Ga naar de inhoud

Voetbalclubs in de top 40

Er zijn een paar voetbalclubs die de top 40 hebben weten te vinden. Soms was dat naar aanleiding van een sportieve prestatie. Zo stond het voetbalteam van Feyenoord in 1970 in de top 40 met ‘Feyenoord’. Het team won dat jaar de wereldbeker voetbal voor clubs door het Argentijnse Estudiantes de la Plata te verslaan. 

Ook in 1992 stond Feyenoord in de lijst, dat was met ‘Wij houden van die club’. Wellicht was dit een soort van troostlied want niet Feyenoord maar PSV werd dat jaar landskampioen. In 1993 werd Feyenoord wel landskampioen maar toen bereikte Ajax de top 40. De ‘selectie 1992/1993’ kwam dat jaar tot nr. 19 in de top 40 met ‘Ajax is okay’, maar dus ook weer niet zo okay dat ze landskampioen werden. 

In seizoen 2004/2005 wist Feyenoord op het veld onvoldoende vaak het net te vinden, want niet Feyenoord, maar PSV werd landskampioen. Wel wisten ze door te dringen tot de lijst van best verkopende 40 singles. Met ‘Feyenoord is het toverwoord’ kwam het team tot nr. 19 in de top 40. Overigens ook PSV heeft een poging gedaan om in de top 40 te komen maar in 1975 kwamen ze met ‘PSV is kampioen’ niet verder dan 2 weken tipparade. 

Daarnaast lieten ook enkele spelers tijdens hun voetbalcarrière van zich horen. Zo was Johan Cruyff er al vroeg bij met zijn carnavaleske ‘Oei Oei Oei (dat was me weer een loei)’ uit 1969. Hij kwam er mee tot nr. 21 in de top 40. En ook Ruud Gullit liet zich niet onbetuigd. Hij pakte het wat serieuzer aan. Eerst solo met ‘Not the dancing kind’ uit 1984. Met dit nummer haalde Ruud net niet de top 10. Zijn samenwerking met de reggae band Revelation Time was succesvoller. Hun ‘South Africa’ kwam in 1988 tot nr. 3. 

Maar de absolute top is weggelegd voor het sportief bescheiden F.C. Den Bosch. Deze club presteerde het om 2 keer een top 40 hit te scoren en bereikte zelfs 2 keer de top 10. Eerst was dat in 1975 samen met de Deurzakkers en carnavalsvereniging de Kikvorsen en ‘Zak es lekker door’. Ze kwamen er mee tot nr. 10. En kennelijk hadden de voetballers de smaak te pakken gekregen want een jaar later brachten ze samen met De Stipkes ‘Unne spijker in munne kop’ uit. Met deze single kwamen ze tot nr. 5.

En, welk team moet dit jaar maar eens een singeltje uitbrengen?

Meer blogs:

Reacties 6

 1. avatar
  Dirk de Jong

  Ik blijf wel bij Feyenoord maar ook amateurclubs dingen in mijn ogen mee. 3 jaar achter elkaar om het kampioenschap van Nederland te spelen. Helaas 3 keer niet gehaald. SVW Gorinchem. Lied weet ik niet meer Helaas.

 2. avatar
  Ab Verrips

  Ajax zal em raken van Ed en Willem Bever, ken ik nog.

 3. avatar
  mariel lavrijsen

  Ook Willem II had een eigen lied, al weet ik niet of dit in de top40 kwam. Geen voetbalclub maar wel voetbal-meezingers van Andre van Duin, en meneer en mevrouw de Bok, evenals Nederland, oh, Nederland" gezongen door Andre Hazes met het Nederlands elftal in 1988 na het behaalde Europees kampioenschap.

 4. avatar
  benno barkel

  de 33 toerensingle met hoogtepunten van het wedstijdverslag van de europacupfinale FEIJENOORD-CELTIC uit 1970 heeft de 9 plek in de top 40 van dat jaar gehaald. die plaat heb ik wel zo'n beetje grijs gedraaid en ik heb hem nog steeds. iedere keer als FEYENOORD in een europese finale komt draai ik de plaat 1 uur voor de wedstijd.

 5. avatar
  Wilko Mulder

  Ga maar eens bij Jimmy Tigges te rade. De voetbalplaatjes verzamelaar. Heeft de grootste collectie voetbal singletjes van Nederland.

 6. avatar

  […] Voetbalclubs in de top 40 […]