Ga naar de inhoud

Kate Bush: een single in de Nederlandse top 10

Kate Bush

Dit jaar, op 30 juli, wordt de Britse zangeres en componiste Kate Bush 65 jaar. Een goede gelegenheid om de carrière van Kate eens te doorlopen. 

Kate was er al vroeg bij. In 1974 – op haar 16e – kreeg ze een platencontract, maar voor haar 1ste album was het nog even wachten. Dat album, ‘The Kick Inside’, kwam in 1978 uit. Maar Kate had niet stil gezeten, want alle nummers van het album zijn door haar in de tussentijd zelf geschreven. Deze nummers vallen op door een experimentele afwijkende stijl en door Kate’s aparte iele zangstijl.

Het 1ste top 40 succes voor Kate was ‘Wuthering heights’ ook uit 1978, een nummer van haar debuutalbum. Voor dit nummer liet Kate zich inspireren door het gelijknamige boek van Emily Brontë. Emily is net als Kate ook geboren op 30 juli, maar dan in het jaar 1818. In haar eigen Groot-Brittannië stond Kate er 4 weken mee bovenaan de hitlijst. In Nederland werd de single een top 10 hit.

Kate ging ook optreden. In de periode 1978-1979 toerde ze door Europa met haar ‘The Tour Of Life’ show. En daarbij viel meteen Kate’s opvallende mime-achtige manier van dansen op.

Binnen het jaar na het verschijnen van haar debuutalbum ‘The Kick Inside’, kwam Kate alweer met een nieuw album. Ook dit album, ‘Lionheart’, wist zonder moeite de weg naar de fans te vinden. Op dit album staat ook de hitsingle ‘Hammer horror’. Na ‘Lionheart’ nam Kate steeds ruim de tijd om nieuwe albums uit te brengen. Wel bleef ze af en toe de top 40 bezoeken. Zo stond ze in 1980 in de lijst met ‘Babooshka’ en ‘Army dreamers’, in 1985 met ‘Running up that hill’ en ‘Cloudbusting’ en in 1986 samen met Peter Gabriel met ‘Don’t give up’.

Na het album ’The red shoes’ uit 1993 werd het stil rond Kate. Pas in 2005 kwam een nieuw album van haar uit. Dit album, ‘Aerial’, werd natuurlijk ook weer een succes. Daarna bleef het wéér stil, tot het jaar 2011. Maar dat was wel een zeer productief jaar voor Kate want toen bracht ze 2 albums uit: ‘Directer’s cut’ en ‘50 words for snow’. Vanaf dan bleef het op muziekgebied stil rond Kate. 

Vorig jaar kwam haar nummer ‘Running up that hill’ uit 1985 nog wel onder de aandacht van een jonge generatie omdat het werd gebruikt in de Netflix-serie ‘Stranger things’.

Wie weet komt Kate dit jaar ineens weer met een nieuw album. En wat is jouw favoriete nummer van Kate?

Meer blogs:

Reacties 8

 1. avatar
  fietje karekietje

  Ja geweldig vond ik haar en haar muziek. Mythisch. Nog steeds wordt de dag 'n stuk mooier als ik haar hoor zingen.

 2. avatar
  J.H. Michel

  Mijn favoriete nummer van Kate Bush vind ik Sensual world, maar eigenlijk heeft ze meer mooie liedjes

 3. avatar
  P.M. Altorffer-Kraan

  Wuthering heights is nog steeds een all time favourite ❤

 4. avatar
  J.H. Michel

  Kate heeft zoveel mooie liedjes, bijvoorbeeld ook the man with the child in his eyes, en ook sensual world, is niet haar grootste hit geweest, maar zat goed in elkaar

 5. avatar
  mariel lavrijsen

  Eerlijk gezegd ken ik haar nummers niet, maar herinner me dat ze ooit in de Efteling optrad.

 6. avatar
  Harrie Mayen

  Wat veel mensen niet weten is dat Kate werd ontdekt door David Gilmour. Wie ? ja die van Pink Floyd. David bezorgde in 1975 Kate haar eerste platencontract bij EMI. Zelf was hij op dat moment bezig om samen met "the Floyd" wish you were here op te nemen. Kate had werkelijk geen flauw idee wie deze man was, in welke band hij zat en hoe populair de band toen al was. Wat een mooie muziek werd er in die tijd gemaakt!

 7. avatar
  Jacques Vaassen

  An architect's dream van haar album Aerial vindt ik haar mooiste nummer ! En luister een naar haar versie van Sexual healing van Marvin Gaye...

 8. avatar
  Manu Kruik

  Kate Bush is een brilliante zangeres!!