Ga naar de inhoud

Drukte van belang bij de basisschool

ophalen van school

Als ik nu langs een basisschool loop, zie ik vooral talloze opa’s en oma’s hun kleinkinderen opwachten, maar naast mama’s ook (waarschijnlijk thuiswerkende, of van papadag genietende) wachtende papa’s.

In fourwheeldrives en andere ruime auto’s. Of vaak met enorme bakfietsen waarin de prinsjes en prinsesjes vervoerd kunnen worden. Hoe chiquer de wijk of buurt, hoe luxer de (Babboe)bakfietsen, vaak elektrisch aangedreven.

Zelfstandig naar school en huis

Hoe anders was dat in onze tijd. Vroeger werden kinderen alleen op de eerste schooldag, als ze 4 jaar werden, naar school gebracht. Volgens mij was dit gemeengoed. Ik kan mij niet herinneren dat mijn moeder later ooit nog bij school stond. Ook niet als we jarig waren en een schaal vol traktaties torsend de weg moesten afleggen. Alleen in héél bijzondere gevallen stonden er wel eens moeders bij de poort.

We liepen ’s ochtends met elkaar naar school, 6 dagen in de week, want op zaterdagochtend was er ook nog les, en om 12 uur weer naar huis voor het middagmaal. ’s Middags begon de school weer om hal 2 en duurde tot half 4. Op woensdagmiddag waren we, zoals nu nog het geval is, uiteraard vrij. Praktisch in het hele land overal dezelfde schooltijden. Daarna speelden we in de vrije uurtjes merendeels buiten, tot zonsondergang.

Driemaal in de week kerkgang

Naast de zondag, moesten we ook op dinsdag- en donderdagochtend vóór schooltijd, nuchter, naar de mis om half 8 in de dorpskerk en daarna, rond 8 uur snel terug naar huis. Met de smaak van ouwel nog in de mond, om te ontbijten. Daarna rennen naar school, want o wee als je te laat kwam. Dan kwam de grote arm van de hoofdonderwijzer uit het raam gestoken als hij je had betrapt bij het langslopen en tilde hij je omhoog met de vraag waarom je zo laat was.

Zoiets kun je je toch nu niet meer voorstellen!

Meer blogs:

Reacties 17

 1. avatar
  Riender Mertens

  Gewoon zelf lopen of fietsen

 2. avatar
  chris Oeffelt

  Gewoon zelf lopen al vanaf de kleuterschool

 3. avatar
  Theo Gerard Koot

  In de eerste 3 klassen door moeder opgehaald, daarna zelf lopend naar huis.

 4. avatar
  Renée van Brakel

  Natuurlijk gingen wij gewoon lopend naar school, samen met de buurmeisjes. Niks moeder, of laat staan vader, die ons ging brengen of kwam halen.

 5. avatar
  Hans Bastiaansen

  Gingen op de fiets naar de lagere school, s' morgens een flinke heuvel op, s'middags heerlijk er vanaf suizen (was in Duitsland!) Nu ook weer voor mijn werk s' morgens een flinke heuvel op, én s'avonds weer lekker eraf suizen met 50 km p/u. (Cadier en Keer -Maastricht.) Doet mij nog altijd aan mijn lagere schooltijd in Duitsland denken, alwaar ik een geweldige mooie tijd gehad heb! Nog zelfs een reünie gehad!!👍👍

 6. avatar
  Hans Bastiaansen

  Tegenwoordig willen de ouders het liefst met de auto de klas in rijden!

 7. avatar
  Joop Vermeij

  Ik woonde dicht bij school, dus lekker lopen.

 8. avatar
  Jantsje Van den berg

  Ik werd niet gebracht/gehaald. Kon lopend naar school. Tenminste, als er geen a sociale familie zo op de weg stond dat niemand en langs kon en dan mishandelen.

 9. avatar
  Carla Kilian

  Carla van de wal. Mijn vader was onderwijzer in de 5e klas van de Julianaschool. Dus liep ik vanaf de kleuterschool samen met hem baar school.

 10. avatar
  Lex Hoogesteger

  ,liep zelfstandig naar school met buurkinderen. Kwam altijd voorbij opa en oma en als er iets was ,sprong oma in de bres. Lilian

 11. avatar
  Leo Tersmette

  Wij werden gebracht noch gehaald. Je liep met oudere broer mee of met klasgenoten. Om half vier stond er niemand bij school te wachten.

 12. avatar
  Ada van Vlaanderen-van Zwieten

  Gewoon lopend naar school, met broers en zus of alleen. Later op de fiets naar de middelbare. Door weer en wind!

 13. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Alleen naar de kleuterschool werd ik gebracht en gehaald tot ik een jaar of 5 was en zelf naar huis mocht lopen. De lagere school was tegen over ons huis in de Jordaan dus spijbelen lukte niet. Een jaar later ging ik naar de van Heemskerkschool wat later de Spaarndammerschool werd in de spaardammerbuurt ook dat was binnen loop afstand maar.... spijbelen deed ik wel. Na ruim 6 jaar moest ik naar de LTS vond techniek wel leuk maar helaas de 5de LTS en dan voornamelijk de leraar die Nederlands als vak had was op zijn zachts gezegd een grote KL.... vul dat zelf maar even in. Ik heb het dan ook niet langer dan 3 maanden volgehouden en daarna heb ik het nog bonter gemaakt. Ik moest naar een partieel leerplichtige school waar ik het zelfs na een halve dag wel gezien had dat was extreem saai. Helaas bestond toen de ROC nog niet maar ik denk dat ik het daar wel langer had vol gehouden al vind ik nu nog steeds een school binnen gaan om te stemmen afschuwelijk.

 14. avatar
  Richard Leek

  De jongere kinderen, aan de hand van de oudere mee.. en inderdaad, alleen de eerste schooldag ging moeder mee, daarna niet meer...

 15. avatar
  ieneke van arnhem - koelman

  Opgegroeid in een dorpje (Malden) tegen Nijmegen aan. Toen (midden jaren '50 ) was er op het fietspad nog weinig verkeer en ging ik al gauw alleen lopend naar school, meestal met een iets verder weg wonend vriendinnetje. Vaak ook op Hudora rolschaatsen. Toen nog veilig en rustig genoeg om dat op het fietspad te doen. Dus vanaf de 1ste klas, toen 6 jaar, en na een paar weken wennen alleen zonder moeder naar school gegaan. Op de zaterdagen na 12.00 uur, in die jaren nog een schooldag, kwamen mijn ouders mij met de auto ophalen en gingen we dan gezellig in Nijmegen boodschappen doen.

 16. avatar
  Mieke van Niekerk

  Bij "zoiets kun je je toch niet meer voorstellen" wil ik nog even vermelden dat een bepaalde strengheid wel weer terug mag. Dat lijkt me wel nodig.

 17. avatar
  Mieke van Niekerk

  Ik ben altijd alleen naar school gegaan, met mijn vriendin/buurmeisje. Bij de gewone schooldagen gingen onze moeders nooit mee.