Ga naar de inhoud

Welke agenda had jij vroeger?

schoolagenda

Weet jij het nog? Tijdens de laatste week voor het einde van de zomervakantie, was het eindelijk zover. Al wekenlang speurde je tussen alle exemplaren, tot je de perfecte vond. Waarover ik het heb? De schoolagenda!

Nu iedereen via zijn telefoon of in Magister een planning maakt en alle afspraken noteert, is de schoolagenda vrij ver uit het straatbeeld verdwenen. Maar vroeger was het uitkiezen van de schoolagenda een serieuze zaak. Koos je voor een agenda van Veronica? Met op de cover een foto van Paula Abdul? Ging je voor een beautyexemplaar van Vogue? Het was heel lastig kiezen. Want naast deze 2 gave agenda’s had je ook een grappige van FC Knudde, een agenda met daarin alle eredivisieclubs en natuurlijk een agenda van Loesje, die altijd bol stond van puike uitspraken.

Dat bol staan, kon je trouwens ook letterlijk nemen. Zodra een week voorbij was, werd origami toegepast op de voorbije week. Kleedjes, vogels en andere kunstwerken werden gevouwen en geknipt. Natuurlijk was er een pagina waarin de geodriehoek paste. En natuurlijk werden 2 pagina’s met de boven- en onderkant aan elkaar geplakt. Ertussen zat dé cijferkaart: elke voldoende stond er in blauwe cijfers, de onvoldoendes waren rood.

Statussymbool

De agenda was een statussymbool. De schattige meisjes hadden een pastel roze met blauw exemplaar van Diddl, het poezelige muisje. Sportieve jongens toonden hun clubliefde met een agenda van Feyenoord of PSV. Alto’s kozen een zwarte agenda die volgeplakt werd met stickers van metalbands als Slayer en Metallica.

De laatste week voor het einde van de zomervakantie ging ik met mijn moeder en broer naar de stad. Daar was de Schoolcampus, een in mijn ogen briljant concept van het inmiddels failliete winkelketen V&D. In de Schoolcampus vond je letterlijk álles voor het aankomende schooljaar.

Kaftpapier

En in dat walhalla koos ik de perfecte agenda. Maar ook kaftpapier was belangrijk. Daar moest je ook het hele schooljaar tegenaan kijken. Ik koos het liefst voor papier van een destijds hip merk als Levi’s. De broeken konden wij thuis niet betalen, maar het kaftpapier maakte dat ik me heel stoer voelde. Na een Converse etui, een nieuwe geodriehoek. Passer, kneedgum en puntenslijper togen we met de trein weer richting ons dorp. Nog maar een paar dagen tot het einde van de vakantie. Ik ben benieuwd wie nog meer voor die gave agenda van Veronica heeft gekozen…

Meer blogs:

Reacties 20

 1. avatar
  fia bakker

  Dat wist ik niet, wat jammer dat de kinderen dat vandaag de dag niet meer nodig hebben. Dat was juist zo leuk die hele persoonlijke verzameling die je agenda werd. Dat van die gradendriehoek en de origami was ik al vergeten. Al die agenda's, het papier en de 'kantoorbenodigdheden' waaruit je kiezen mocht, het was alsof je in een snoepwinkel stond. Al mocht het nooit te duur worden. Hier werd het altijd een Rijam-agenda. Die drie keer zo dik werd, uitstond als een waaier. Een paar jaar geleden heb al mijn schoolagenda's verbrand. Na al die jaren. Achteraf toch wel zonde, maar ja wat moet je er nog mee. Ik heb geen kinderen en geen familie meer dus dan kun je het maar beter zelf opruimen.

 2. avatar
  Janny Sikkenga

  Had ook zo,n geweldig ryam agenda bijna een dagboek. Ben ook van alles gaan opruimen. Ook alleen, beter zelf nog alles opruimen. . Opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

 3. avatar
  Tinie Marieke Heeger

  Wat jammer, gewoon bewaren in een leuke opbergdoos bv waar je persoonlijke herinneringen in kunt bewaren en af en toe weer eens denken aan vroeger. Of praten met anderen op bv je werk of bij een wijkteam alsje geen familie meer hebt. Probeer wat mensen om je heen te vinden. Een reünie regelen zou ook iets zijn, dan krijg je meer vrienden om je heen en kun je dingen delen enzo!

 4. avatar
  arie vanStrijen

  was ieder jaar weer een uitje alsof je in de snoepwinkel liep met al die keuzes werd meestal Rijam en als de boeken binnen kwamen een dagje kaften en kijken of alles nog in je schooltas paste

 5. avatar
  Helga Hoogsteder

  De Rijam popagenda. Volplakken, vol tekenen en de foto's van de artiesten die je niet leuk vond van brilletjes en zwarte tanden voorzien. En natuurlijk op iedere pagina de naam schrijven van degene waar je verliefd op was.

 6. avatar
  Tinie Marieke Heeger

  Ik kocht een agenda van de Hema geloof ik. Later een wat duurdere pas op de middelbare! En ik plakte vaak een spiegeltje binnenin om te zien of mijn gezicht nog goed was ivm eyeliner of kohlpotloodje toen. Lijstje van top 40 of plaatjes van bv popartiesten bv madonna, mickel jackson o.a.

 7. avatar
  Tjitske van Eenige

  Wij moesten een agenda van de school gebruiken. Vreselijk stom natuurlijk, viel niets aan te beleven. Maar we plakten hem dan zo vol plaatjes, dat er bijna geen plaats meer was voor huiswerk.

 8. avatar
  Pierre Veuger

  Ik had a;tijd een Rijam

 9. avatar
  Jan van der linde

  Ik ook. Er waren in de 50-er jaren niet zo veel alternatieven

 10. avatar
  age roskam

  Er was in mijn tijd helemaal geen geweldige keuze. Ik koos de Ryam agenda. Er was ook een met een spiraal. gemakkelijk om dubbel te vouwen, maar niet erg sterk. Het kaftpapier was gewoon bruin. Jarenlang bewaarde ik de agenda's. Uiteindelijk scheurde ik de bladzijden met adressen en verjaardagen eruit. Nu is alles weg.

 11. avatar
  Margriet Bijkerk van Aalst

  Ik had meestal de stripagenda ! Was wel even zoeken waar deze te verkrijgen was ! Een enkele keer heb ik een popagenda gehad ! Maar meestal de stripagenda ! Was ook niet goedkoop !

 12. avatar
  Cobi Delies

  Ik had ook een Rijam agenda en ik heb er nog een serie van op zolder in een kist bewaard, het waren inderdaad een soort dagboeken. Ook zou een leraar nooit en te nimmer de agenda van je pakken om in te zien, dat was een ongeschreven wet. Ik kan me ook niet herinneren dat zoiets ooit gebeurde in alle jaren die ik op het lyceum doorbracht. Je versierde de boel ook met dingen in te plakken als de week voorbij was. Kaartjes van de bioscoop , briefjes die vriendjes je tijdens de les doorgaven, foto's van je favoriete filmsterren en zangers, kortom het zijn nog leuke dingen om nu nog in te zien.

 13. avatar
  Jolanda Andersen

  Altijd de Ryam. Heb ze lang bewaard, maar laatst bij het huis opruimen heb ik ze toch naar het stort gebracht.

 14. avatar
  Gerard Peet

  Voor mijn eerste jaar op de middelbare school (1952-1953) mocht ik nog zelf een agenda uitzoeken, vol mooie plaatjes. Maar daarna was de schoolleiding het zat: al die plaatjes en foto's die alleen maar afleiding veroorzaakten. De school schreef toen een heel saaie schoolagenda voor, de enige die was toegelaten, alleen maar bestemd voor het doel waar de school hem voor nodig vond....

 15. avatar
  Jos Kuntzel

  Naar de brugklas, '69, mocht ik gelukkig een Ryam agenda kopen (ma betaalde). Later vond ik het minder belangrijk. In de hoogste klassen kocht ik een lerarenagenda. Je wilt opvallen hè. Was maar 1 type. Voorop/boven had ik de naam 'Smilde' geschreven. Precies zoals onze klassenleraar dat bij zichzelf ook had.

 16. avatar
  Trees van Dam-Hof

  Ik had een Ryam agenda met popsterren erin. In de grote vakantie ging ik naar V&D om mijn schoolspullen bij elkaar te verzamelen. Dat nam best wel veel tijd in beslag. Grote vraag was dan welke zal ik kiezen? je moest er het hele jaar mee doen. Dan wilde ik wel de allermooiste agenda kiezen.

 17. avatar
  Cobie Brinkman

  Ik herinner me alleen de voorgeschreven school agenda - niet dat ik me daar druk over maakte, want waar is zo'n ding nu eenmaal goed voor behalve je huiswerk in scrijven? Dit was in de jaren 1960-66. Onze boeken "huurden" we van de school, en ik kafte ze in dat rood bruine papier (dat als het nat werd overal bruine vlekken achter liet - en een beetje nat werden de boeken al gauw want je had net als iedereen die er echt bij wilde zijn een soldaten "pukkel" als je schooltas, gekocht in de tweedehands winkel, en vooral als je een lange dag had, of je gym goed moest mee, ging de flap niet strak genoeg over de inhoud om alles droog te houden achter op de fiets)

 18. avatar
  fia bakker

  Ja, iedereen wilde een pukkel. Wij moesten op school verplicht een leren schooltas. Zo een met flap en van die riempjes. Zo'n zwaar ding met een hengseltje bovenop. De boeken die we huurden bleven zo wel netjes en droog trouwens.

 19. avatar
  Annemarie Geevers

  Had ook een Rijam. Ik heb hem nog steeds, het examenjaar althans. Dat was 1967...FlowerPower jaar. Veel bands en zangers waren erin geplakt. Overal fotootjes uitgeknipt : Beatles, Stones , Beach Boys, Monkeys, Dave Berry, Scott McKenzie enz. Aan het eind van het schooljaar was de agenda dan ook dubbel in zijn gewicht ! Ook schreven we in elkaars agenda leuke (gemene ) gedichten , maar ook zulke gedichten over de leraren. Die hadden trouwens allemaal bijnamen, heel komisch vaak. Ook het ingeplakte spiegeltje was altijd handig om de eyeliner bij te werken. Allerlei fuifjes stonden daar ook in. En natuurlijk was er nog plek over om het huiswerk op te schrijven..dat was best nog veel....13 vakken van vóór de Mammoetwet......

 20. avatar
  fia bakker

  Kan me geen bijnamen van leraren herinneren. Best raar want hier op het eiland krioelde het in die tijd van de bijnamen voor iedereen.