Steltlopen! Deed jij het vroeger ook op conservenblikjes?

14 maart 2023

|

3 minuten leestijd

Steltlopen! Deed jij het vroeger ook op conservenblikjes?. Uitgelichte afbeelding

Steltlopen was vroeger fantastisch. Omdat bijna niemand echte stelten had, liepen de meeste kinderen op conservenblikjes. Hier zakte je regelmatig doorheen. Wat zijn jouw favoriete herinneringen aan steltlopen? Haal hier wat nostalgie op. 

Geschiedenis van steltlopen

Het lopen van stelten wordt al honderden jaren gedaan. Vroeger deed men dit om door ondergelopen land te lopen. Het kwam namelijk regelmatig voor dat de rivier was overstroomd en alleen met stelten kwam je dan droog aan de overkant. Daarnaast werden stelten gebruikt om werk uit te voeren dat moeilijk bereikbaar was voor ons menselijke gestalte. Zo waren stelten ideaal om op hoogte te werken. Men bond houten palen van 1 tot 4 meter met touw aan hun eigen benen, waardoor ze een stuk hoger stonden. Verder gebruikten schapenhouders stelten om zich tussen de dieren van de kudde te verplaatsen. Zo behielden ze een beter overzicht. Kinderen vonden het vroeger ook erg leuk om op stelten te lopen. Echter was dit nog wel een knap kunstje en had bijna niemand echte houten stelten thuis. Daarom bonden de meeste kinderen conservenblikjes onder hun schoenen met touw. Wat een plezier dat je had! Vooral als iemand voor de zoveelste keer door de blikjes heen zakte. Want ja, sterk waren ze niet. Dit werd ook wel kloslopen genoemd.

Steltlopen, doet men dat tegenwoordig nog?

Tegenwoordig zie je steltlopers vooral op festivals en events. Het wordt nu gezien als een vorm van ontspanning en plezier. Stelten worden regelmatig nog gebruikt bij werkzaamheden op geringe hoogte, door bijvoorbeeld schilders of stukadoors. Deze moderne stelten worden gemaakt van aluminium en staan bekend als werkstelten. 

Leuk om te weten: het wereldrecord simultaan steltlopen staat sinds 2011 op de naam van 1200 basisschoolleerlingen uit Spijkenisse. 

Steltlopen, echte beelden van vroeger

Wedstrijden en evenementen van steltlopen

Ook worden er regelmatig wedstrijden mee gehouden. Hier komen de beste steltlopers bij elkaar en proberen ze elkaar van de palen af te krijgen. Degene die het langst blijft staan, heeft gewonnen! Benieuwd hoe dit eraan toegaat? Neem dan eens een kijkje bij: 

  • Het event ‘Didam op stelten’ in Didam.
  • Het straatfestival Deventer Op Stelten in Deventer 

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 3
Rob Dechering avatar
Rob Dechering

23 maart 2023 4:42:12 PM

Op stelten lopen deden we graag. Vooral omdat we op het fietspad goed konden rolschaatsen en dat ging dan de eenkant op wat naar beneden en de terug ging het omhoog. Geen probleem want we pakten snel een fiets vast en die trok ons dan omhoog. Maar de meesten werden ecg boos.

Janny Sikkenga avatar
Janny Sikkenga

17 maart 2023 10:08:51 PM

Ja hoor , ook gedaan op blikjes . Tot vader echte houten stelten voor ons maakte met 2 hoogten. De kunst was om tijdens het lopen van de lage naar hoge te gaan .

riekie wendt avatar
riekie wendt

14 maart 2023 7:13:55 AM

Lastig steltlopen op blikjes met een touw erdoor..