Ga naar de inhoud

Kun jij je de schoolmusical van vroeger nog herinneren?

Update:
schoolmusical

De musical op school was heilig 

“Op mijn middelbare school werd vrijwel ieder jaar een schoolmusical opgevoerd. In de laatste klas van de lagere school was zoiets al een hele belevenis met wekenlang oefenen onder schooltijd, maar op mijn middelbare school was het echt een enorm evenement. Meer dan de helft van alle leerlingen deed mee. De musical werd altijd geschreven door een van onze docenten Engels. De hoofdrollen waren weggelegd voor leerlingen die hij goed kende of waarvan hij wist dat ze aan toneel deden. Ik kan me dan ook niet herinneren dat die audities voor iedereen toegankelijk waren, je werd gekozen. Maar iedereen die mee wilde doen, mocht wel meedoen. Ik was de eerste keer één van de 25 kinderen met twee regels tekst en de tweede en derde keer ‘gezelschapsdame’ en lid van het koor. Dat klinkt misschien wat onbeduidend, maar ik was er blij mee.”

“Deze musicalrollen en vooral deelname aan het koor maakten dat je legaal kon spijbelen. Menig docent zal hier niet blij mee zijn geweest, maar stemde hier toch mee in. De musical was immers heilig.”

“De musicals en bijbehorende liedjes waren komisch en leerzaam. Ik weet nog dat het toen met name om de happening en de gezelligheid ging. Maar als ik er nu aan terugdenk, herinner ik me vooral hoe geestig alles was geschreven en hoeveel er me van de inhoud is bijgebleven. De onderwerpen kwamen altijd uit de klassieke tijd. Zo ging één musical over Michelangelo en een ander ging over de eerste Griekse natuurfilosofen en hun zoektocht naar de oerstof. Klassieke culturele vorming met een twist, want de data waren een beetje gehusseld om interacties tussen historische figuren die elkaar feitelijk nooit hebben ontmoet, mogelijk te maken.”

“Na weken van oefenen, was het dan zover. Er was een grote concertzaal afgehuurd en een enorm spektakel volgde, althans dat vonden wij. Van mijn ouders die één van de avonden kwamen kijken, hoorde ik dat alleen de hoofdrolspelers met microfoons goed te verstaan waren. Maar dat ze wel erg hadden genoten van de enorme chaos van 300 zingende en toneelspelende leerlingen die zoveel enthousiasme lieten zien. Verstaanbaar of niet, het doel was bereikt: geschiedenis leuk maken en goede herinneringen voor alle leerlingen.”

Dit verhaal is ingestuurd door SchoolBANK’er Sofie.

Heb jij vroeger in de schoolmusical gespeeld? Weet je nog welke rol jij had?

categorieën: Op school

Reacties 24

 1. avatar
  Jannette Zeilemaker

  Lang leve de Baby bond.. We kwamen in luiers en speen in de mond gewapend met spandoeken het podium op..

 2. avatar
  Eefje

  Uit welk jaar is jouw verhaal, Sofie? Want ik zie dat er gebruik werd gemaakt van microfoons. In mijn lagereschooltijd zou dat een te dure toestand zijn geweest.

 3. avatar
  Geert Takens

  de musical hete "de hoed van Kokiko . en ik speelde voor Joris rijmelaar .liep door het hele stuk door . Jaar 1965

 4. avatar
  M. Beckers

  Lang geleden. Maar ik herinner me de jaarlijkse songwedstrijden op de lagere school nog heel goed. Mijn vriendinnen groep besloot na veel aarzelen mee te doen. En wel met het typisch liedje let it be van The Beatles. Het was moeilijk om een drummer te vinden zeker als je op een meisjesschool zat. Uiteindelijk werd ik de drummer. Familie werden benaderd om de hele grote tonnen waar wasmiddel in zat te bewaren. Deze tonnen werden later bekleed zodat het net een drumstel was. Na maanden repeteren en oefenen was het toen zo ver. Allen gespannen het podium op. Het zingen door een vriendinnetje ging vlekkeloos. Vanwege het vele werk, het optreden als Beatles en de perfecte zang wonnen wij. Helaas weet ik niet alle namen van mijn toenmalige “band” meer. Maar het blijft een mooie herinnering aan een prachtige jeugd.

 5. avatar
  marian furman

  ok weet dat in de 6e klas wij ook een toneelstuk speelde,ik daar een hoofdrol in had.Het enige dat ik mij herinner is .Daar zitten we dan met de gebakken peren,,,, het was met publiek.in de gymzaal. de bonifatiusschool in utrecht. SUPER.!!!

 6. avatar
  Babs furman

  ok weet dat in de 6e klas wij ook een toneelstuk speelde,ik daar een hoofdrol in had.Het enige dat ik mij herinner is .Daar zitten we dan met de gebakken peren,,,, het was met publiek.in de gymzaal. de bonifatiusschool in utrecht. SUPER.!!!

 7. avatar
  Will [ie]van Grinsven

  Ik was vroeger de dirigente van een zangkoor met denkbeeldige instrumenten !

 8. avatar
  Henny Jongschaap

  Ja

 9. avatar
  Jeannette Willemse

  6e klas Nicolaas Maesschool “Prinses Désirée lacht niet mee” Ik was juffrouw Notekraker de gouvernante van de prinses. Doudou Plooy was de prinses.

 10. avatar
  Linda Overboom

  Wij hadden een school musical in groep 8 1976. Musical het vreemde songfestival je had de burgermeester. Van het dorp En bakker kletskop En de kruiden dokter kwikzilver met solo van mijn zus irma lied Ruimbaan ruimbaan ik kom eraan En ik was Anouska het Zigeuner meisje had Solo Ben Anoeska uit de polder En er zatten oom kinderen in het koor en dan werd er gezongen van he he wie gaat er met ons mee gezellig de muiziek achter na. En alle ouders zaten in de gymzaal van het Logiblok

 11. avatar
  jan jacobs

  ik ben nu 81 jaar en kan mij nog goed herrinneren dat ik op de st jansschool in kaatsheuvel elk jaar iets deden van quido gazelle . het toneelstukje DE RAAD IN DE PUT. daar was ik dan de burgemeester; WIE KENT DIT NOG ????

 12. avatar
  Firoz

  Mijn schoolmusical was ergens jaren '90/91. Ik had 3 rollen: - een leraar - de postbode - de boze wolf We hadden voldoende geoefend met de liedjes als de toneel zelf. De laatste en grote dag dat we voor de ouders moesten gaan acteren was ik wel beetje nerveus maar ging gelukkig wel goed.

 13. avatar
  Nancy

  Kan mij niet herinneren dat er bij ons op school ooit een musical heeft plaatsgevonden.

 14. avatar
  Theo van der Horst

  63 jaar Geleden: ik had een rol als tovenaar in de Gelaarsde Kat. Gerrie Duits speelde de hoofdrol(hij was een klein mannetje!) Maar hoe trots was ik op mijn schmink en mijn prachtig lange zwarte pruik. Zo mooi, dat ik na afloop niet afgeschminkt wilde worden en zo met mijn ouders met de bus naar huis ging. Ik had me de hoofdspeler gevoeld. De 1e en enige keer dat ik toneel speelde...…..

 15. avatar

  Wij hadden op de i .v.o. Mavo eens de keuze om met ,wie het zag zitten ..zelf een musical in elkaar gemaakt..liedjes zelf schrijven taken verdelen en oefenen inderdaad zo vaak mogelijk want dan had je even geen les,,ook hadden we dan klading zelf gemaakt of in elkaar gevrutseld..maar applaus kregen we hoor,..ik heb er van genoten..! Volgens mij ging het uit via onze leraar nederlands.

 16. avatar

  Het Lorentz Lyceum in Eindhoven, in 1953, 54? Geen schoolmusical, maar zang uitvoeringen onder leiding van Meneer Hoendervanger, muziek van Mozart: de Vesperae Solemnes met het prachtige Beatus Vir; en later de 'Ode an die Sonne' , en dat andere Duitse stuk, met het vergaan in de zee van de Pharao die op Mozes en zijn volk jaagde, ook zo mooi. Ben die title vergeten, maar heerijk om mee te zingen, en ik herinner me nog de muziek en de woorden van al die stukken heel duidelijk. Meer dan 70 jaar geleden!

 17. avatar
  Marjo

  Heel erg blij, dat he in mijn tijd nog niet aan de orde was! Mocht vanaf groep 4 al niet meer meezingen van juffrouw Groen, omdat ik de klas naar beneden haalde. Ja pedagogiek stond nog op een zeer laag niveau in de jaren 50/60. Want ik wilde natuurlijk niet meer naar school. Overigens zong deze juf met vibratie in haar stem, dit verdraag ik nu nog niet! Hahaha, inmiddels 65 jaar.

 18. avatar
  Harm Biek

  In 1952/53 deed ik mee in een musical op de ULO te Haren.Ik was daarin de schooier en zong het fiere schooiershart.(zo heette dat lied geloof ik).Lies Hartlief uit Paterswolde speelde mijn moeder. Het was best leuk.Behoudens dat lied is mij er weinig tot niets van bijgebleven.Er werd goed gezongen en toneel gespeeld.De musical werd opgevoerd volgens mij omdat het einde van het schooljaar er was. Is er nog iemand die hier ook herinneringen aan heeft.Ben benieuwd. Dit is het verhaal van Harm Biek toen wonende in Eelde. Thans in Marum.

 19. avatar
  Trudy Ros

  In de zesde klas deden wij de eindmusical adieu paris. Een vrolijke musical over een klas die in Parijs naar alle bezienswaardigheden gingen kijken en daardoor terug in de tijd gingen. Ik was madame de pompadour en moest een dansje doen samen met een jongetje die Sjors heette. Ik zat op de Duinrandschool in Scheveningen en het was in 1970. Er zijn toen foto’s gemaakt maar die heb ik nooit gezien. Grappig genoeg heeft een van mijn dochters veel later de zelfde musical gedaan.

 20. avatar
  Koos Van Mierlo

  Hoi Trudy Wij hadden laatst een reünie en we konden niet goed meer onze musical herinneren. Iets Frans en met paris. Dat zal deze wel zijn, denk ik. Zijn daar nog teksten van. Groet Koos

 21. avatar
  Annelies de Weger

  Malcomesiusschool in Rotterdam-Zuid 1964. In klas 6 speelden wij het gedicht van Annie M.G. Schmidt 'De spin Sebastiaan', met 6 meisjes. Ik mocht de spin Sebastiaan spelen. De andere meisjes, waarvan ik helaas niet meer weet wie het waren, speelden de andere spinnen. De tekst van het gedicht borrelt nog regelmatig naar boven. Het is een geweldige herinnering.

 22. avatar
  fia bakker

  We hadden een grote zolder met een toneel op de lagere school. Er werd gespeeld maar kan me er niks meer van herinneren. Het rook er altijd apart. Door die beschilderde coulissen en het stof in al die verborgen hoeken en gaten denk ik.

 23. avatar
  Peggy Middendorp

  Ja, wij hadden op de mulo de musical Goudhaartje".

 24. avatar

  […] Kun jij je de schoolmusical van vroeger nog herinneren? […]