Ga naar de inhoud

Zag jouw spijkerjack of pukkel er ook zo uit?

Update:
buttons

Na zes jaar lagere school was de middelbare school een hele verandering. Een agenda aanschaffen, het lesrooster ophalen, een schooltas kopen en dan al die nieuwe gezichten. De meesten begonnen met zo een degelijke leren tas, met twee vakken voorop met riempjes en ontzettend stug nog.

In de hogere klassen werden, als je wat minder mee te sjouwen had vanwege je pakketkeuze, de schooltassen vaak legergroene pukkels die je bij een dumpzaak kon kopen. Saai waren die wel dus een beetje versiering, met een boodschap, kon geen kwaad. Daartoe kon je buttons gebruiken of met viltstift op je tas schrijven of tekenen. En er was aanleiding genoeg.

Deze symbolen werden het meest gebruikt:

Het ban-de-bom teken
Het ban-de-bom teken werd in 1958 ontworpen door de Brit Gerald Holtom en voor het eerst gebruikt in demonstraties tegen atoomwapens en kernenergie (hier 21 november 1981).

buttons

Het V-teken
Het vredesteken werd ontworpen door de Belg Victor de Lavaleye en is wereldberoemd geworden door Winston Churcill. En natuurlijk de smiley die uit ongeveer 1963 komt en werd ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar en reclameman Harvey Ross Ball. De smiley was bedoeld om op te vrolijken.

buttons

Punk
Misschien hebben jullie ook wel een beetje meegedaan aan de punkbeweging die zich richtte tegen de gevestigde orde. Met de bijbehorende kleding en muziek. Veiligheidsspelden etc. zullen jullie je vast herinneren. Ook zij gebruikten buttons en niet weinig.

buttons

1976
Wij waren wel uitgenodigd om mee te demonstreren in London, maar zijn niet gegaan.

buttons

Maatschappijleer

Maatschappijleer is een vak dat op de Nederlandse middelbare scholen wordt gegeven sinds de invoering van de Mammoetwet (1968). In 1972 kwamen de eerste klassen van de bovenbouw ermee in aanraking. Veel van de lessen maatschappijleer kan ik mij niet herinneren, behalve een excursie naar de Peregrinus stichting in Beverwijk waar veel gastarbeiders bij de Hoogovens (nu Tata Steel) werkten.
Nee, zo actief als de scholieren vorig jaar (klimaatstaking) of Greta Thunberg waren wij echt niet.

Hebben jullie wel eens ergens in meegelopen of misschien recent nog van je laten horen? Kunnen jullie de muziek van de Sex Pistols nog waarderen? Oh ja, Vivienne Westwood is still going strong.

 

categorie├źn: Van toen

Reacties 4

 1. avatar
  Thea van Malten

  Wat vind ik het jammer dat ik mijn pukkel niet bewaard heb! Naast de tekens die hierboven beschreven stonden, was de mijne in de jaren 1963 - 1967 vol gekliederd en getekend met de namen van de Beatles, Stones en titels van liedjes, maar bovenal met hartjes en jongensnamen waar ik verliefd op was !! Mijn agenda's heb ik alle 5 nog en dat zijn dikke volgepakte en getekende documenten.

 2. avatar
  Annemieke Keur

  Een pukkel mocht bij ons op de middelbare school niet...mijn tijd was tussen 1966 en 1970... Ik zat op een RK ULO en die duurde 4 jaar voor je het diploma + middenstands diploma had. Wij werden geacht een stevige, liefst lederen, tas te hebben waarin de vele boeken pastten en geen schade zouden oplopen. Een pukkel was daar sowieso niet geschikt voor en te klein voor de vele boeken die we altijd moesten meeslepen ;-)

 3. avatar
  a.bennie WINTER

  te gek nieuwe tyden

 4. avatar
  Annemieke Wensveen

  Buttons in de jaren 80 vooral van Doe Maar [liefst Henny Vrienten of Ernst Jansz]