Ga naar de inhoud

Smaken van vroeger, van stophoest tot zelfgemaakte advocaat

Update:
smaken

Haal wat nostalgie naar boven met deze heerlijke smaken van vroeger. Stophoest, zelfgemaakte advocaat, Weespermoppen en meer. Kun jij deze smaken nog herinneren? Waarschijnlijk wel, want al dit lekkers uit je jeugd is lastig te vergeten.

1. Stophoest

De stophoest snoepjes smolten altijd zo lekker in je mond. Deze harde, zoete snoepjes hadden een heerlijke smaak van zoethout en menthol. Als kind kon je hier geen genoeg van krijgen. Vaak stonden ze in een doosje op de toonbank. “Mama, mag ik alstublieft een rolletje?”

2. Weespermoppen

De Bossche Bollen uit Den Bosch kent iedereen, maar ben je ook bekend met de Weespermoppen? Mensen uit de jaren 50 wel. Deze langwerpige suikerkoekjes met amandel waren vroeger een regelrechte hit. Ze zagen er misschien wat gek uit, maar dat mocht de pret absoluut niet drukken. Als je in de buurt van Weesp was, moest je ze daar wel scoren. Jammie!

3. Zelfgemaakte advocaat

Advocaat is echt een drankje van vroeger. Deze geelkleurige likeur was gemaakt van eieren, brandewijn, suiker en vanille. Dit lepelde je dan uit een glaasje. Het liefst had je er hierna nog eentje. En nog een. Een toef slagroom maakte het af. Een luxe lekkernij op de zondagmiddag!

4. Brosjes

Bros, ze bestaan nog. Vroeger waren ze echt helemaal je van het. Van deze heerlijke zachte luchtige chocolade kon je reep na reep eten. Je moeder was daar wat minder blij mee. Waren ze nu alweer op?

5. Puddingbroodjes

Vroeger – in 1965 om precies te zijn, kostten puddingbroodjes maar 12 cent. Deze kocht je bij de bakker. Wie een HEMA in de buurt had, kocht daar wel eens zo’n broodje. Ze zijn er nog steeds, maar wel een stuk minder populair dan vroeger. Gek hè? Want ze zijn zó lekker.

6. Kaantjes

Ook kaantjes waren vroeger een echte lekkernij. Waarschijnlijk krijg je er nu de gruwelen of de kriebels van, want kaantjes zijn het residu van het smelten van het niervet van varkens. Je kunt het ook wel vergelijken met spekjes, maar het is totaal niet hetzelfde. Ze waren altijd goudbruin en knapperig van buiten en zacht vanbinnen. Je at ze vaak door de stamppot, salade of op brood.

7. Rijstepap

Terwijl je nu kant-en-klare rijstpap in de supermarkt kan kopen, maakte je moeder dit altijd thuis. Ze maakte dan altijd een dikke pap met melk, kaneel, boter en bruine suiker. De pap werd vervolgens ingepakt in kranten en er werd een theedoek omheen gewikkeld. Dit liet ze dan een paar uur staan en vervolgens kon je smikkelen van de pap.

8. Poffert

Wie uit de buurt van Groningen kwam, is opgegroeid met poffert. Dit typische Groningse streekgerecht was een soort van broodcake die au bain-marie gebakken werd. Je at het altijd met boter en bruine suiker. Dit gerecht is bijna nergens meer te verkrijgen. De eierbal nog wel!

Meer blogs:

categorieën: Van toen