Ga naar de inhoud

De eindmusical: “Ik zie het mezelf niet meer zo makkelijk doen!”

Update:
eindmusical

Weet jij je de eindmusical van groep 8 of de 6e klas van je basisschool nog te herinneren? Ik wel. Zelfs het liedje kan ik zo reproduceren: “Een flat is pet, … op een flat zijn alle plekken al bezet. Een flat … is pet. Een stenen doos met rechte muren en parket.”

Stiekem kan ik eigenlijk alleen de ouverture reproduceren. De tekst ligt naast me op – door de tand des tijds – vergeelde multomap blaadjes. Ik had het document bewaard bij de – eveneens vergeelde – klassenfoto’s. Leuk dat ik het nog heb en bij het teruglezen zie ik ook meteen de beelden van die avond weer voor me. Ik zie weer die donkere bruine zaal. De kantine van de sportvereniging in het dorp. De ruimte met van die bruine stoffen lampen en bakstenen muren. Ik ruik weer die muffe lucht. En toch was het de ideale plek voor onze musical, want de kantine beschikte over een ‘echt podium’ waar we alle ouders, grootouders en buren tegelijkertijd in konden herbergen. 

Het spannendste aan de musical vond ik de solopartijen, waar je in je eentje voor de microfoon stond te zingen. Dat we dat toen durfden. Ik zie het mezelf eerlijk gezegd niet meer zo makkelijk doen. Doodeng. Ja, misschien kan ik het nog wel, maar dan met een flinke borrel op in de karaokebar aan de Halvemaansteeg in Amsterdam. 

Het mooie van de jaren 80 is dat het er allemaal gemoedelijk aan toe ging bij de uitvoeringen. Een paar lappen stof en wat geschilderde vellen papier, en klaar was het decor. Wij gebruikten tijdens onze musical nog niet eens een diaprojector, laat staan een beamer of andere speciale effecten. Tegenwoordig zijn eindmusicals zo professioneel gemaakt dat ze zo in een programmaboekje van een theater passen.

In 2020 werden veel eindmusicals afgelast door de corona. Kinderen konden niet in de scholen oefenen en optreden voor grote groepen was niet toegestaan. Er waren gelukkig wel een paar creatieve leraren die op een unieke manier toch iets konden produceren. De juf van mijn dochter maakte een unieke film waar alle kinderen vanuit huis aan konden deelnemen. Ze heeft er veel uurtjes in gestoken om alles te monteren. Het is een mooi document geworden dat, in tegenstelling tot mijn eigen musical niet snel vergeelt.  

Eindmusical van groep 8 van OBS De Komeet (2020).

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar

    […] De eindmusical: “Ik zie het mezelf niet meer zo makkelijk doen!” […]