Ga naar de inhoud

Had jij vroeger ook zo’n groene soldatenpukkel als schooltas?

Update:

Wat een geheister weer! Terug naar school… Nu de vakantie ten einde loopt gaan veel kinderen  weer naar school. Maar, dat gaat zó maar niet?

Eerst boeken kaften, schrijfgerei verzamelen. Waar ligt mijn schooltas?  Was dat in jouw tijd een ‘pukkel?’ Je weet wel zo’n groen canvas soldatentasje met vakjes. De halve wereld liep er mee rond. Was ook zo’n heerlijke schooltas om mee te ravotten op het schoolplein. Het begon al bij de fietsenstalling. Lekker om je heen knallen met dat ding, die groene pukkel. Op de fiets was het ook een goed afweermiddel om belagers een knal mee om de oren te geven. Of had je zo’n deftige lederen aktetas? Waar je bijkans van door je rug ging, zo zwaar was die schooltas. Tegenwoordig zal dat minder vaak voorkomen, omdat er je 5 beste luisterboek abonnementen hebt. Dat scheelt in ieder geval een heleboel boeken!

Brugpiepers die zich ermee ongans sjouwden vonden na enige tijd een leuk alternatief. Je raadt het al, de groene soldatenpukkel veelal gekocht bij de dump. Had jij ook zo’n groene soldatenpukkel als schooltas?

soldatenpukkel

Door: Henk Haan, Lelystad

categorieën: Op school

Reacties 48

 1. avatar
  Aly Berghuis

  Begonnen met een leren schooltas zo'n zware...al snel vervangen door anderssoortige tassen,o.a.een blauw klm koffertje en een rose laktas...dat kon per jaar veranderen,was beetje mode trend,vooral onder meiden

 2. avatar
  Peter Lotze

  Ik had ook zo een moderne schooltas als “PUKKEL”

 3. avatar
  Netty Roseboom

  Ja hoor , zo´n groene pukkel op de Mavo , het mocht eigenlijk wel niet , want het zou slecht voor de boeken zijn , maar de trend was nu eenmaal zo dat velen in de jaren 60 van de vorige eeuw een pukkel gebruikten , dus ik ook

 4. avatar
  vivien Howe

  Ja natuurlijk.

 5. avatar
  Willem

  Jazeker, zo'n pukkel had ik ook. ,,,,,,,,,,,,,en, na 42 jaar heb ik weer een brommer gekocht: een Tomos, jeweetwel, met zo'n zweefzadel en een hoog stuur. Natuurlijk hoort ook daar een pukkel bij, dus naar de dump in Gouda en Den Haag: niet meer aan te komen sinds de Amerikanen hier niet meer zijn. Gelukkig op marktplaats er in 1 koop 10 kunnen kopen!!

 6. avatar
  Ronald

  ik heb deze pukkel nog steeds, sterker, ik gebruik m ook nog steeds....onverslijtbaar....

 7. avatar
  William

  Ja, die had ik idd ook

 8. avatar
  Ben

  Ik had er ook zo een maar die mocht op de MAVO niet meer gebruikt worden omdat de boeken daarin beschadigden en kreeg van de sint een (plastic) leren tas. Wel jammer want de pukkel was nog van mijn vader toen die nog bij de BB zat. Naderhand nog wel gebruikt om mijn boterhammen mee te nemen naar mijn werk.

 9. avatar
  Johan

  Ik had ook een pukkel. Gemakkelijk om mee te nemen op de fiets, je hangt het over de bagage drager en zadel stang aan de zij van de fiets.

 10. avatar
  Hanneke Huiskamp

  Ten strengste verboden op de HBS. Er was een goede reden voor: boeken werden gehuurd van school en werden aan het eind van het schooljaar weer ingeleverd. Liefst onbeschadigd. Mijn ouders investeerden dus (noodgedwongen) in een dure leren schooltas. Zo'n dubbele die je over je arm moest dragen. Goede bescherming voor de boeken.

 11. avatar
  Hendrik Koopman

  De pukkel was lekker makkelijk op de Yamaha FS1, geen bagage rekje nodig en dus een lekker sportzadel monteren.

 12. avatar
  Jan van Lunteren

  Heb er een gehad, maar zelfs na tien wasbeurten blééf hij stinken. Wij hadden wel geluk want op veel scholen was hij verboden...

 13. avatar
  Thom Roep

  Het merendeel der leerlingen op mijn middelbare school zeulde de boeken mee in pukkels… legertassen uit een dumpzaak. Schooltassen waren voor ‘nerds’, ook al werd die naam destijds nog niet gebezigd. De pukkels waren met viltstift voorzien van namen van popgroepen; The Motions, The Outsiders, The Golden Earrings (toen nog met een s) enzovoort. Ja, ook ik had er vanaf 1965 eentje; met grote letters THE KINKS er op. Ik weet nog dat de Q’65… de Haagse popgroep, opeens in 1966 razend populair werd, nadat hun tweede single, ‘The live I live’ , een grote hit werd. Q'65 sierde opeens ook menig schooltas. Een leraar Engels bedacht iets leuks. Heel populair verkondigde hij het volgende in een van zijn lessen: "Ik zie een heleboel Q’65 als ik zo rondkijk. Toevallig las ik vanochtend in de krant dat hun hit nu internationaal wordt uitgebracht. Duitsland, Engeland, Frankrijk… ze willen heel Europa veroveren en daarom verandert de groep zijn naam in INTERNATIONAL Q’65.’ I.Q.'65 dus! " Een aantal leerlingen paste de tekst op de pukkels aan en liepen daardoor een tijdje met ‘I.Q. 65’ op hun rug!

 14. avatar
  Jelte de Boer

  Ja hsmdige tas en er kon precies in wat je nodig had

 15. avatar
  Co van IJzendoorn

  Close packing

 16. avatar
  Willem Philipsen

  Ik wilde gaan reageren.............maar zag dat ik dat in 2019 al gedaan had. Net terug van vakantie, 2 weken Spanje, de pukkel ging weer mee. Men ziet mij overal inmiddels als een vintage figuur. Heb tenslotte de Tomos, een eend, LP's ............. maar ook een Smart TV, Spotify en ik typ dit op een gewone laptop (dus geen Commodore 64 of zo)

 17. avatar
  Jelte de Boer

  Leuk je bericht maar misschien kan je mij helpen, ik heb net wat tikfouten gemaakt en hoe kan ik mijn bericht corrigeren? Gr. Jelte de Boer

 18. avatar
  Willem Philipsen

  Hoi Jelte, een eenmaal geplaatst bericht kan je zelf niet meer aanpassen, misschien de beheerder van de site. Maar iedereen begrijpt wel dat je "handige" bedoelde :)

 19. avatar
  Johan Beeuwkes

  De pukkel was mijn veldtochten tas.Vogelboek, plantenboek, brood en koude thee. Op school werd ermee gesmeten. Je boeken gingen stuk. Wel handig ding. De trouwe schooltas. Die hoort daar en geen pukkel.

 20. avatar
  Ronald Günther

  Haha, zeker kan ik mij dit nog goed herinneren. In mijn eerste jaar op de HBS had ik nog als braaf jongetje een echte schooltas met nog zo'n dikke tekendoos en een broodtrommel erin...pfffff. Later (toen ik via het Atheneum afzakte naar de HAVO) vervangen door de legerpukkel, die je af en toe gebruikte als een soort bowlingbal. Op het Snelliuslyceum in Amstelveen hadden we daar bij de ingang een zeer geschikte hal voor.

 21. avatar
  Frans Raaijmakers

  Jawel maar ik nam hem mee naar mijn werk voor mijn boterhammen en drinken in te doen en verders nog wat klein spulletjes

 22. avatar
  Dominique van der Zande

  Ah ja die pukkel. Ook ik heb die gehad. Na eerst een jaar als brugpieper zo'n zware akte tas ( of koffer) te hebben gelopen en met een stoffe tripper tas. Kwam de pukkel. Ik vergeet nooit dat ik op mijn puch een klasgenoot naar huis bracht, zei mijn tas moest vast houden. Toen snel naar huis en mijn pukkel op de lasdragee geplaatst. Thuis aangekomen bleek mijn halve tas leeg te zijn. Whaaa schoolboeken, etui weg. Een geluk bij een ongeluk is dat mijn agenda met adres en telefoon nr er ook uit was gevallen. Uiteindelijk mijn spullen terug gekregen door een eerlijke vinder. Tja dat was dan ook gelijk het einde van mijn pukkel tijd.

 23. avatar
  Rob Boer

  Ik had ook een pukkel alleen een blauwe van de luchtmacht, gekocht bij de dump in Rotterdam Kralingen. Ik kan me ook de lange rode shawls herinneren die iedereen droeg alleen vond ik dat iedereen een rode droeg daarom had ik een blauwe,

 24. avatar
  Mieke van Niekerk

  Nee, mocht niet. We hadden een leren schooltas, met een handvat dat de schoenmaker kon repareren. Je sjouw

 25. avatar
  Mieke van Niekerk

  Nee, mocht niet.

 26. avatar
  mirjam dekker

  Geweldig vond ik de pukkel. Altijd te klein maar toch altijd bijna alles mee kunnen nemen. Behalve het lunchpakket….half vers tijgerbrood bij de bakker kopen met een plak salami van de slager. Zooo lekker. Mijn pukkel schreef ik vol met de namen van mijn idolen.

 27. avatar
  Mieke van Niekerk

  Nee, mocht niet. We hadden een leren schooltas met een handvat dat de schoenmaker kon repareren. Je sjouwde je een breuk door alle boeken waarvan De Leraar zei dat je ze mee moest torsen. Maar ze betaalden op school lekker niet de fietsband waar je doorzakte als hij wat ouder was.

 28. avatar
  wilma van den bosch

  Ja zeker leuk

 29. avatar
  Jan Peree

  Zekers en met stift beschreven en versieringen. Lekker stevig voor de boeken 📚 😜

 30. avatar
  Anna Michielen

  Sterker nog... ik heb `m nog steeds! Is nu 60 jaar oud. :)

 31. avatar
  Helga Vellinga

  Op onze school was het niet toegestaan om een pukkel te gebruiken voor de schoolboeken. Begin jaren zestig leende je namelijk de boeken gewoon van school. Daar stond een stempel voorin, zodat je kon zien wie de gebruikers vóór jou waren geweest. De boeken waren sowieso al niet zo nieuw, we moesten ze daarom netjes kaften. Ook kregen we soms boekeninspectie. Wee je gebeente als ze er niet netjes uitzagen! Een keer had ik van sinterklaas een tas gekregen: model pukkel, maar dan in een schotse ruit. Ik gebruikte hem, ofschoon verboden. Op een dag kreeg ik een beurt voor het bord, en de leraar Engels liep dan ondertussen snuffelend het klaslokaal door. Daar had je het al! Hij hield met een vies gezicht mijn tas omhoog om hem aan de klas te laten zien, en vroeg: ´Van wie is deze aardappelzak ?´ Overbodige vraag, natuurlijk. Maar ondertussen werd je wel te kijk gezet tegenover je klasgenoten. Ik bleef rustig en antwoordde dat die tas van mij was. Er volgden gelukkig geen repressailles, en ik ben die tas gewoon blijven gebruiken. Later zag je wel meer van die legerpukkels uit de legerdump op school, soms helemaal volgeschreven of volgetekend. Kennelijk waren de leraren overstag!

 32. avatar
  Leo van Eeden

  Hoi, na in mei 1977 afgezwaaid te zijn na 14 mnd mil. dienstplicht had ik een tas nodig om mijn brood en koffie weer mee te nemen naar mijn werk in de bouw. Ik kon zo gauw niets vinden thuis, maar mijn ransel, dat is vergelijkbaar met een pukkel, maar dan iets groter, voldeed uitstekend om mijn spulletjes in te doen. Over 3 weken mag ik met pensioen na 48 jaar in de bouw, maar mijn militaire ransel gaat nog elke dag mee...... De gebruikssporen zijn zichtbaar, de gaten vallen erin, maar als ie praten kon....! Ik heb er heel wat brood mee vervoerd. Groetjes, Leo van Eeden.

 33. avatar
  Ada van Vlaanderen

  Ja, ook gebruikt! Kon niet erg veel in, maar was wel 'hip' natuurlijk!

 34. avatar
  Joop Vermeij

  Wij hadden het thuis niet zo breed, maar ik kreeg toch een pukkel. Een beetje een slapjanus waardoor de boeken allemaal krom werden. Klote ding.

 35. avatar
  Lex van Boetzelaer

  Op de lagere school had ik nog een leren (soort) aktetas, die volgens mij nog van mijn vader geweest was. Maakte me niet zo veel uit. Maar in de brugklas (1972) kwam er natuurlijk een pukkel, net zoals mijn oudere zussen al hadden. Het begon ermee dat hij met dik groen vet, soort schoensmeer, ingesmeerd werd, want dat was nog niet gebeurd. In school bungelde hij nonchalant over mijn schouder en op de fiets hing hij met het hengsel achter mijn zadel en achterrekje langs naast het achterwiel. Als je in de pauze naar buiten ging, gooide je hem ergens in de gang van de school neer.

 36. avatar
  Leo van Eeden

  Ja, dat klopt wel Lex, van dat "vet". In dienst gebruikten we dat om de pukkel, ransel, draagriemen, mantelriemen en koppel voor de rug-bepakking te onderhouden en waterdicht te maken. Dat vet heette blenco, schrijven zoals je het zegt, en werd verstrekt door de dienst, evenals schoensmeer en geweerolie. mvg, Leo van Eeden.

 37. avatar
  Ron Menke

  Ik had ook zo'n ding ja

 38. avatar
  C.A. van Baarle

  De tas was een kunstwerk met tekst en pop groepen. Dus werd deze gestolen .

 39. avatar
  vivien howe

  Oh yeah. I had one. But also had a leather bag. Oh memories you are bringing back to my days when I grew up in the Netherlands. So innocent. So awesome.

 40. avatar
  Tiny Biemans

  Ja zeker weten en later zo'n KLM koffertje super blits en die pukkel had buttons en teksten erop geschreven werd helemaal jouw ding net als je agenda.

 41. avatar
  peter hoope

  Inderdaad de pukkelen laterde KLMkoffer. Bij ons was de eerste twee jaar een pukkelverboden. Zonder "fatsoenlijke" werd je naar huis gedtuurd. Peter Hoope

 42. avatar
  Cornelis Oversier

  Ja had ik ook, zo’n nauwe vierkant koffertje. We hadden er een paar thuis, overgehouden van onze vluchten van Indonesië naar NL. Ook de pukkel, die kwam uit mijn vaders legerkist van zijn tijd in Indië.

 43. avatar
  Cornelis Oversier

  Blauwe niet nauwe

 44. avatar
  Pieter van der Leer

  Pukkel van mijn vader gekregen, uit zij diensttijd (WW2). Hij was botenbouwer en nam zelf een grote versie van de pukkel mee naar het werk. Om die pukkel op de fiets te krijgen kon je de schouderband op z'n langst zetten en dan om je zadelpen en achterom je bagagedrager "rijgen". Hij hing dat precies aan de zijkant op je achteras. Stond heel gaaf maar op den duur kwam er van het stuiteren, ter hoogte van je achteras een gat in je tas en als je pech had ook in het boek dat daar zat. Om de outfit compleet te maken had ik ook een kort luchtmacht jasje met zo'n riem ter hoogte van je middel, eraan vast.

 45. avatar
  Erasmus Rikumahu

  Geleen, 16-6-2022 Ja, tijdens mijn mulo periode 1964-1968. Ik had niet die legergroene kleur, maar de lichtbruine canvas. Dan met viltstift versieren met namen van mijn favoriete muziekgroepen, o.a.: The Beatles, The Kinks, The Searchers, The Who. Naar en van school rijdend legde ik mijn pukkel op zo'n metalen "bagage voordrager" aan de stuur van mijn donkergroene Jüncker jongensfiets. Deze had 2 handremmen, waarvan de remkabels omwikkeld waren met 2-kleurige (wit-groen) "versierstrips" ... Tijdens onze TienerToer (de NS 8-daagse, destijds 25,00 gulden) had ik zo'n blauwe vierkante KLM-koffertje ... ;)

 46. avatar
  René Tol

  Ja zeker had ik een soldatenpukkel. Gekocht op het waterlooplein in 1967. Je hoorde er helemaal bij op schooll .En hij was makkelijk in gebruik. Alle schoolboeken pasten erin. Maar aan het einde van mijn schoolperiode was mijn vader het zat dat ik met zo'n ding liep. Hij was streng en had buiten mijn weten om de mij zo geliefde pukkel opgehangen aan de parkeermeter die voor ons huis aan het Damrak stond. Deze pukkel heeft er, naar verluid heel kort gehangen en ik hoop dat de nioeuwe eigenaar ook nu nog de pukkel gebruikt, want deze waren onverslijtbaar!

 47. avatar
  Gerard van Zutphen

  Jazeker heb ik pukkel gehad en het was gaaf. Naam deze vaak mee naar school en naar het strand en zwembad en het was een sterk ding. Denk er het plezier aan terug.

 48. avatar

  […] Had jij vroeger ook zo’n groene soldatenpukkel als schooltas? […]