10 jeugdboeken waar je vroeger geen genoeg van kon krijgen

2021 M03 20

|

11 minuten leestijd

10 jeugdboeken waar je vroeger geen genoeg van kon krijgen. Uitgelichte afbeelding

Vroeger verslond je het ene boek na de ander. Elke week ging je weer naar de bibliotheek om het maximale aantal boeken te halen. Van de Olijke Tweeling tot Hoe Overleef ik – van deze 10 jeugdboeken kon je geen genoeg krijgen.

Stiekem zijn ze nog steeds leuk…

 

carry slee - afblijven

1 – Afblijven

Alle boeken van Carry Slee waren geweldig. Maar Afblijven was toch echt de beste van allemaal. Niets voor niets waren de boeken van Carry Slee populair, ze gingen allemaal over spannende, herkenbare avonturen. Afblijven ging over Melissa. Melissa is supergelukkig wanneer ze wordt gevraagd om mee te dansen in een videoclip. Haar beste vriend Jordi is heel blij voor haar. Melissa kan goed dansen en wordt vast en zeker ontdekt. Maar als snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Om haar onzekerheid te kunnen verbergen en om beter te kunnen dansen, slikt ze pillen. En dat worden er steeds meer. Jordi staat machteloos. Weet jij nog wat hij deed om haar te helpen?

Bende van Korenwolf

2 – De bende van de Korenwolf

De schrijver van dit boek groeide op in een hotel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vier kinderen in deze serie ook in een hotel wonen. De ouders van Pepijn, Eefie, Joost en kleine Nina hebben een eigen hotel en zijn altijd druk. De kinderen zichzelf maar zien te vermaken. Samen richten ze de bende van De Korenwolf op. Samen met hun coole oma beleven de kinderen spannende avonturen. Weet je nog wat er gebeurde toen er een popster in het hotel verbleef?

3 – Hoe Overleef Ik?

De kleurrijke boeken van de ‘Hoe Overleef Ik’ serie konden absoluut niet in je kast ontbreken. Alle boeken gingen over Rosa – een meisje die in de puberteit kwam en die in elk boek ouder werd. Ze maakte dan ook allemaal herkenbare dingen mee. Rosa was slim, grappig, brutaal, creatief. Allemaal eigenschappen die jij ook wilde hebben. Je wilde dan ook niets liever dan Rosa zijn en een cool vriendje te hebben zoals Neuz. Dankzij de survivaltips in het boek kon jij elk probleem aan.

4 – Kippenvel

Deze spannende boeken kon je maar beter niet lezen voordat je ging slapen. Omdat ze zo spannend waren, maar ook omdat je niet meer kon stoppen met lezen. Je moest gewoon weten hoe het afliep. Van Jodie met de vogelverschrikker tot Mick en Stephanie in het horrorhuis. Alle verhalen waren echt steengoed. Het liefst ga je nu een boek lezen om te kijken of deze boeken echt zo spannend waren.

5 – De Griezelbus van Paul van Loon

“Welkom in de Griezelbus! Dit wordt een rit die jullie nooit zullen vergeten!” In de boeken in de Griezelbus-serie, geschreven door Paul van Loon, beleefde je spannende avonturen met griezelschrijver P. Onnoval, chauffeur Beentjes en nog een heleboel andere enge, grappige, duistere en vrolijke figuren… Deze serie bestond uit acht boeken, die je het liefst allemaal achter elkaar las. Welk boek was jouw favoriet? Onze de 4.5 – we konden namelijk het niet hebben dat we niet wisten hoe het vierde deel afliep. De 4.5 gaf hier het antwoord op. Kan jij het je nog herinneren?

6 – Meester Jaap

De kans is groot dat je juf dit vroeger in elke pauze voorlas in de klas. In het boek stonden allerlei korte verhalen. Meester Jaap was een gekke meester. En met de kinderen in zijn klas gebeurde altijd wel iets… Je keek elke dag uit naar het moment dat je juf dit boek weer opensloeg. Stiekem wilde je jouw eigen juf ruilen voor een meester zoals Jaap.

7 – 100%-serie

Ook de boeken van de 100% serie wilde je allemaal hebben. Al wat het alleen maar al voor de mooie roze voorkant… Als je een echt meisjes meisje was, was je verliefd op deze boeken. In elk boek stond een ander meisje centraal die de coolste dingen meemaakte. Zo verhuisde Bo naar New York, ging Coco op vakantie naar Parijs en zat Anna stiekem op voetbal. De boeken zijn nog steeds razend populair. Vorig jaar verscheen 100% Coco zelfs in de bioscoop en momenteel wordt er een musical van gemaakt.

8 – De Olijke Tweeling

Met de boeken van de Olijke Tweeling droomde je elke middag weg. Oh, wat zou je graag het zusje willen zijn van de Olijke Tweeling. In deze reeks maakte Ellis en Thelma een hoop mee. Het was nooit saai met die twee. Of ze nou avonturen beleefden in een groot landhuis of verliefd werden op dezelfde jongen… Het was altijd leuk. Welk boek was jouw favoriet?

9 – Dolfje Weerwolfje

Wow, dit jaar bestaat Dolfje Weerwolfje 25 jaar! Binnen twee generaties groeiden miljoenen kinderen op met Dolfje Weerwolfje. En hoe. De boeken van Paul van Loon waren dé favoriet van elk kind. De boeken gingen over Dolfje, die op zijn zevende verjaardag in een weerwolf veranderde. Dolfje maakte allemaal spannende en grappige avonturen mee. Ook van dit boek is een film gemaakt. Zo zie je maar dat al je lievelingsboeken écht goed waren.  Waren al die bibliotheekbezoekjes niets voor niets. Hij is te bekijken op Netflix. Ga jij kijken?

10 – Matilda

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren. Toen ze anderhalf was, kon Matilda al praten als een volwassene. Met drie jaar kon ze lezen, en al vóór ze vijf was, las ze boeken van wereldberoemde schrijver.  Maar haar ouders behandelen haar als een onderkruipsel. Ze vinden haar maar lastig en willen niets liever dan Matilda weghebben. Echt heel gemeen… Zo slim als Matilda is bedenkt ze allemaal slimme straffen om haar ouders terug te pakken. Maar dan komt ze erachter dat ze iets kan wat niemand anders kan… Weet jij nog wat? En ja, je raad het niet. Ook Matilda werd succesvol verfilmd.

Welk boek was jouw favoriet?

Welke boeken heb jij allemaal gelezen, en welke daarvan was jouw favoriet? Laat het weten in een reactie! Meer verhalen lezen? Bezoek onze Toen & Nu pagina.

 

Bekijk ook

Bekijk ook: Deze 10 films waren vroeger jouw favoriet in Toen&Nu.

films van vroeger

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse (1996) is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar de jaren ’90. Omdat zij zelf geboren is in 1996, zijn deze onderwerpen voor haar erg herkenbaar. Stiekem mist Ilse MSN nog steeds… *buzzer*

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
Mieke Niekerk avatar
Mieke Niekerk

2021 M04 5 11:44:42

Ik verslond de boeken van de Olijke Tweeling, die haalde ik uit de bieb, dat was in de stad een kantoorboekhandel waar je achterin boeken kon lenen. Topwinkel, zo’n mooie had je toen in elke stad wel. Ik vond de boeken mooi die geïllustreerd werden door Hans Borrebach, van bijvoorbeeld Annie de Man of Charlotte Phaff. Als ik dan een boek leende op zaterdagmiddag had ik het die avond alweer uit. Mijn ouders vonden dat niet zo leuk, zij konden dan een boek minder nemen. Als ik het dan toch zo gauw uit had……

Paul Droste avatar
Paul Droste

2021 M03 31 20:07:21

De boeken, die hier worden genoemd, ken ik via mijn kinderen. Ik las Arendsoog en Witte Veder, De Kameleon, Pim Pandoer.

Hans Evers avatar
Hans Evers

2021 M03 31 17:31:37

Ik ken die boeken ook niet, waarschijnlijk ben ook ik te oud (77). Wel heb ik de boeken van Dik Trom gelezen, de boerenkwajongen die achterstevoren op een varken zit, de detectives met Bob Evers en de boeken van de Katjangs

Herman Rosielle avatar
Herman Rosielle

2021 M03 31 22:12:14

Ik ben jonger ( 61) maar Dik Trom zat op een ezel , de serie van Bob Evers is hervat door Peter de Zwaan en komen 2 x per jaar uit en de Katjangs, AFC-ers, Artapappa’s Jan van Beek en de rest van J.B Schuil ken ik bijna uit mijn hoofd.

Hans Evers avatar
Hans Evers

2021 M04 5 16:53:22

Sorry, ik dacht dat hij op een varken zat

Joke Joke Bosland Bosland avatar
Joke Joke Bosland Bosland

2021 M03 31 12:17:13

Deze boeken zijn uit de tijd van mijn kinderen. Ik las Guusje uit de Goudsbloemstraat. Maar mijn favoriet is het boek “De kinderen die in een schuur woonden” Helaas kan ik het boek nergens meer vinden.
Mijn favorieten van nu (!) weliswaar via tv : Hoe overleef ik………… en De regels van Floor.

Joke Joke Bosland Bosland avatar
Joke Joke Bosland Bosland

2021 M03 31 12:13:10

De genoemde boeken zijn uit de tijd van mijn kinderen.
Maar mijn favoriet was geen serie, maar het boek “De kinderen die in een schuur woonden” Kan ik helaas nergens meer vinden.
En er was ‘n serie Guusje uit de Goudsbloemstraat. Braaf behulpzaam kind.
Maar mijn favorieten van nu (!) weliswaar op tv: Hoe overleef ik…. En de regels van Floor.

Wim Reiss avatar
Wim Reiss

2021 M03 31 11:20:29

Boeken las ik niet zoveel, maar wel stripboeken o,a Kapitein Rob of in de zoete ruikerbol.

sjaak steenvoorde avatar
sjaak steenvoorde

2021 M03 30 23:05:54

Matilda is het enige boek dat ik ken, de rest? Biggles was mijn favoriet.

?