Ga naar de inhoud

The Osmonds

the osmonds

En plotseling waren ze daar: The Osmonds. De broers Alan (23), Wayne (21), Merrill (19), Jay (17) en Donny (15) waren als The Osmonds begin jaren 70 een ware sensatie en de nieuwe tieneridolen. Met een wervelende uitvoering op 18 november 1972 van het nummer ‘Crazy horses’ in het populaire tv-programma ‘Een van de acht’ van Mies Bouwman, stonden ze meteen in het middelpunt van de belangstelling.

Het duurde dan ook niet lang of ‘Crazy horses’ stond op nr. 1 in Nederland. Dat gebeurde op 16 december 1972 en het nummer bleef daar zeven weken staan. En de groep was geen eendagsvlieg want meteen na ‘Crazy horses’ kwam ‘Down by the lazy river’ ook op nr. 1. Nederland was duidelijk in de ban van ‘Osmondmania’.

Nieuwe groep

The Osmonds waren voor Nederland dan wel een nieuwe groep, in hun eigen Amerika hadden ze al jarenlang ervaring opgedaan. Daardoor konden ze in Nederland ook zo’n indruk maken want hun podiumshow was inmiddels een met vaart gebrachte geoliede machine geworden. De groep had nog hits met Goin’Home (nr. 2 in 1973), One Way Ticket to Anywhere (nr. 4 in 1973), Hold Her Tight (nr.18 in 1974), Love Me For A Reason (nr. 21 in 1974) en Having A Party (nr. 20 in 1975). Maar toen was hun Nederlands succes wel voorbij.

Succesperiode

The Osmonds traden in hun succesperiode in Nederland voornamelijk op televisie op, maar ze hebben hier ook 2 concerten gegeven. Het eerste was op 3 november 1973 in de Groenoordhallen te Leiden en het tweede op 17 mei 1975 in het Rotterdamse Ahoy. En het succes bleef niet beperkt tot de 5 broers, ook zus Marie en de jongste telg, Little Jimmy, bleken over showbizz-talent te beschikken en ook zij stonden in de Top 40. Marie had één solohit in Nederland: ‘Paper Roses’ kwam in 1973 tot nr. 9. En Little Jimmy Osmond had drie hits in Nederland: ‘Long haired lover from Liverpool’, nr. 2 in 1973, ‘Tweedle Dee’, nr. 6 in 1973 en ‘I’m Gonna Knock On Your Door’, nr. 19 in 1973.

En of dat allemaal nog niet genoeg was, de jongste van de groep, Donny, presteerde het ook nog om als soloartiest hits te scoren. Zo stond hij in 1972 met ‘Puppy love’ en in 1973 met ‘The Twelfth of Never’, ‘Young love’ en ‘When I fall in love’ in de Top 40. En dan had hij ook nog samen met zus Marie 3 hits: ’I’m Leaving It All Up To You’ (1974, nr. 3), ‘Morning Side Of The Mountain’ (1975, nr. 23) en ‘Deep Purple’ (1976, nr. 14).

Als je dan medio jaren 70, toen het succes minder werd, dacht ‘dit is het dan’, dan heb je buiten The Osmonds gerekend. Want in 2008 werd hun 50-jarig bestaan gevierd met een show in Las Vegas. En ze gingen ook weer op tournee in Groot-Brittannië. In 3 weken verzorgde zij 11 shows die natuurlijk allemaal uitverkocht waren. Het was daar alsof de tijd had stilgestaan en het weer even 1972 was.

Wat is jouw favoriete Osmonds nummer? En hingen op jouw slaapkamer ook poster van The Osmonds?

Meer blogs:

Reacties 10

 1. avatar
  Emmy Nijhuis

  Crazy horses was het enige nummer wat ik toen als 12-jarige leuk vond. De rest was te zoet voor mij. Toen al. Rock en hardrock had mijn voorkeur. Nu nog steeds, maar mijn muzieksmaak ligt wel veel breder dan dat. Alleen de mierenzoete songs van The Osmonds konden mij niet boeien.

 2. avatar
  Mieke van Niekerk

  De liedjes van Donny en zus Marie vond ik vreselijk melig, yek, zeker ook Paper Roses van Marie.

 3. avatar
  Theo Gerard Koot

  Dit was een heel goed nummer. De rest was prut.

 4. avatar
  Marcella Berendse

  Verliefd op Donny Osmond... wauw.. wat een tijd!

 5. avatar
  benno barkel

  1dagsvlieg met crazy horses. rest in de prullenbak

 6. avatar
  Lily Assink

  Zeker geen ééndagsvliegen, want The Osmonds staan aan meer dag 60 jaar aan de internationale top!

 7. avatar
  Simon Kloos

  Ik weet nog goed dat ze in Leiden optraden. Wij hadden geen kaartje. Was te duur voor ons. We zijn wel gaan kijken toen ze bij de Groenoordhallen aan kwamen. Ze zaten allemaal apart in een hele grote luxe auto en reden 1 voor 1 de hal in. Was voor ons een hele belevenis en we konden het concert buiten horen.

 8. avatar
  sandra willeboordse

  Crazy horses vond ik een geweldig nummer en het was een hit toen ik elf jaar oud was. Voor mijn twaalfde verjaardag wilde ik dat singletje heel graag hebben. Ik voel nog de teleurstelling toen ik mijn cadeautje uitpakte en Tweedlee dee van het jongste broertje Osmond, Jimmi, zichtbaar werd. Netjes opgevoed heb ik 'dankuwel gezegd', maar dit behoort tot mijn ergste 'cadeautjes trauma'.

 9. avatar
  Lily Assink

  Morgen op 18 november 1972, is het precies 50 jaar geleden dat The Osmonds optraden in het tv programma 1 van de 8 van Mies Bouwman. En ineens was er in Nederland een nieuwe boyband geboren! En ik was meteen opslag verliefd op Donny Osmond. Ik was een tienermeisje van 14 jaar oud, in die tijd! En ik schreef in mijn dagboek dat ik met Donny Osmond zou gaan trouwen. Maar ja, wie wilde dat niet in die tijd! Natuurlijk was en ben ik fan van de hele groep maar Donny was (en is nog steeds) mijn favoriete Osmond Bother. Nu 50 jaar later en 50 jaar ouder ben en blijf ik nog steeds een groot fan van mijn tieneridolen uit destijds de jaren 70. The Osmonds, zij zitten in mijn hart, in mijn bloed en in mijn ziel.

 10. avatar
  J.H. Michel

  Leuk. Ik was niet verliefd op Donny, maar ik kan me nog wel herinneren dat er op de Middelbare school een meisje was dat een brief aan Donny had geschreven, en ze kreeg er een terug, dat vond ik wel grappig