Ga naar de inhoud

Producten van vroeger die nu niet meer verkocht mogen worden

producten van vroeger

Negerzoenen, jodenkoeken, zigeunersaus en huidkleurige verf zijn allemaal producten die niet meer verkocht mogen worden. Dingen die we vroeger heel normaal vonden, wordt nu heel anders bekeken. Lees hier alles over de 7 producten van vroeger die nu niet meer verkocht mogen worden of met een andere naam door het leven gaan.

1. Negerzoenen

Sinds 2006 is de Nederlandse taal een gebakje armer. Fabrikant Buys zwicht voor de kritiek dat de naam negerzoen racistisch is. Deze ophef ontstond nadat een organisatie die opkomt voor de belangen van de slaven, aangaf het woord negerzoen discriminerend te vinden. Zo kreeg de inmiddels 90 jaar oude lekkernij een andere naam: zoenen.

2. Jodenkoeken

De Jodenkoek van het merk Davelaar bestaat sinds 2021 niet meer. De fabrikant heeft besloten dat de koek voortaan door het leven gaat als Odekoek. Dit besluit kwam niet door enige vorm van kritiek, maar omdat de fabrikant zich hier zelf prettiger bij voelden en de oude naam zou niet meer aansluiten bij de huidige tijdsgeest. Hierdoor is de Odenkoek nu voor iedereen.

3. Zigeunersaus

In 2013 was de zigeunersaus aan de buurt. Een Duitse vereniging maakte zich hier hard voor en klaagde over de naam. Het zou racistisch zijn en het woord zigeuner zou een negatieve bijklank hebben. Ook verwijst het woord zigeuner onterecht naar Sinti en Roma. Daarom gaat deze saus tegenwoordig door als pikante saus of hete pepersaus.

4. Huidkleurige verf

Een jaar later, in 2014, zag men in dat het product huidkleurige verf ook niet meer door de beugel kon. Huidskleur staat namelijk voor een soort roze tint. Maar kun je één enkele kleur plakken op de term huid? Nee, daarom klaagde een student een verfproducent aan voor het gebruik van de naam ‘huidskleur’. Hij won en sindsdien is er geen huidkleurige verf meer te koop. Althans, niet onder die naam. 

5. Blanke vla

Als negerzoenen niet meer mogen, waarom hebben we dan nog wel blanke vla in de winkel staan? Dit was in 2016 een veelgestelde vraag. Eentje waar snel antwoord op kwam, want binnen een half jaar was er geen blanke vla meer in de supermarkt te koop. 

6. Moorkoppen

Ook de dagen van de moorkoppen lijken geteld. Het woord ‘Moor’ wordt namelijk oorspronkelijk gebruikt voor een inwoner van Mauritanië. Later werden er donkere mensen mee bedoeld en werd het regelmatig als scheldwoord gebruikt. De lekkernij gaat sinds 2019 als roomkoop door het leven.

7. Chocolade sigaretten

Als kind was je waarschijnlijk vroeger dolblij met een pakje chocoladesigaretten in je schoen. Na de komst van het verbod op chocoladesigaretten in 2013 is dit verleden tijd. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die chocoladesigaretten aten, dubbel zoveel risico zouden lopen om rokers te worden. De stap naar roken zou sneller gemaakt worden. Oei.

Missen we nog producten? We horen het graag in de reacties.

PS. Grappig he, het verkeersbord van de foto? Dit was vroeger heel normaal!

Meer blogs:

Reacties 105

 1. avatar
  rjc René weijts

  Hoi Ilse,leuk artikel.Ik herinner mij ook nog wat winkelketens die uit het straatbeeld zijn verdwenen zoals De Gruyter,de Coop,Free Record Shop,Ter Meulen en V&D,waren mooie tijden,jammer dat deze winkels verdwenen zijn.Ik was vaak in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam,daar had je toen bijna alle winkels onder één dak.Mooie tijden waren dat. Groet,René

 2. avatar
  Astrid Epskamp

  De Coop bestaat nog steeds. De meesten zijn Plus geworden.

 3. avatar
  Dori Bunschoten-Kleinhesselink

  Klopt!

 4. avatar
  Sieke Bos de Boer

  Hoe ver moet het nog gaan. Doe eens normaal. We wonen in Nederland en we hebben hier tradities die als je hier als gast bent respecteren. Als ik in een land kom pas ik mij ook aan. Zeg ik ook niet ga me niet aanpassen. Al die namen horen bij de Nederlandse cultuur.

 5. avatar
  Rob Aalders

  Soms vraag ik me af of het woord azijnpisser nog kan. Waarin een klein land nog kleiner kan zijn. Verhullend taalgebruik en volksverlakkerij noemden we dat. Zo gaat dus en zo werd de Invalide een mens met belemmering, terwijl we niks doen om zijn positie te verbeteren!!!!!!

 6. avatar
  fia bakker

  Soetebroeke.

 7. avatar
  Astrid Epskamp

  Odekoeken vond ik een hilarische verandering. Buys had ook gewoon 1 letter kunnen veranderen en het aantal zoenen kunnen veranderen naar 3×3 NegenZoenen of ChocoZoenen. Blanke vla heeft niets met huidskleur te maken. Eet je Afrikaanse of Aziatische vla of Bruine chocolade en Gele vanille vla?

 8. avatar
  Dori Bunschoten-Kleinhesselink

  Fantastische suggestie !!

 9. avatar
  Helen Snelders

  Precies. Helemaal mee eens. En dat van die blanke vla snap ik helemáál niet. Het mag natuurlijk ook niet witte vla heten dús halen we het van de markt. Te idioot voor woorden.

 10. avatar
  Anja de Ridder

  Gisteren nog Blanke Vla gekocht

 11. avatar
  Willem Philipsen

  en blanke lak? Dat is volgens mij transparant, dus wij blanken zijn een transparant volkje!

 12. avatar
  Lenny Mollet

  Ha, ha, ha...so funny

 13. avatar
  Thij Lamers

  Wat is de verbods / gebods maatschappij toch hypocriet en geworden.

 14. avatar
  Sytske Bierma

  Ja Thij, ik ben het helemaal met je eens. Hypocriet en heel veel mensen hebben een ongelooflijk kort lontje en voelen zich ogenblikkelijk beledigd als ze iets horen wat ze niet willen horen. Het ego speelt hierin een grote rol, heel veel mensen denken dat ze het centrum van het heelal zijn en alles om hen draait. De deugmensen van zogeheten links nederland vind ik ook verschrikkelijk

 15. avatar
  Jan van Damme

  Die 'deugmensen' zijn waarschijnlijk inderdaad overwegend links. Maar maak niet de fout om te denken dat linkse mensen allemaal 'deugmensen' zijn.

 16. avatar
  Willem Philipsen

  Mooi artikel, maar ik kan zo kwaad worden van deze onzin. Hier komt nog bij: sorry zeggen voor de slavernij en mensen niet meer aan mogen duiden met hij en zij, maar hen of weet ik veel. Slavernij en zwarte mensen : Zwarte mensen verkochten andere zwarte mensen aan blanke mensen (oh sorry witte mensen). Hebben de landen waar vroeger slavernij was ook niet rijkdom gekregen door het verleden? Mogen we in Zuid Spanje nog spreken van "Moorse" invloeden? Of moeten we nu Arabische invloeden of moslim invloeden zeggen? Ik ben er klaar mee. Noem me dan maar een boomer.........

 17. avatar
  Dik Mekking

  naar mijn inziens heb je groots gelijk, ook ik kan me vreselijk kwaad maken over dat geouwehoer (of mag dat ook niet meer gezegd worden)

 18. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Ouwe hoeren heb je al lang niet meer, de oudste waren toen ze stopten al 80 jaar! (At5 heeft daar een item over gemaakt) :-)

 19. avatar
  Willem Philipsen

  Ik vind het wel lekker om hier mijn gal te spuwen :) Ik zie dat veel mensen het eens zijn met die onzinnige Politieke Correctheid. Vraag me af of ze op kinderdagverblijven (KDV) nog steeds "Honky Tonky Sjanhai" zingen (en dan ook met de bijbehorende spleetogen............ zal wel niet. Zal het eens aan mijn vrouw vragen, die werkt op een KDV, op het KDV kregen ze als opmerking dat hun kennis van engels niet genoeg is!! Toen ging ik helemaal uit mijn dak, LEER NEDERLANDS als je hier zonodig komt studeren of werken!

 20. avatar
  Stef Arends

  Wat ben ik blij, dat ze tot inkeer zijn gekomen, na de Tweede Wereld Oorlog dat zulke liedjes gewoon niet kunnen. Dat staat gelijk als dat je een spotliedje door kinderen laat zingen over Joden en daar naar je neus wijst en of een geld gebaar maakt, of over zgn. 'zwarte' mensen en je lippen groot maakt.

 21. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Spanje is bezet geweest door de Moren en heeft daardoor nog steeds Moorse kastelen.

 22. avatar
  John van Slooten

  Te gek voor woorden ze kunnen het geld beter uitgeven aan belangrijker dingen dan lopen zeuren over deze dingen.

 23. avatar
  Dik Mekking

  helemaal mee eens, flauwekul allemaal, Nederland schiet weer eens vreselijk door net als met alles, kijk bevoordeeld maar eens naar dat gezever over zwarte piet een kinderfeest finaal naar de kloten geholpen door een paar zeikerds.

 24. avatar
  Theo Gerard Koot

  Lees een stel rascisten.

 25. avatar
  Willem Philipsen

  Ja en eerst vond Rutte het geen probleem, maar die is ook weer eens als gewoonlijk met alle winden meegewaaid.

 26. avatar
  jaannette mast

  100% gelijk

 27. avatar
  Bep Ham

  Ik heb verleden week nog jodenkoeken gekocht hoor.

 28. avatar
  Dori Bunschoten-Kleinhesselink

  Ja hoor klopt gewoon nog te koop!

 29. avatar
  Helen Snelders

  Zijn het geen Jodekoeken? Dat staat vaker op de verpakkingen.

 30. avatar
  Willem Philipsen

  Dat klopt, het heeft ook helemaal niets met Joden te maken.

 31. avatar
  Piet den Ouden

  Ongelooflijk dat er nog steeds geen gezeik is ontstaan over 'Boerenkool'...

 32. avatar
  Berend Klompsma

  Ik mis de turkeystick. Ook de naam van deze snack werd verbannen onder de druk van vermeend racisme. De naam werd veranderd in kikastick, een naam waarbij ik toch echt ook hele vervelende associaties heb!

 33. avatar
  Willem Philipsen

  Oef en Franse mosterd, Belgische wafels, Franse kaas, Afrikaanse wijn, blanke lak

 34. avatar
  Dik Mekking

  ik noem al die etenswaren die niet meer met hun originele naam genoemd mogen worden nog steeds zoals ik ze van vroeger ken, ze kunnen me wat dat betreft allemaal mijn rug op

 35. avatar
  Theo Gerard Koot

  Grootvgelijk.

 36. avatar
  Marga Smits

  Helemaal mee eens , doen wij ook.

 37. avatar
  J.H. Michel

  en van mij kunnen ze de pot op

 38. avatar
  Theo Gerard Koot

  De meeste producten worden nog steeds verkocht. Nu onder een andere naam. Dit vanwege idiote politieke correctheid.

 39. avatar
  Inge de Vries

  nou laatst nog jodenkoeken gekocht hoor evenals blanke vla en zigeunersaus is dat er nog steeds. Dus schoolbank geen onzin verkopen.

 40. avatar
  Hans Bastiaansen

  Klopt helemaal, zie ze nog regelmatig staan! Woke volkje!!

 41. avatar
  Helena Toren

  Ze staan er misschien nog omdat mensen ze niet durven te kopen, uit angst dat ze 'discriminators' genoemd worden. Kijk naar de datum, 'use by'.

 42. avatar
  Willem Philipsen

  De negerzoenen was volgens mij ook meer een publiciteitsstunt van de makers!

 43. avatar
  Hannie Neis

  Mogen nonne votten nog wel arme zusters

 44. avatar
  Hannie Neis

  En afrikaantjes plantjes krijgen die ook een andere naam laten we ophouden met deze onzin

 45. avatar
  Jack van Buuren

  Van die zigeunersaus wist ik niet. Ik kan me ook niet bedenken waarom dit ook met enige vorm van racisme te maken zou kunnen hebben, of het zou positieve racisme moeten zijn. Lekkere saus trouwens!

 46. avatar
  Hans Bastiaansen

  Straten staan BLANK, kan dus eigenlijk ook niet meer?

 47. avatar
  Willem Philipsen

  Het mag ook niet meer sneeuwen!

 48. avatar
  Maarten Kroes

  Jodenvet, van die witte brokken "spul". Heet nog steeds zo. Net over de grens in Arendonk, Belgie kocht ik laatst zoenen, die heten daar nikker-kussen.

 49. avatar
  Jan van Damme

  Dat laatste vind ik nu weer NIET kunnen.....

 50. avatar
  J.H. Michel

  nee dat is niet netjes inderdaad

 51. avatar
  martin van beek

  Mussolientjes ? Nu : glacė koeken

 52. avatar
  Jos van Gent

  Oranjetompoezen misschien ook maar verbieden. Andere landen zouden daar aanstoot aan kunnen nemen. En denk ook eens aan al die katers die zich hierdoor gediscrimineerd zouden kunnen voelen.

 53. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Je vergeet Boerenkool, Trekdrop en al helemaal niet vergeten, Tuinkabouters anders voelt Lil' Kleine zich weer aangesproken.

 54. avatar
  Rob Aalders

  De rookstoel kan ook niet meer.

 55. avatar
  J.H. Michel

  Tjonge jonge

 56. avatar
  André van Dillen

  Mag stroopsoldaatje nog wel ??? Lijkt verdomd veel op jointje !!!

 57. avatar
  John Derksen

  Laten we a.u.b. ophouden met deze onzin en Nederland Nederland laten zijn. Grote mond om Qatari te vertellen hoe ze zich moeten gedragen in eigen land en hier roepen dat migranten en gasten zich dienen aan te passen. Wel accepteren dat deze groep onze cultuur afpakt. Allerlei producten maar ook gewoontes zoals b.v. Zwarte Piet. We mochten als Nederland trots zijn op onze slaven, dat was heel normaal toen en werd gewaardeerd. Nu mogen we nog steeds trots zijn omdat we als een van de eersten inzagen dat slavernij toch niet zo koosjer was en we de slaven vrij hebben gemaakt en ook nog goed opgevangen. Zwarte Piet was één van de eerste vrijgemaakte negers die als kindervriend, knecht van de bisschop van Mira verder ging en nu verguisd wordt als iets slechts. De meeste mensen kennen dit stuk geschiedenis niet eens, vragen geven excuses maar dat gaat ook alleen maar om geld.

 58. avatar
  Willem Philipsen

  In die tijd was slavernij gewoon normaal. Er zijn andere zaken die toen heel normaal waren, maar nu echt niet meer kunnen: Onderwijzers sloegen leerlingen, met liniaal of gewoon met de hand. Gaan zij ook exceuus maken? Onderwijzers rookten voor de klas.......... Ouders rookten in huis, of in de auto waar de kinderen bij waren. Niet meer voor te stellen, maar toen heel normaal. O ja, je mocht toen ook vrouwen een compliment geven, of fluiten. Dat kan ook allemaal niet meer, we weten hoe dat komt........... door sissende Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

 59. avatar
  Jan van Damme

  Nou, nou....... "als een van de eersten inzagen dat...." Daar valt wel wat op af te dingen als je bedenkt dat na afschaffing van de slavernij de voormalige slaven in Suriname nog wel 'even' verplicht werden om nog tien jaar (!) als werknemer op de plantages te blijven. Ik vind ook dat wij (als in: wij nu in 2022) niet aansprakelijk zijn voor wat er toen gebeurde maar ondubbelzinnige erkenning dat we NU vinden dat het fout was wat er TOEN gebeurde is wel zeer terecht. Het in de ban doen van woorden die qua bedoeling onschuldig zijn vind ik ook te ver doorgeschoten. Van de andere kant wordt er niemand minder van als we een beetje rekening houden met elkaar(s gevoeligheden). Waarbij niemand ooit precies kan bepalen waar de grens van de redelijkheid ligt. Voor mezelf ben ik blank, is een eskimo een eskimo en een neger een neger (maar beslist GEEN nikker!). Maar een ander zal dit weer te ver vinden gaan, dat zul je altijd houden.

 60. avatar
  Jolanda Andersen

  Ik woon in Denemarken en hier zijn ze ook zo gek. De negerzoenen heette hier "negerkys" en dat mag ook niet meer. Net zoals andere dingen. Een voorman heet nu bijv. "voorpersoon"

 61. avatar
  Hans Gottmer

  Een van de vele symptomen betreffende de teloorgang van ons eens zo fijne land

 62. avatar
  Tjeerd M. Meer

  Ronduit belachelijk! We laten ons de les lezen door import Nederlanders. die totaal geen rootes hier hebben. Maar wel de dienst gaan uitmaken. En wij krijgen dan last van een onterechte plaatsvervangende schaamte en gaan hier in mee, om politiek correct over te komen. En dan de hele Nederlandse geschiedenis over de kop te gooien. Hypocriet!

 63. avatar
  Willem Philipsen

  En dan vindt men het raar als extreem rechts voeten aan de grond krijgt

 64. avatar
  Elly Koolen

  door een stel idioten bedacht. ik gebruik deze woorden nog steeds net zoals zwarte Piet het hoort bij ons erfgoed.

 65. avatar
  jaannette mast

  100% gelijk wij gebruiken nog allemaal gewoon deze woorden en vieren sinterklaas gewoon op de oude manier met echte zwarte pieten en niet de onzin wat nu allemaal is.

 66. avatar
  Marinus Beers

  Als ik de (meeste) reacties hier lees, vind ik het ongelofelijk hoe reactionair/conservatief ze zijn... Het moet echt verschrikkelijk zijn om zo in het verleden te leven en absoluut niet met de tijd mee te gaan.

 67. avatar
  Rob Aalders

  Volgens mij heeft het niets met reactionair/conservatief te maken maar met hypocriete fatsoensrakkers.

 68. avatar
  Gerrit Kool

  En zo is dat!

 69. avatar
  Willem Philipsen

  ehhm even over in het verleden leven................iedereen op schoolbank is sowieso op zoek naar iets uit het verleden, dat is het concept van schoolbank.

 70. avatar
  jaannette mast

  Volgens mij heeft u zelf een probleem om daar zo reactie op te geven en ben u zelf een hele erg naar de andere kant.

 71. avatar
  Paul van Besouw

  Het blijkt steeds om een kleine groep z.g. politiek correcte nederlanders te zijn die roomser willen zijn als de paus en die in staat zijn d.m.v. vooral de media veel aandacht te krijgen en daarmee hun zin door kunnen drijven. Ik heb er totaal geen moeite mee om moorkoppen, negerzoenen etc te benoemen. Enige relatie tot discriminatie heb ik nog nooit ondervonden. De vermelde groepen pogen ons een schuldbesef aan te praten over o.a. ons slavernij verleden, Nederlands Indie enz. Ik voel mij nergens schuldig aan en ga ook geen excuses aanbieden. De geschiedenis moet je zien door de ogen van die tijd waarin het zich afspeelde en niet met de huidige z.g. correcte opvattingen.

 72. avatar
  Rob Aalders

  hear, hear,,,

 73. avatar
  jack vooren

  Ik vindt werkstraf beetje verkeert vallen . ik moet werken voor mijn centen .

 74. avatar
  Nico Peet

  Om over dat slavernijverleden te beginnen. Ik heb gelezen dat wij (NIET ECHT WIJ natuurlijk) "verantwoordelijk: zijn voor 5 % van de overgebrachte slaven . De Portugezen 60% en de Engelsen voor 35%. Maar in die landen hoor ik nooit iets over schuldgevoelens over dat verleden. Maar misschien is het een idee om AL DIE LUI die daarover lopen te zeiken GRATIS TERUG TE BRENGEN naar waar hun voorouders vandaan kwamen. En tegen de mensen die lopen te zeiken over die "discriminerende" merknamen: Ga wat zinnigs doen met je leven en laat ons en onze tradities en producten met rust.

 75. avatar
  Willem Philipsen

  Helemaal mee eens

 76. avatar
  Adrie de Kock

  Juist geantwoord!

 77. avatar
  Theo Cuypers

  En de brave jongens in den Haag, met Rutte voorop, willen met iedereen vriendjes zijn en blijven. Ik ben het er helemaal mee eens om te stellen.< houd eens op met dat gezeur en ga wat doen. Wat driehonderd jaar geleden heeft plaatsgevonden daar hoeven wij geen rekenschap voor af te leggen. En dan ook nog om smartengeld vragen. Draait het dan WEER ALLEEN OM GELD\?

 78. avatar
  Adrie de Kock

  Inderdaad alleen om money!

 79. avatar
  J.H. Michel

  ken je het liedje all bout the money van Meja? daar moest ik bij deze reactie aan denken

 80. avatar
  Marga Grevelt

  Ja!!! Want RUTTE moet een "WIT"voetje halen!!! Waarom gaan die zeikerts niet terug waar naar ze vandaan komen als hier niets deugt??? Onze hele cultuur wordt naar de knoppen geholpen!!!

 81. avatar
  Adrie de Kock

  100% MEE EENS

 82. avatar
  c.a.g. potters

  Weet U wat het lastige is, als er wat geschreven wordt in de media, wil bijna iedereen er een plasje overdoen, sommigen uitspraken of wat het is bestaan al heel lang. Mooi voorbeeld zijn Afrikaantjes als plant. Hetgeen dhr. Paul van Besouw schrijft kan ik mij helemaal in vinden Gewoon loslaten, maak wat moois van je leven. Groet Kees P

 83. avatar
  Gerrit Kool

  Eigenlijk allemaal van een troosteloze naargeestigheid, ons opgedrongen door overgevoelige zeurpieten.

 84. avatar
  John Zandbergen

  Die figuren die protesteren over ZWARTE PIET, hebben die al hun kado's van toen ze klein waren al teruggegeven aan Sinterklaas ??

 85. avatar
  jan Verwater

  Alleen de chocolade sigaretten kan ik begrijpen, alle ander woorden zijn uit hun verband gehaald door mensen die niks beters te doen hebben met hun tijd. Het zou goed zijn voor hen om aan hun geestelijke gezondheid te werken, dat heeft altijd positieve resultaten.

 86. avatar
  Cor Timmermans

  Ik vind evenals vele eerdere reacties dat al die veranderingen nergens op slaan. Dit is verankerd in onze cultuur en ons taalgebruik en niemand denkt aan een slaaf bij het zien van Zwarte Piet of het eten van een negerzoen. Wij hadden toch vroeger ook Belgenmoppen en de Belgen hadden iets dergelijks, b.v. over onze zuinigheid voor de Nederlanders. Dan voelden wij ons toch ook niet in onze eer aangetast. Deze mensen van andere culturen, die nu een paar generaties in Nederland wonen, moeten ook onze gewoontes respecteren net zo goed als wij die van hen. Dan is het goed samen wonen. Het afschaffen van Zwarte Piet en al de hiervoor vermelde namen leidt juist tot minder harmonie in de samenleving.

 87. avatar
  Rolande Wander

  Goed geformuleerd! Mee eens!

 88. avatar
  Sonja Neimeijer

  Wij hebben er nooit een probleem van gemaakt vroeger maar nu halen ze alles weg ik vind het gewoon een stelletje zeikkers ik begrijp het niet vroeger dachten wij daar allemaal niet aan en zo zagen wij dat niet maar ja wat doe je er aan ik vind het gewoon een zooitje het is ons land

 89. avatar
  Hans Linkels

  Ik ben getrouwd met een vrouw "van kleur". Ze heeft nooit aanstoor genomen aan negerzoenen, zwarte piet, moorkoppen, blanke vla of wat dan ook. En nog steeds begrijpt ze die ophef ook niet. Übercorrect! En blanke rozijnen mogen nog steeds wel??

 90. avatar
  fietje bakker

  Is het niet verschrikkelijk beledigend als je 'van kleur' wordt genoemd? Alsof je wordt gereduceerd tot alleen maar het natuurlijke kleurtje van je vel. Alsof er geen mens in die verpakking zit. Alsof de geest eruit is. Het is zo in de mode vandaag de dag, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand dat normaal vindt als er zo over hem/haar gesproken wordt. Of zichzelf zo betitelt, zichzelf uitstalt in zo'n hokje. Nee. Ik kan er niet aan wennen.

 91. avatar
  fietje bakker

  Maar misschien zie ik het wel verkeer hoor, misschien zie ik wat over het hoofd.

 92. avatar
  Lenny Mollet

  I often look back to the good times, living in Amsterdam. I now reside in the State of Nevada, USA. With disgust I read the above articles and came to the conclusion that the "woke" and "cancel" cultures have reached the Netherlands. I like all those names. It's like history and sweet memories. We have the same problem here, only worse...I call all these people, who want to change everything stupid hypocrites who are totally oblivious to the cultures and customs in their own country...

 93. avatar
  Wilko Mulder

  Wat een gedoe allemaal met die politiek correcte figuren die waarschijnlijk niets beters te doen hebben, allemaal gelul om niks. Ga gewoon een baan zoeken en draag wat nuttigs bij aan de maatschappij. Gelukkig nog steeds verkrijgbaar: Witte bonen, zwarte bonen, zigeunerschnitzels.

 94. avatar
  Jan van Damme

  Ssst, met die laatste zin. Want voor je het weet.......

 95. avatar
  Gradie Bloemendaal

  Jullie zijn niet alleen in Nederland met all die nonsense. Toen ik hier 65 jaar geleden kwam was Canada het land van Indianen en Eskimos.Nu niet meer ...... er zijn nu indigenous people an Inuits. Al die oude namen schijnen een beledeging te zijn.

 96. avatar
  fietje bakker

  Toch niet gek dat Inuit niet steeds als "rauwvleesvreter" willen worden aangeduid. Voor zover ik weet betekent 'Eskimo' dat. Als je als Hollander elke dag "kaaskop" wordt genoemd door mensen die het zelf niet zijn dan word je daar ook wel een keertje zat van. Toch?

 97. avatar
  J.H. Michel

  ja maar daar hoor je nooit iemand over

 98. avatar
  Helena Toren

  Ik woon al jaren in Nieuw Zeeland en moet opmerken dat er hier veel 'politieke correctheid' heerst. De Maoris, die zeggen dat ze de eerste bewoners van NZ zijn, maken van die 'politieke correctheid' veel gebruik. (lees misbruik) De regering hier (op het moment Labour) geeft veel toe (ik denk om Maori stemmen te krijgen voor de verkiezingen) en als de Maoris niet hun zin krijgen roepen ze luid: Discriminatie! Bijna elke non-originele bewoner van een land gebruikt dat woord om respect voor hun 'ras' te krijgen. Maoris waren hier toen de Engelsen overnamen, het bewijst niet dat ze de originele bewoners zijn. Er zijn bewijzen gevonden dat het anderen waren, maar dat wordt in de doofpot gestopt. Natuurlijk moeten de Engelsen de Maori cultuur bewaren, dat is belangrijk voor de geschiedenis. (ik denk niet dat er nog volbloed Maoris zijn) Wat ik eigenlijk wil zeggen is dit: Wij, als 'witte mensen' worden beschuldigd van discriminatie, maar als we het allemaal toelaten, dan worden wij gediscrimineerd. Het is not onze schuld dat onze voorvaderen zo wreed waren. Wij zouden daarvoor niet gestraft worden. Ja, sommige namen van dingen zijn misschien aanstootgevend, maar ze zijn niet door ons bedacht. We hebben geleerd ermee te leven. Nu moeten we leren 'zonder' te leven, zodat we niet discriminators genoemd worden. Je moet leren je aan te passen met een land waar je kiest te leven, sta er niet boven en probeer niet dingen te veranderen, het brengt alleen maar onrust.

 99. avatar
  Rene Pletting

  Hoe gaat de Nederlandse cultuur naar de kloten. Dit door een groep en cultuur die niet in Nederland willen mee doen.

 100. avatar
  mariel lavrijsen

  Heel triest dat er vanalles bij bedacht wordt, terwijl het nooit rascistisch bedoeld is. Heel triest en gevaarlijk zoals er vanalles doorslaat.

 101. avatar
  Rolande Wander

  Helemaal mee eens! Heb als kind nooit negatieve associaties gehad vanwege de naam van een product. In feite wordt het tegendeel bereikt met deze acties.

 102. avatar
  J.H. Michel

  net zoals Zwarte Piet, ik heb niet het idee dat kinderen daar moeite mee hadden of hebben

 103. avatar
  J.H. Michel

  ja dat is zo, maar ja

 104. avatar
  piet vanwissen

  Kolder

 105. avatar
  Stef Arends

  Zit Johan Derksen weer te zeuren en te klagen?