Ga naar de inhoud

Steltlopen! Deed jij het vroeger ook op conservenblikjes?

Steltlopen

Steltlopen was vroeger fantastisch. Omdat bijna niemand echte stelten had, liepen de meeste kinderen op conservenblikjes. Hier zakte je regelmatig doorheen. Wat zijn jouw favoriete herinneringen aan steltlopen? Haal hier wat nostalgie op. 

Geschiedenis van steltlopen

Het lopen van stelten wordt al honderden jaren gedaan. Vroeger deed men dit om door ondergelopen land te lopen. Het kwam namelijk regelmatig voor dat de rivier was overstroomd en alleen met stelten kwam je dan droog aan de overkant. Daarnaast werden stelten gebruikt om werk uit te voeren dat moeilijk bereikbaar was voor ons menselijke gestalte. Zo waren stelten ideaal om op hoogte te werken. Men bond houten palen van 1 tot 4 meter met touw aan hun eigen benen, waardoor ze een stuk hoger stonden. Verder gebruikten schapenhouders stelten om zich tussen de dieren van de kudde te verplaatsen. Zo behielden ze een beter overzicht. Kinderen vonden het vroeger ook erg leuk om op stelten te lopen. Echter was dit nog wel een knap kunstje en had bijna niemand echte houten stelten thuis. Daarom bonden de meeste kinderen conservenblikjes onder hun schoenen met touw. Wat een plezier dat je had! Vooral als iemand voor de zoveelste keer door de blikjes heen zakte. Want ja, sterk waren ze niet. Dit werd ook wel kloslopen genoemd.

Steltlopen, doet men dat tegenwoordig nog?

Tegenwoordig zie je steltlopers vooral op festivals en events. Het wordt nu gezien als een vorm van ontspanning en plezier. Stelten worden regelmatig nog gebruikt bij werkzaamheden op geringe hoogte, door bijvoorbeeld schilders of stukadoors. Deze moderne stelten worden gemaakt van aluminium en staan bekend als werkstelten. 

Leuk om te weten: het wereldrecord simultaan steltlopen staat sinds 2011 op de naam van 1200 basisschoolleerlingen uit Spijkenisse. 

Steltlopen, echte beelden van vroeger

Wedstrijden en evenementen van steltlopen

Ook worden er regelmatig wedstrijden mee gehouden. Hier komen de beste steltlopers bij elkaar en proberen ze elkaar van de palen af te krijgen. Degene die het langst blijft staan, heeft gewonnen! Benieuwd hoe dit eraan toegaat? Neem dan eens een kijkje bij: 

  • Het event ‘Didam op stelten’ in Didam.
  • Het straatfestival Deventer Op Stelten in Deventer 

Meer blogs:

Reacties 10

  1. avatar
    riekie wendt

    Lastig steltlopen op blikjes met een touw erdoor..

  2. avatar
    Janny Sikkenga

    Ja hoor , ook gedaan op blikjes . Tot vader echte houten stelten voor ons maakte met 2 hoogten. De kunst was om tijdens het lopen van de lage naar hoge te gaan .

  3. avatar
    Loes de Regt

    Mijn opa in Utrecht leerde me steltlopen op houten stelten met inderdaad 2 hoogten. Heb heel wat heen en weer gestiefeld op die dingen in de Pieter Breughelstraat. Vond het best leuk, die houterige pasjes. Omdat we maar af en toe bij opa en oma waren moest ik iedere keer weer even nadenken hoe je nou ook al weer die stokken achter je oksels moest klemmen.

  4. avatar
    Rob Dechering

    Op stelten lopen deden we graag. Vooral omdat we op het fietspad goed konden rolschaatsen en dat ging dan de eenkant op wat naar beneden en de terug ging het omhoog. Geen probleem want we pakten snel een fiets vast en die trok ons dan omhoog. Maar de meesten werden ecg boos.

  5. avatar
    mariel lavrijsen

    In het Zuiderzeemuseum of zelfde soort museum en op spelletjesdag op de basisschool, heb ik op stelten en blikjes met touwtjes als stelten mogen oefenen. Was wel spannend!

  6. avatar

    Ik weet nog dat ineens iedereen op blikjes ging lopen. Uiteraard doe je dan mee, maar in mijn geval was dat maar kort. Ik vond er niets aan en het was aan mij niet besteed. Stelten lopen trok me helemaal niet omdat ik niet graag viel en ik wilde het niet eens proberen. Tegenwoordig worden er nog steeds stelten gebruikt en wel beroepsmatig! Je ziet wel eens in de bouw schilders/stukadoors die zo het plafond bewerken.....het scheelt weer in tijd, omdat de stelling dan niet steeds verplaatst hoeft te worden. Deze stelten hebben dan wel weer een stevig onderstel, zodat ze niet kunnen vallen.

  7. avatar
    Wendy van de Weg-van Uden

    Dit vind ik superleuk, om die oude spelletjes uit mijn jeugd nog eens terug te mogen zien. Heel hartelijk dank voor deze video. Ik ben er superblij mee.

  8. avatar
    Helena Toren

    Mijn vader maakte stelten voor mij, zo ook de hoela hoep.

  9. avatar
    Rika Prins-Krams

    Leuk fimpje hoor

  10. avatar
    Martine Van Montfoort

    Zeker weten, niets leuker dan dat. Kreeg mijn eerste echte stelten veel later, gemaakt door de doodskisten aker aan de overkant. Kosten toen een rits, lang voor gespaard en wat gesponsord.