Ga naar de inhoud

Welke smoesjes gebruikte jij vroeger?

Update:

Smoesjes. Iedereen verzint wel eens een leugentje om bestwil. Vooral vroeger – als je geen zin had om naar school te gaan, een toets had, je voor de zoveelste keer te laat thuiskwam of gewoon nog niet wilde slapen. Deze tien smoesjes heb jij vroeger sowieso gebruikt.

1 – Je was écht niet lekker – voor als je geen zin in school had

Iedereen had wel eens een dag dat je totaal geen zin had om naar school te gaan. Je wilde gewoon de hele dag televisie kijken in bed. Je begon al de avond ervoor met het nephoesten en stil zijn. Normaal kletste je altijd heel veel, maar nu lag je op de bank en zei je niets. In de avond bleef je extra lang wakker ging je nog even naar je het bed van je ouders om met een sip gezicht te melden dat je echt niet kon slapen. Wanneer je moeder de volgende dag aan je vroeg of het niet beter was of je thuis zou blijven, had je moeite om de glimlach te onderdrukken.

2 – Je moest naar de tandarts – voor als je een toets had

Je had een toets waar je ENORM tegenop zag. Gaan was gewoon geen optie. Gelukkig had je ineens een gaatje en was het een feest om naar de tandarts te gaan. Als je heel veel pijn in je kies had, had de tandarts altijd een gaatje voor je. De napret was alleen wat minder als de tandarts écht een gaatje ontdekte. Maar ja, je had wel die moeilijke toets ontlopen. Je moest er wat voor over hebben.

3 – Een sportblessure – voor als je de piepjestest had

De piepjestest. Wat was dat een verschrikking. Niemand vond dat leuk, behalve dat ene joch die op atletiek zat en goed was in rennen. Wanneer de piepjestest plaatsvond was al maanden van tevoren bekend. En net die week ervoor verzwikte je je enkel tijdens het voetballen. Wat een pech zeg. Je had nog meer pech als je de piepjestest met een andere klas moest inhalen. Dat was nog erger.

4 – De leraar is ziek – voor als je moeder vroeg naar je cijfer

Oei, je had een onvoldoende gehaald. Dit was natuurlijk net weer voor een belangrijke toets, dus je moeder bleef maar vragen of je je cijfer al had. Die had je allang al te horen gekregen. Helaas een dikke onvoldoende. Dus dan was je leraar maar ziek en had je nog steeds je cijfers niet terug. En dan maar hopen dat ze het vergat én niet in Magister kon kijken. Want ja, als ze dat konden was je altijd de klos.

5 – Je ketting lag eraf – voor als je weer eens te laat kwam

Op tijd komen was vroeger echt een ding. Als je juf, je moeder of je vriendin aan je vroeg waarom je te laat was, was onderweg je ketting eraf gevallen. Om je verhaal nog geloofwaardiger te maken ging je met je handen nog even langs je kettingkast om met smeer op je handen binnen te komen. Was dat iets te veel moeite? Dan zei je gewoon dat je mobiel was uitgevallen en de tijd niet meer kon zien.

6 – Je was al onderweg – terwijl je nog in bed lag

Shit, helemaal vergeten dat je met een vriendinnetje zou afspreken. Wanneer ze appte met de vraag waar je bleef, zei je dat je al onderweg was. Maar ondertussen rolde je net je bed uit, poetste je je tanden in tien seconden en trok je de eerste kleding aan die je tegenkwam. Waarom het wat langer duurde? De stoplichten.

7 – Je broertje of zusje had het gedaan – terwijl jij de boeman was

Je had zoveel zin in chips. Maar no way dat jij dat een zak chips doordeweeks mocht openmaken. Toch deed je het en gaf je – hoe evil – gewoon je jongere broertje of zusje de schuld. Zonder schuldgevoel kon je dat gewoon doen. En dan maar hopen dat ze jou geloofden. Want nee, jij zou dat nooit doen… Arm zusje.

8 – “Ik moet je nog wat vertellen!” – voor als je niet wilde slapen

Het was bedtijd. Toen je echt nog jong was, was dat al om 19:30 uur. Of zelfs nog eerder. Het kwam dan ook regelmatig voor dat je nog lang niet wilde slapen. Maar helaas pindakaas, je moeder bracht je gewoon naar bed. Toen je in bed lag, bedacht je zoveel mogelijk redenen om de tijd te rekken. Dat je nog wat moest vertellen, dat je een slaapverhaal wilde horen of dat je je verstopte knuffel niet kon vinden.

9 – Er was studiedag – voor als je een dagje wilde winkelen

Doordeweeks winkelen was zo veel fijner. Het liefst deed je dit dan ook onder schooltijd. Helaas was je nooit vrij, behalve op studiedag. Wanneer je ouders niet wekelijks in Magister keken, was een extra verzonnen studiedag voor jou de ultieme dag om lekker te gaan winkelen.

10 – Je had enorme buikkrampen – terwijl je stiekem heimwee had

Heimwee: je hebt het of je hebt het niet. Als kind maakte je hier natuurlijk geen indruk mee, heimwee was echt niet cool. Toegeven deed je daarom niet en je zei tegen je klasgenoten dat je enorme buikpijn had en naar huis moest. Toen je moeder je op kwam halen vloog je in haar armen en was de buikpijn (die je ook een beetje had) als sneeuw voor de zon verdwenen. Zo schattig.

Wat is het beste smoesje die jij vroeger gebruikt hebt?

Laat het weten in de reacties! Of bekijk de andere artikelen op Toen&Nu.

Bekijk ook

Bekijk ook: 10 jeugdboeken waar je vroeger geen genoeg van kon krijgen in Toen&Nu.

Jeugdboeken

 

 

 

Reacties 11

 1. avatar
  Jenneke Hersbach

  Ik weet nog wel een aantal aanvullingen die bij ons op school werden gebruikt. De brug stond open (sommige bij mij uit de klas moesten een brug over) ik niet. ;) Door de wekker heen geslapen. Helaas heb ik zelf geen smoesjes, omdat ik vaak pech had. Een fiets die niet op slot wilde (en kwam hierdoor te laat). Lekke band (die ik thuis eerst ben gaan plakken) etc. Maar de concierge was hiervan wel op de hoogte en mijn ouders (met name van het laatste). ;) Wat veel werd gebruikt bij ons tijdens de gymles was buikpijn.

 2. avatar
  Nick Grashorn

  Geen van allen gebruikt, ze zijn allemaal van na 2000!

 3. avatar
  Marian Maas

  Ongesteld had nooit zin om te douchen na de gymles en geen zin om mee te doen bij een saaie gymles

 4. avatar
  Cor Berkelaar

  Te laat op school?: De brug stond open en het pontje was al naar de overkant (bij Sluiskil).

 5. avatar
  Wendy van de Weg-van Uden

  Ja, dat is een gouwe ouwe, de brug was open. Was ook regelmatig echt zo, maar het kwam ook wel eens goed van pas.

 6. avatar
  tani geukens

  ik sloeg de koortsthermometer op mijn knie omhoog naar een aanneembare koortstemperatuur. tussen 38 en 39 graden. lukte altijd, zelfs de huisdokter trapte er in. leuke tijd.

 7. avatar
  Harriet Nieuwenhuis

  Ouders die in Magister keken???? Wel heel nieuwerwets allemaal, idd na 2000. Er hing gewoon een bord in de gang waarop uitval van lessen werd gemeld. Nauwelijks controleerbaar voor ouders dus! Douchen na de gymles? Onze school had geen douches. Veel kinderen thuis overigens ook niet.

 8. avatar
  Ab Verrips

  Ik moest altijd een spoorwegovergang passeren, vlakbij het station, op weg naar school. Als het druk was met treinen, bleef hij wel eens lang dicht. Ik gebruikte dat excuus voor te laat dan nog wel eens. Spoorweg bleef dicht.

 9. avatar
  mariel lavrijsen

  door spanningen op school, was ik s'morgens opeens "echt niet lekker" en als ik onder schooltijd (hoi!) naar de orthondontist moest en daarna terugkwam, was ik net op tijd voor gym, wat ik altijd heel eng vond, vanwege trefbal, dat zo vaak dan gespeeld werd. Dus achter een boom bleef ik wachten tot iedereen weg was naar de gymzaal en dan kwam ik hijgend binnen, wat jammer, gym gemist!

 10. avatar
  mariel lavrijsen

  Veel smoezem zijn ook in de jaren '70 en daarvoor gebruikt, zag ik. Leuk om ze terug te lezen.

 11. avatar
  paul boer

  het speelde eind jaren 50i ik zat in Rotterdam op de school een van de leerlingen die met de trein naar Rotterdam kwam ,kwam gelaat op school en hij vertelde dat de trein moest stoppen omdat er een koe op de rails liep,werdt natuurlijk niet geloofd (kreeg straf omdat hij te laat kwam ) maar de volgende dag had hij een brief bij hem van de spoorwegen dat het inderdaad het geval was dus straf wordt teruggedraaid.