Ga naar de inhoud

Uierboord: eten wat de pot schaft

uierboord eten

Als kind in de jaren 50 kreeg je thuis gewoon het eten voorgezet. Je had weinig of geen inbreng in de kookvoornemens van je moeder. Ze zette gewoon iets op tafel en dat werd gegeten. Niks geen discussie of vooraf overleg, je moest het er maar mee doen.

Aangezien ik uit een arbeidersgezin in Rotterdam kwam kreeg je af en toe uierboord te eten. Een volksvoedsel wat nauwelijks iets kostte en dat je bij de slager gewoon kon kopen. Dat was dus een koeienuier! (in de volksmond werd dit koeientiet genoemd)

Koeienuier van Slagerij Boekhout

Heden ten dage zou 99% van de kinderen gillend van tafel rennen, maar na de oorlog, in de jaren 50, had je het er maar mee te doen! Mijn moeder haalde die koeienuier bij een slager op de Oude Kleiweg in Rotterdam Noord. Boekhout heette die.

Eenmaal thuisgekomen moest dit vleesgerecht natuurlijk klaar gemaakt worden voor consumptie. Dat gebeurde door zeer langdurig koken. Wel 4 tot 5 uur stond dit vlees op een laag pitje te sudderen totdat het mals genoeg was om te eten. Wij keken als kinderen – mijn zus en ik – af en toe wel eens in die reusachtige pan. Het zag er niet uit! Uiteindelijk was dan het moment aangebroken dat de Uierboord geserveerd kon worden. Dunne plakjes met peper en zout. Het smaakte helemaal niet zo slecht hoor! Als je er maar voldoende kruiden op deed was het best te pruimen. Je moest er niet te lang naar kijken want de melkkanalen uit de uier waren nog duidelijk zichtbaar.

Broodbeleg

De volgende dag werd het dun gesneden op een boterham gelegd en dat nam je dan mee naar school voor tussen de middag. Natuurlijk vertelde je niemand wat je op je brood had, want ergens schaamde je je er als kind toch voor.

Uierboord was een typisch Rotterdams volksvoedsel. Bekende Rotterdamse artiesten praten er nog wel eens over in hun programma’s. Vooral Andre van Duin en Gerard Cox weten zich deze uierboord nog goed te herinneren.

Ik vraag mij af of er ook lezers zijn van Schoolbank die dit gerecht nog kennen? Deel je herinnering aan uierboord in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 28

  1. avatar
    fia bakker

    Ken het alleen van André van Duin. Die dat lekker vond en het een keertje in een kookprogramma liet zien hoe dat gemaakt werd. Maar dat is al jaren geleden.

  2. avatar
    hennie dob

    dat was met joop braakhekke in kookgek

  3. avatar
    ab pijper

    ik eet het nog wel eens als het ergens tekoop is.je ziet het bijna nergens meer.

  4. avatar
    hennie dob

    ik ken het ook en eet het nog wel laat het komen uit rotterdam in groningen is het niet meer te verkrijgen . maar slagerij Ooteman stuurt het ook op dus dat is mooi.

  5. avatar
    Jos Zandstra

    Wij woonden naast een slagerij en aten het, ook vanwege de lage prijs, geregeld. Tegenwoordig betaal je wanneer je het ergens kunt vinden de hoofdprijs....

  6. avatar
    karel timmermans

    Wij aten het ook vroeger thuis en het is bijna niet verkrijgbaar. Wij vonden het zeker niet vies met peper en zout.

  7. avatar
    henrie glaser

    oh heerlijk kocht het af en toe op de oude binnenweg tegenover malief bender maar volgens mij is die oude slagerij weg woonde toen in delft als iemand weet of het nog verkrijgbaar is kom ik nu uit brabant .

  8. avatar
    Rob Vroon

    Heerlijk om af en toe te eten. Slagerij Ooteman op de Oude Binnenweg verkoopt nog uierboord. Haal het daar regelmatig.

  9. avatar
    Dienny kroos-van der meij

    We aten het thuis in dun gebakken plakjes, beetje peper en zout erop, heerlijk. Ik zou het graag nog eens eten, maar ik woon in Limburg daar is het niet te koop en ook in Rotterdam moet je zoeken.

  10. avatar
    Peter van Zanten

    Jazeker weet ik (68) nog. Na het koken sneden we het in plakken van ca 1cm en bakten die nog even in de margarine. Dan zat er vanzelf al meer smaak aan, ik denk ook door het zout in de margarine. Mijn grote zus lustte het niet vanwege de 'buizen': ik had een keer een mossel 'ontleed' tijdens het avondeten en sindsdien lustte ze die ook niet meer. Des te meer had ik :-)

  11. avatar
    Robert Erdmann

    Mijn grootmoeder kocht uierboord bij Slager Bille op het Frederiksplein, Amsterdam. Ze noemde het ook wel tiet. Het werd gekookt en dan ontstond een weeje geur in huis. Daarna koelde zij het af en snee plakken, die ze daarna bakte in een soort reuzel. Veel zout erop en dan op een boterham, heerlijk vond ik heerlijk. Ze bakte ook kaantjes uit, die gingen ook op brood met zout. Ze kocht bij Bille “abschnitt” dat was worst en alles wat niet meer door de snijmachine kwam. Het ging per ons in een vel papier, thuisbij oma ging die op tafel en zochten wij de “lekkere” stukjes eruit, zoals rookvlees. Dat kauwde zo lekker weg. Dat waren nog eens tijden. Rob Erdmann

  12. avatar
    Robert Erdmann

    Toevoeging: het was in de jaren net na de oorlog!

  13. avatar
    Nellie Jäkkö

    Uierboord dat aten we zaterdagmiddag weleens. Vonden we lekker. Je wist niets anders en ik at alles wat mij werd voorgezet. We vonden alles lekker na de oorlog. Kan me nu nog herinneren een prakkie. Overblijvers waarschijnlijk andijviestampot of zo iets van de dag daarvoor, wat mijn moeder in de margerine had opgewarmd. Moet 1946 of 1947 zijn . Smaakte heerlijk. Dat is nu meer dan 75 jaar geleden. Woon nu al 54 jaar in Finland, maar opgegroeid in Rotterdam

  14. avatar
    piet Catijn

    15-9-2022 Antwerpen . Hier in Mortsel op de markt is het nog te vinden het is wel gekookt. even opbakken en kruiden best lekker ! dus kom op woensdag ochtend naar de markt van mortsel met lijn 15 halte Oude god . bij zeker 3 slagers Smakelijk piet

  15. avatar
    Truus Snabilie Van Spijker

    Truus van Spijker-Snabilie 15 september 2022 Nieuwleusen, Overijssel M‘n ouders kochten uier bij de „verse waarkoning“ in een steeg bij de Palmgracht in de Amsterdamse Jordaan. Verse waar stond voor slachtafval, zoals koeienuier, pens, nieren, etc. Wij vonden het lekker gekookt op brood met mosterd. Als je het vertelt aan de mensen gruwelen ze ervan, maar in Frankrijk wordt nog steeds slachtafval gegeten. En waarom niet….. Truus

  16. avatar
    Ben VEERKAMP

    een heerlijk gerecht! Ik kom uit de wielewaal en onze slager Spakman heeft het heel lang verkocht en toen ik naar groningen verhuisde nam mijn moeder het speciaal voor me mee: een feest! p.s. mijn groningse vrouw vond er niet veel aan.. ( alleen al de gedachte eraan, een koeieuier..) Over smaak valt gelukkig niet te twisten..

  17. avatar
    nelis de Koning

    Heerlijk een Rotterdamse delicatesse In de jaren 50 stond je in rij in de van speykstraat met een pannetje omuierboord te halen kreeg je er een schep jus bij tegenwoordig sinds ik al jaren in Brabant woon breng mijn dochter het mee

  18. avatar
    Mary Romijn

    ik ben in 1960 geboren maar ken het ook en heerlijk weliswaar gebakken en dan zout en peper. Werd ook in de kroeg geserveerd op Rotterdam zuid.

  19. avatar
    Mary Romijn

    Wat ik wel vreselijk vond die verschrikkelijke melklucht van het koken brrrrr.

  20. avatar
    Rika Prins

    Ja, vond ik ook hoor

  21. avatar
    john Plomp

    Ik kreeg het ook de militaire dienst in de jaren 1959-1960 bij luchtmacht

  22. avatar
    Theo van der Horst

    Het water loopt me al in de mond. Ik kocht het als jonge jonge op de markt aan de Maashaven. Warm om gelijk op te eten en plakjes voor thuis. Alleen een Rotterdammert kan dit waarderen. Theo van der Horst 78 jaar en 55 jaar weg uit Rotterdam!

  23. avatar
    Rika Prins

    Mijn moeder kocht het ook af en toe in Amsterdam. Het hele huis stonk als ze het aan het koken was. Ik heb het nooit gegeten want ik luste geen melk. Alleen mijn vader en moeder vonden het lekker

  24. avatar
    Arie Wezemer

    In 1970 leerde in mijn vrouw kennen. De eerste keer dat ik bij haar thuis kwam, werd ik "getrakteerd" op uierboord en biest..... Brrrrr!!

  25. avatar
    Leen Wit

    nou en of brrrr. en wat te denken van het spek waar de varkensharen nog opzaten. maar na de hongerwinter at je alles..

  26. avatar
    Lex van Boetzelaer

    Hoewel ik 'pas' van 1960 ben, kregen wij vroeger ook nog wel erwtensoep met varkensoren met haar. Maar dat vond ik best wel lekker.

  27. avatar
    Stanley van Eijk

    Er zat een snackbar in de Josephstraat naast cafe Mias die het in de jaren 60/70 nog bij de frites verkocht, een slager op de Mathenessedijk verkocht het ook, heerlijk op brood met zout en peper.

  28. avatar
    Berta de Keizer-Vink

    totaal geen inbreng en was ook niet nodig, we waren blij dat we te eten kregen, lusten ook alles, alleen brood vond ik vroeger niet echt lekker, ik kreeg het niet weg... deed dus lang over mijn brood eten.. verder was alles lekker.