Ga naar de inhoud

De oorsprong van vaderdag!

Update:
Vaderdag

Aanstaande zondag is het weer Vaderdag. Anders dan Moederdag is Vaderdag niet zo spontaan en uit liefde ontstaan. Er lag eerder een slimme commerciële reden aan ten grondslag…

Vaderdag is ontstaan in Amerika, met als simpele onderbouwing ‘als er een Moederdag is, moet vader ook een speciale dag krijgen’. In Nederland kwam dit echter niet zo makkelijk van de grond, omdat er tot de jaren 50- 60 niet echt een reden was om vader één dag per jaar in het zonnetje te zetten. Vader had namelijk al het hele jaar door een dominante plek in het gezinsleven, als ‘leider’ van het gezin. Bedrijven hadden echter wel door dat Moederdag een succesvolle formule was om mensen over te halen iets speciaals te kopen. En dat er nog zo’n dag kon bestaan voor vaders, kwam maar wat goed uit!

Vaderdag – Sigarendag

In 1936 nam de Nederlandsche Bond van Sigarenwinkeliers-Vereenigingen daarom het initiatief om Vaderdag te introduceren op een zondag in oktober. Het motto: Vaderdag – Sigarendag. Bij wijze van publiciteitsstunt werd burgemeesters en de jongste of oudste vader in de stad sigaren aangeboden en hiermee werd volop geadverteerd. Bij de viering ging het lange tijd niet om liefde of waardering van de vaderrol, maar sigaren zorgden voor ‘een tevreden vader’, wat ‘het familiegeluk en de gezelligheid in het gezin ten goede kwam’.

Verplaatst naar Juni

Sigarenwinkeliers waren niet de enige die om vaders aandacht streden, ook ambachtelijke kleermakers wilden hier een slaatje uit slaan. Zij organiseerden een Vaderdag in juni, wat resulteerde in de viering van twee keer Vaderdag per jaar. Dat werd toch wat te gortig, en uiteindelijk werd de definitieve maand juni, zoals het nu nog altijd is.

‘Commerciële onzin’

Wie nu zegt dat hij niet mee wil doen aan die ‘commerciële onzin’, is zeker niet de eerste. Omdat Vaderdag in Nederland is ontstaan uit een commerciële kans, heeft dit tegengeluid altijd bestaan. Toch geldt waarschijnlijk voor elke vader dat hij die ene dag extra aandacht en een beetje verwennerij goed kan waarderen, en sinds hij zich meer en meer bemoeit met de opvoeding van zijn kinderen, is het net zo welverdiend als Moederdag.

 

Hoe denk jij over deze dag? Vind je ook het commerciële onzin of laat je dit moment niet zomaar voorbij gaan?

Reacties 2

  1. avatar
    Aart van der Spoel

    Vaderdag, werd bij ons thuis niet veel aan gedaan. Maar mijn kinderen deden dat wel ( onder impuls van hun moeder ? ). Was erg leuk vooral die zelf gemaakte dingen op school. IK heb ze nog van mijn kinderen. Toen leek geluk heel gewoon. Aart

  2. avatar
    fia bakker

    Mijn vader vond het ook commerciële onzin, vaderdag. Als je als kind een cadeautje voor hem had gekocht kreeg je een kruisverhoor nadat hij het had zo netjes had uitgepakt dat het eventueel meteen weer dichtgemaakt kon worden. Met strenge blik vroeg hij dan waar we het hadden gekocht en of het wel voor de goede prijs had gekocht. Daarna werden mooie cadeautjes of cadeautjes die hij niks vond weer ingepakt en in de servieskast in de kamer gelegd. Dan had hij wat om weg te geven aan een ander. Vroeger vond ik dat helemaal verschrikkelijk. Want we zochten het altijd met zorg voor hem uit omdat je al wist wat er zou komen. Nu vind ik het wel grappig. Al zou ik dat mijn eigen kinderen niet aandoen.