ervoor de ‘vrije richting’ aan de Gerrit Rietveld Academie te volgen. Een lange tijd werkte ik daarna als zelfstandig werkend conceptueel kunstenaar. Tot ik ontdekte dat creativiteit niet alleen bestaat uit ‘dingen maken’. Met een creatief brein kunnen mensen binnen elke branche nuttig werk verrichten. 

Dus werd ik – in de volgorde van mijn cv – organisator van evenementen, directie-assistent, vrijwilligerscoördinator, marketingmedewerker, etaleur, stylist voor festivals, journalist en redacteur lokale media. En sinds een paar maanden schrijf ik blogs voor de uitgeverij van onder andere SchoolBANK;) Niet iedereen weet dus al vanaf klein hoe zijn of haar carrière loopt.

Toch zijn er ook mensen die ook als kleuter weten wat ze later willen worden en dat ook daadwerkelijk tot aan hun pensioen (of zelfs tot aan hun dood) zijn. Die hebben een curriculum van 1 regel. En daar zijn genoeg voorbeelden van. Er zijn vissers en boeren die generatie na generatie in het bedrijf van hun familie werken en er niet aan moeten denken het roer om te gooien. Er zijn ook nog steeds honderden familiebedrijven waarvan de kinderen het stokje zullen nemen van hun ouders.

Heb jij ook een cv met uiteenlopende beroepen? Of ben je inderdaad geworden wat je als kleuter graag later wilde zijn? Laat het ons weten.

Meer blogs:

Reacties 2

  1. avatar
    J.H. Michel

    ik wilde vroeger eerst verpleegster worden, daarna kapster. Ik vond het leuk om met haren bezig te zijn. Uiteindelijk heb ik als administratief medewerkster op het Algemeen Rijksarchief, later Nationaal Archief gewerkt. na 46 jaar ben ik gepensioneerd

  2. avatar
    Fiedelie van Poppenstein

    Naast mijn eerste serieuze keuze van beroep, had ik ook nog de ideeën om horlogemaker, operazangeres, archivaris of buschauffeur te worden.