Ga naar de inhoud

Nijntje door de jaren heen én 5 dingen die je nog niet wist over het beroemde konijn

Wie kent nijntje nou niet? De illustratie van Dick Bruna bestaat in juni alweer 66 jaar. Hoewel de eerste boeken over het beroemde konijn veel op elkaar leken, is er door de jaren heen wel een hoop veranderd. Lees hier wat én laat je verrassen door deze vijf verrassende feitjes over nijntje. 

De vader, opa én bedenker van nijntje

nijntje is een illustratie van Dick Bruna (1927). Het was geen verrassing dat Dick zou gaan schrijven, aangezien zijn grootvader de eigenaar was van uitgeverij A.W. Bruna & Zoon. De uitgeverij werd na een tijdje overgenomen door de vader van Dick. Hij had graag gezien dat zijn zoon hem zou opvolgen – maar Dick was liever aan het tekenen. Zo trad hij in 1951 in dienst als ontwerper. Hij maakte hier duizenden boekomslagen, posters en affiches. Na een paar jaar besloot Dick zijn droom écht na te gaan en begon met het maken van prentenboeken. 

De geboorte van nijntje

Dick was getrouwd met Irene en samen kregen ze drie kinderen – twee zonen en een dochter. Hij vertelde zijn jongste zoon altijd verschillende verhalen voor het slapengaan. Zo ook in 1955 – waar hij in een strandhuisje in Egmond aan Zee een verhaal vertelde over een wit konijn. Al snel maakte hij van dit verhaal een prentenboek – nijntje was geboren. 

Het uiterlijk van nijntje is niet veel veranderd

Er zijn meer dan 30 boeken gemaakt over nijntje. Hoewel de eerste boeken over het beroemde konijn veel op elkaar leken, is er door de jaren heen wel een hoop veranderd. In het begin waren alle boeken rechthoekig. Na een paar jaar werd dit formaat aangepast naar een vierkant formaat, zodat de kleine kinderhandjes de boeken beter kunnen vasthouden. 

Ook het uiterlijk van nijntje is anders geworden. In het begin leek nijntje echt op een knuffeldier. In de jaren ‘60 kreeg nijntje een kleine make-over: ze kreeg dikke wangen en werd wat ronder. Haar gezicht werd ook wat kleiner gemaakt – zo leek ze steeds meer op een peuter. Het brave karakter van nijntje is wel gelijk gebleven, op een ondeugend uitstapje in een van de boekjes na (nijntje doet stout). 

5 dingen die je nog niet wist over het beroemdste konijn ter wereld 

  1. nijntje keek je altijd recht aan. Zo krijgen kinderen het gevoel dat ze aangesproken worden en bij het verhaal betrokken worden.
  2. De boeken bevatten weinig of geen tekst. Als er toch een tekst bij stond, bestond deze uit 4 regels waarvan het laatste woord van de tweede en vierde regel rijmden. Zo onthoud je het beter.
  3. Dick Bruna had geen computer of telefoon, alles werd met de hand getekend. Hij begon altijd met een leeg vel papier voor zich. 
  4. nijntje is meer dan 85 talen vertaald. Ook verschenen er boekjes in verschillende dialecten, waaronder het Fries, Achterhoeks en Amsterdams dialect.
  5. nijntje schrijf je ALTIJD zonder hoofdletter. Dick Bruna schreef steevast al zijn teksten zonder hoofdletters en punten.

Lees ook:

categorieën: Van toen

Reacties 1

  1. avatar
    Fia Bakker

    Het meest overgewaardeerde knien ooit.