Had jij vroeger ook zo’n groene soldatenpukkel als schooltas?

28 augustus 2019

|

2 minuten leestijd

Had jij vroeger ook zo’n groene soldatenpukkel als schooltas?. Uitgelichte afbeelding

Wat een geheister weer! Terug naar school… Nu de vakantie ten einde loopt gaan veel kinderen  weer naar school. Maar, dat gaat zó maar niet?

Eerst boeken kaften, schrijfgerei verzamelen. Waar ligt mijn schooltas?  Was dat in jouw tijd een ‘pukkel?’ Je weet wel zo’n groen canvas soldatentasje met vakjes. De halve wereld liep er mee rond. Was ook zo’n heerlijke schooltas om mee te ravotten op het schoolplein. Het begon al bij de fietsenstalling. Lekker om je heen knallen met dat ding, die groene pukkel. Op de fiets was het ook een goed afweermiddel om belagers een knal mee om de oren te geven. Of had je zo’n deftige lederen aktetas? Waar je bijkans van door je rug ging, zo zwaar was die schooltas. Brugpiepers die zich ermee ongans sjouwden vonden na enige tijd een leuk alternatief. Je raadt het al, de groene soldatenpukkel veelal gekocht bij de dump. Had jij ook zo’n groene soldatenpukkel als schooltas?

soldatenpukkel

Door: Henk Haan, Lelystad

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Meer artikelen van SchoolBANK redactie

Reacties 10+
Erasmus Rikumahu avatar
Erasmus Rikumahu

16 juni 2022 8:23:10 AM

Geleen, 16-6-2022

Ja, tijdens mijn mulo periode 1964-1968. Ik had niet die legergroene kleur, maar de lichtbruine canvas. Dan met viltstift versieren met namen van mijn favoriete muziekgroepen, o.a.: The Beatles, The Kinks, The Searchers, The Who.
Naar en van school rijdend legde ik mijn pukkel op zo’n metalen “bagage voordrager” aan de stuur van mijn donkergroene Jüncker jongensfiets. Deze had 2 handremmen, waarvan de remkabels omwikkeld waren met 2-kleurige (wit-groen) “versierstrips” …
Tijdens onze TienerToer (de NS 8-daagse, destijds 25,00 gulden) had ik zo’n blauwe vierkante KLM-koffertje … 😉

Pieter van der Leer avatar
Pieter van der Leer

13 juni 2022 5:45:24 PM

Pukkel van mijn vader gekregen, uit zij diensttijd (WW2). Hij was botenbouwer en nam zelf een grote versie van de pukkel mee naar het werk. Om die pukkel op de fiets te krijgen kon je de schouderband op z’n langst zetten en dan om je zadelpen en achterom je bagagedrager “rijgen”. Hij hing dat precies aan de zijkant op je achteras. Stond heel gaaf maar op den duur kwam er van het stuiteren, ter hoogte van je achteras een gat in je tas en als je pech had ook in het boek dat daar zat.
Om de outfit compleet te maken had ik ook een kort luchtmacht jasje met zo’n riem ter hoogte van je middel, eraan vast.

peter hoope avatar
peter hoope

12 juni 2022 12:50:40 PM

Inderdaad de pukkelen laterde KLMkoffer.
Bij ons was de eerste twee jaar een pukkelverboden.
Zonder “fatsoenlijke” werd je naar huis gedtuurd.
Peter Hoope

Tiny Biemans avatar
Tiny Biemans

10 juni 2022 8:38:11 PM

Ja zeker weten en later zo’n KLM koffertje super blits en die pukkel had buttons en teksten erop geschreven werd helemaal jouw ding net als je agenda.

vivien howe avatar
vivien howe

10 juni 2022 7:37:44 PM

Oh yeah. I had one. But also had a leather bag. Oh memories you are bringing back to my days when I grew up in the Netherlands. So innocent. So awesome.

C.A. van Baarle avatar
C.A. van Baarle

10 juni 2022 6:38:58 PM

De tas was een kunstwerk met tekst en pop groepen.
Dus werd deze gestolen .

Ron Menke avatar
Ron Menke

10 juni 2022 5:55:08 PM

Ik had ook zo’n ding ja

Lex van Boetzelaer avatar
Lex van Boetzelaer

10 juni 2022 5:04:18 PM

Op de lagere school had ik nog een leren (soort) aktetas, die volgens mij nog van mijn vader geweest was. Maakte me niet zo veel uit. Maar in de brugklas (1972) kwam er natuurlijk een pukkel, net zoals mijn oudere zussen al hadden. Het begon ermee dat hij met dik groen vet, soort schoensmeer, ingesmeerd werd, want dat was nog niet gebeurd. In school bungelde hij nonchalant over mijn schouder en op de fiets hing hij met het hengsel achter mijn zadel en achterrekje langs naast het achterwiel. Als je in de pauze naar buiten ging, gooide je hem ergens in de gang van de school neer.

Leo van Eeden avatar
Leo van Eeden

12 juni 2022 12:04:56 PM

Ja, dat klopt wel Lex, van dat “vet”. In dienst gebruikten we dat om de pukkel, ransel, draagriemen, mantelriemen en koppel voor de rug-bepakking te onderhouden en waterdicht te maken. Dat vet heette blenco, schrijven zoals je het zegt, en werd verstrekt door de dienst, evenals schoensmeer en geweerolie. mvg, Leo van Eeden.

?