De spirograaf! Kun jij je dit speelgoed uit de jaren ‘80 nog herinneren?

9 maart 2023

|

2 minuten leestijd

De spirograaf! Kun jij je dit speelgoed uit de jaren ‘80 nog herinneren?. Uitgelichte afbeelding

De spirograaf! Kun jij je dit speelgoed uit de jaren ‘80 nog herinneren? We blikken terug naar de spirograaf. Hiermee maakte je de mooiste rondjes en figuren. Met de verschillende schijfjes kon je theoretisch wel miljoenen creaties tekenen. Kun jij je mooiste creatie nog herinneren?

Spirograaf zorgde voor uren speelplezier

In de jaren ‘80 wilde iedereen een spirograaf. Het stuk speelgoed zag er misschien eenvoudig uit, maar was een fantastische uitvinding. Een spirograaf bestond uit ronde plastic schijven met kleine tandwieltjes. Hiermee kon je verschillende vormen maken. Uren achter elkaar kon je draaien. Je maakte de meest perfecte geometrische vormen. Met verschillende kleuren pennen maakte je binnen een handomdraai een heus kunstwerk. Dat elke creatie uniek was, maakte dit stuk speelgoed helemaal af. Een tekening voor mama, oma en de juf…

Spirograaf reclame uit de jaren ‘80

Haal wat nostalgie op met deze reclame. Als je dit gezien had, moest je er helemaal een hebben. Dan maar hopen dat je dit jaar lief was geweest, dan kreeg je hem misschien wel van Sinterklaas!

Wat voor tekeningen maakte jij met de spirograaf? We horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 4
Alexander uit de Bulten avatar
Alexander uit de Bulten

23 maart 2023 9:25:32 AM

Deze zijn nog steeds te koop en mijn zus had er een maar ik was degene die er heel wat tijd mee heeft door gebracht.

Loek Janssen avatar
Loek Janssen

9 maart 2023 1:00:54 PM

Uhhhh jaren 80? Dit was speelgoed van het jaar in 1967 in de UK….. In de jaren 60 had ik m ook……….

fietje karekietje avatar
fietje karekietje

12 maart 2023 3:17:24 AM

Ja die was er eerder dan de jaren tachtig. Een klasgenootje had dat en als ik bij haar was dan liet ze zien hoe het werkte, maakte ze mooie dingen. Ze had ook nog zo’n scharnierend ding waarmee je kleine tekeningen vergroot over kon tekenen maar hoe dat nou ook alweer heette dat ben ik vergeten. Ik ben niet zo snel jaloers maar die tekenmaterialen van haar had ik ook wel graag ‘ns voor mijn verjaardag of sinterklaas willen krijgen ofzo. Maar dat zat er niet in.

Alexander uit de Bulten avatar
Alexander uit de Bulten

23 maart 2023 9:28:35 AM

Ik moest het even op zoeken maar het is een pantograaf wat je bedoeld.