Was jij vroeger een Kikker, Nozem, Hippie, Provo of..?

Was jij vroeger een Kikker, Nozem, Hippie, Provo of..?. Uitgelichte afbeelding

In de jaren zestig draait het allemaal om de jeugd, die zich gaat afzetten tegen al het gezag, van ouders tot onderling. Zonder iets te doen was je al iemand, namelijk iemand die ergens tegen was.

Voor de jongeren in die tijd is welzijn belangrijker dan welvaart. Ze zijn op zoek naar een eigen cultuur en willen de kleinburgerlijke taboes van de jaren vijftig doorbreken. Ze willen vooral minder naar de kerk, minder werken en meer seks. Het symbool van de rebellerende jeugd is de Nozem: Nederlands Onderdaan Zonder Enig Moraal. Ze manifesteerden zich met brommers, leren jassen, een sigaret in de mondhoek, kauwgom, vetkuiven en transistorradio, op straathoeken en pleinen. Er waren relletjes, er kwam politie bij. Het waren eigenlijk de eerste hangjongeren.

Vanaf 1964 kwamen er meer jeugdstromingen. Je was op zijn minst óf Beatles óf Stones-fan. Naast plaatselijke groeperingen als de Pleiners en Dijkers in Amsterdam, waren er landelijke. Zo hadden de Artistiekelingen voorkeur voor zwarte kleren, moderne jazz, joints en filosoferen. De Kikkers hadden lang haar, scheiding in het midden, droegen Clarks, een PTT-cape en ‘wijdpijpers’ en reden op een Puch of Tomos. Hun meisjes liepen in minirokjes en strakke truitjes. De Kuiven droegen een vliegerjack of leren jasje, puntschoenen, smalle broeken, een veterdasje en strak achterover gekamd haar, glimmend van de brillantine. Zij bereden ‘buikschuivers’, DKW, Ryal Nord of Kreidler. Hun meisjes droegen jurken met petticoats, pumps en een suikerspin op het hoofd.

Eind jaren zestig komen de hippies en de provo’s, maar de Nozem startte de sixties: de jeugd drukte haar stempel op het straatbeeld en kreeg invloed op maatschappelijke veranderingen in Nederland.

 

Herken jij je in deze jeugdstromingen? Waar hoorde jij bij?
Wil je meer leuke verhalen over vroeger lezen? Klik hier voor het volgende artikel.

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Reacties 9
Johan l avatar
Johan l

2019 M05 15 22:05:46

Ik was een nozem, of ook wel genoemd brozem. Mijn bromfiets was een Batavus Whippet, blauw en goud kleurig en de knalpijp ging aan beide kanten naar boven. Een leuke tijd veel rondrijden met mijn meisje achter op de buddy seat waarmee ik 42 jaar mee was getrouwd.

Roel ter Heurne avatar
Roel ter Heurne

2019 M05 14 15:26:59

Ik hoorde vroeger tot de peppelweg brozems , mijn brommer een wezenloze Batavus opgevoerd JLO
motortje en deze reed 80KM. We hebben altijd lol en gezelligheid gehad tot dat we ongeveer allemaal in dienst moesten. Helaas zijn er toen veel kontakten verloren gegaan , maar een leuke tijd.

A Beukema avatar
A Beukema

2019 M03 10 18:01:48

Dat was een hele mooie tijd, rijden in een volgeplakt VW kever met stickers, glinster blouses, en veels te lang haat tot op de schouders. Veel feestjes, trouwpartijen en veel bier.

Arend uit Garrelsweer

Herman Hanauer avatar
Herman Hanauer

2019 M03 8 16:21:13

Mijn echte naam is Herman Hanauer…onder die naam was ik op de Borren Ulo , Hofstedeweg in Enschede van 1964 tot 1966…Voor die tijd was ik vanwege familie omstandigheden bij m`n tante en oom in Delden onder de naam Herman Groenhijm op o.a Kleuterschool( 1954-1955) Klein Duimpje. de Openbare Lagere School in Delden* (1956-1961) en Ulo Woolde in Hengelo (1962-1964). k Ben ook op Facebook onder m`n orginele naam ….

Verdere herinneringen…kwartjes in de juke-box…ijsjes van jamin voor een dubbeltje en een kwartje…De 1e vetkuiven, rock & roll kousen, brommer, puchjes, de 1e keer Beatle haar, Wow wat een tijd in de sixties…ons lange haar…wij waren toch rebellen in onze eigen wereld…genieten van de sounds en lekker wegdromen bij de Swing Mill van Zeggelink…

zuiderwijk avatar
zuiderwijk

2019 M03 7 20:23:47

Midden jaren zeventig deed de soul zijn intrede, de Hagenaars overspoelden onze disco, voorheen een bioscoop.
Ze waren netjes en smaakvol gekleed waar wij niet verder kwamen dan een domme Terlenka broek en een grijs tshirt. Niet de Hagenaars maar sommige Westlandse boeren zochten de confrontatie, ze konden ook nog dansen die stedelingen en hadden ook nog een vlotte babbel waar wij vaak niet verder kwamen dan waar woon je?
Gelukkig was er een alerte portier die tijdig ingreep voor het kon escaleren, een man van weinig woorden en schijnvertoon, gemaskeerde spierballen.

henk ter Veld avatar
henk ter Veld

2019 M03 7 13:21:46

de sixties. Van Max van Praag naar Elvis Presley. Geweldige tijd om mee te maken. Ik was een nozem. Prachtige brommer, een Testi Morini. Jammer dat die tijd zo kort duurde.

Jack avatar
Jack

2019 M03 4 10:12:35

Als ik dit zo lees was ik een “Kikker” had inderdaad lang haar, met de scheiding in het midden, droeg Clarks, een en ‘wijdpijp broeken’ en read ik op een witte Puch.

Aart van der Spoel avatar
Aart van der Spoel

2019 M03 1 15:22:45

Nog even dit. Ik was een kikker volgens jullie omschrijving, maar bij ons zeiden ze hardrockers. Lang haar, scheiding in het midden. Clark spijkerbroeken, PTT-cape maar ik heb nooit wijdpijpers gedragen hoor. Dat ging meer de soulkant op. IK had juist altijd strakke broeken en in mijn laarzen, en een Puch natuurlijk. En de mesjes ja, mooie tijd. minirokjes en strakke truitjes en van die strak zittende korte broeken, ben de naam kwijt, hotpants ? Mooie tijd, maar bij ons in het dorp liep er van alles door elkaar heen hoor, verder geen problemen. Alleen de vetkuiven waren wel vervelend, maar toen ik op die leeftijd kwam, zachtjes aan verdwenen, De muziek veranderde ook radicaal. IK voelde me meer hippie/rocker dan wat dan ook, maar verder onder elkaar geen problemen, toen de vetkuiven ophielden. Toen kregen we zo langzaam maar zeker een nieuw fenomeen, de soul kikkers, die luisterden naar soul muziek en later disco. Vrij nette ventjes, maar altijd vechten als je er een paar tegen kwam. Waren waardeloze lui en die meiden zagen er niet uit. Wij haten disco, en zij haten rock, maar wij waren in principe geen vechters, en die soul pikkies wel. En wij lieten ons natuurlijk niet in elkaar slaan. Nou hadden andere groepen ook meestal een hekel aan soul pikkies, dus ze waren ver in de minderheid. Kwamen wij uit een concert in de Electrozaal, en dan stonden ze met een hele groep buiten te wachten, om gasten in elkaar te slaan, en dan gauw weg wezen. Nou hadden wij geluk er zat er één bij ons in de klas, en die zorgde ervoor dat wij niet lastig gevallen werden. Maar goed ook voor hem, anders had ie op maandag wel klappen gehad denk ik. Maar die agressie is maar misschien één zomer geweest hoor. We moeten ook niet overdrijven, maar de rock muziek van toen , draai ik nog steeds, samen met o.a. Bruce Springsteen, Coldplay en outlaw-country. Zo voor vragen, kun je naar het historisch museum, en die weten het ook niet. DE zgn. volwassenen begrepen er niks van. Mijn vader liep altijd te schelden op mijn lange haar, maar hij deed er niks aan. Want ik had gezegd als jij mijn haar korter knipt, als ik lig te slapen, dan knip ik de pijpen van je goede pak op kniehoogte af, dus mijn vader, die maar één goed pak had, durfde het toch niet aan. Mijn ouders en ook bij anderen hoor, hadden niet veel te zeggen over ons. Ze gaven het op, zolang je schoolcijfers maar goed waren, anders gingen ze daar over zeuren, maar gelukkig waren mijn cijfers altijd prima, zo makkelijk joh die Mammoetwet.

Aart van der Spoel avatar
Aart van der Spoel

2019 M03 1 14:51:56

Het was inderdaad een tijd van vrijheid en los maken van het ouderwetse gedoe van je ouders. Heerlijke tijd, helaas blijkt nu dat er niet zo heel veel veranderd is. We waren ook tegen de oorlog in Vietnam, en dat heeft wel geholpen. Die is , ik meen in 1974, gestopt, met verlies voor de USA. Door heel de wereld was men tegen die oorlog, kwam ook doordat voor het eerst de pers er boven op zat. Later bleek dat die Noord-Vietnamezen ook boeven waren en zeker zo gemeen als de Amerikanen. Maar goed het was een fijne tijd, veel muziek bij ons in de Electrozaal, altijd gezellig, maar nu zitten we allemaal ook een burgerman te wezen. Hoewel er toch wat idealen zijn blijven hangen hoor, gelukkig maar.

?