Ga naar de inhoud

Op een mooie pinksterdag

Pinksteren

In tegenstelling tot de Kerst zijn er over andere feestdagen maar weinig liedjes geschreven. Toch heeft ook ooit een liedje over Pinksteren in de top 40 gestaan.

Dat was in 1967 met ‘Op een mooie pinksterdag’ gezongen door Leen Jongewaard en André van den Heuvel. Zij waren meer acteurs dan zangers en het nummer kwam dan ook uit een musical. Niet uit ‘Ja zuster Nee zuster’ zoals vaak wordt gedacht, maar uit ‘Heerlijk duurt het langst’. Deze verwarring is niet zo verwonderlijk want beide musicals zijn geschreven door Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Alleen ‘Ja zuster Nee zuster’ is geschreven voor de televisie en ‘Heerlijk duurt het langst’ voor het theater. 

‘Op een mooie pinksterdag’ is een melancholisch lied waarin de heren Jongewaard en van den Heuvel mijmeren over het verleden. Toen ze nog – op een mooie pinksterdag – met hun dochtertje aan de hand door het park liepen om madeliefjes te plukken en eendjes te voeren. Maar het kindje wordt een kind en de heren beseffen dat het kind steeds meer haar eigen haar weg gaat en niet altijd meer luistert. Nu laat ze vader, op een mooie pinksterdag, ook nog helemaal alleen. Het lied eindigt met de wens “Ik wou dat ik nog één keer met mijn dochtertje aan het handje lopen kon, Op een mooie Pinksterdag samen in de zon”. 

Eigenlijk kun je het nummer zien als een grote les in bewustzijn waarbij je pas achteraf beseft hoe speciaal sommige momenten zijn die zo normaal lijken, zoals bijvoorbeeld een wandelingetje in het park met je dochtertje. 

De single was een groot commercieel succes en stond bijna een half jaar in de top 40 en bereikte ook de top 10. 

In 1991 is het nummer nog gecoverd door Rick de Leeuw, zanger van Tröckener Kecks, en de onlangs overleden Jan Rot. Dat werd echter een minder groot commercieel succes in vergelijking tot het origineel.

Meer blogs:

Reacties 3

 1. avatar
  Jaap Jongewaard

  Leen Jongewaard was "meer acteur dan zanger". Ik zou het op fifty fifty houden. Leen heeft veel onvergetelijke liedjes gezongen. Zie : de LP. Leen Alleen. met het Moderne Repertoire met Lurelei; " Die Fijne Jordaan" met Robert Long. Duiffies, Duiffies in "Ja, Zuster, nee zuster" "De Schuld van het Kapitaal", M'n Opa, M'n Opa in heel Europa en "In een rijtuigie" met Wim Sonneveld.

 2. avatar
  J.H. Michel

  dat liedje ken ik wel. En dit jaar zeer toepasselijk, het waren mooie Pinksterdagen

 3. avatar
  J.H. Michel

  op een mooie Pinksterdag, dat was dit jaar 1e Pinksterdag