Ga naar de inhoud

Stout in de klas tegen Sinterklaas

Sinterklaas bezoek

SchoolBANK redacteur Arjan kreeg op school bezoek van Sinterklaas en zong een liedje. Een beetje een stout liedje, maar hij was zich van geen kwaad bewust. Totdat er nog iemand op bezoek kwam. Was het werkelijk zo erg?

Sinterklaas op schoolbezoek

Vreemd eigenlijk, maar ik moet diep in mijn geheugen graven om Sinterklaasbezoek op school voor de geest te kunnen halen. Ik neem aan dat de goedheiligman mijn kleuterschool al met een bezoekje vereerde, maar daar is in mijn brein werkelijk helemaal niets van terug te vinden. Te jong? Verdrongen? Nou ja, in ieder geval geen trauma. Wat ik mij nog wel levendig kan herinneren was een hernieuwde kennismaking met hem in de eerste klas van de lagere school. 

Een vrolijk liedje

De enige keer waarvan het Sint bezoek op school mij nog bijstaat, is in de eerste klas, we hebben het over 1965. Natuurlijk had Sinterklaas het druk, maar gelukkig was er toch nog tijd voor een bezoek aan mijn dorpsschool. Vergezeld door zijn Pieten gevolg nestelde hij zich in een grote stoel die voor hem klaarstond. We hadden al voor hem gezongen toen hij binnenkwam, maar na verloop van tijd – de cadeautjes werden al uitgedeeld – wilde hij nog wel wat horen. Wie van de kinderen er nog iets voor hem wilde zingen? Nou had ik toevallig net op de radio naar een kinderprogramma zitten luisteren en daar een leuk verhaaltje gehoord met bijbehorende muziek. Over een jongetje dat een beetje brutaal was maar uiteindelijk toch dikke vrienden werd met Sint en Piet. Nou, dat wilde ik wel even ten gehore brengen. “Zwarte Piet, jij krijgt mij lekker niet” en wat ik mij er nog meer van kon herinneren, zo ging het uit volle borst. Sint fronste zijn dikke grijze wenkbrauwen, maar ik was mij van geen kwaad bewust en ging lekker met mijn gekregen lego spelen. Je kon er een vliegtuigje mee maken.

De hoofdonderwijzer komt ook even langs

Sinterklaas had de klas al lang en breed verlaten toen er weer iemand op bezoek kwam, de hoofdonderwijzer van de 6e klas. Nieuwsgierig keek hij mij aan en vroeg of ik dat liedje had gezongen. Toen ik dat bevestigde wilde hij vervolgens weten waar mijn vader werkte. Bij De Boer zei ik, want zo heette dat bedrijf. De arme onderwijzer dacht echter dat mijn vader bij de boer werkte, als landarbeider. Ik zie hem nog denken “wat heb ik nu weer op mijn school?”, hij had klaarblijkelijk geen hoge pet op van het boerenbedrijf. Ik begreep zijn verwarring, maar durfde niets meer te zeggen, bang om het nog erger te maken. De beste man liet het gelukkig maar zo en verliet de klas. Tijdenlang heb ik zijn ogen in mijn rug gevoeld totdat hij erachter kwam dat ik een bovengemiddelde leerling was. Die kreeg hij echter nooit in zijn klas want in de 5e verhuisden wij naar de andere kant van het land. Afijn, dit heeft er wel voor gezorgd dat mijn 1ste klas Sint schoolbezoek in mijn geheugen gegrift staat.

Wat kun jij nog van Sinterklaas op school herinneren?

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar
    Robert Wery

    Zo moet nog steeds Sinterklaas & Zwarte Piet worden gevierd.. Dit waren mooie tijden..