Ga naar de inhoud

Dag van de linkshandigen: dit zijn de voor- en nadelen van linkshandig zijn

linkshandig

Op 13 augustus is het de dag van de linkshandigen. Sinds 1976 wordt er wereldwijd deze dag aandacht besteed voor alle mensen die linkshandig zijn. Deze bijzondere ‘feestdag’ werd in het leven geroepen om de bevolking bewust te maken van de ongemakken die linkshandigen ervaren in een maatschappij die traditioneel op rechtshandigen is ingesteld. Ken of ben jij iemand die linkshandig is? Dan herken je deze situaties vast wel.

De wereld is ingesteld op rechtshandigen

Dag in, dag uit moeten linkshandigen leven met computers, scharen, deurknoppen en flesopeners die eigenlijk gemaakt zijn voor rechtshandigen. Ondanks dat alles gelukkig went, is het best vreemd dat onze maatschappij op rechtshandigen is ingesteld. Aan de ene kant is dit heel logisch, aangezien 90% van alle mensen rechtshandig is. Echter blijft er nog 10% over die liever links schrijft. Het is daarom best bijzonder dat linkshandigen in 2022 zich nog steeds moeten aanpassen. Maar als je de situatie vergelijkt met 100 jaar geleden, is er al veel verbetert. Linkshandigheid werd vroeger namelijk gezien als een handicap. Kinderen die met links schreven werden gedwongen met rechts te gaan schrijven. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen wat voor drama dat geweest is. Gelukkig heb je nu de keus uit 2 soorten pennen: een links- of rechtshandige pen.

Wat bepaald of je links- of rechtshandig bent?

De meeste mensen hebben een voorkeur om met een bepaalde hand te schrijven. Dit wordt je voorkeurshand genoemd. De oorzaak van rechts- of linkshandigheid is helaas niet bekend. Uit onderzoek blijkt wel dat erfelijkheid en omgevingsfactoren een rol lijken te spelen. Als een van je ouders linkshandig is, is de kans groot dat jij ook begint met links schrijven.

Feit: veel mensen denken dat de dominante hand staat voor welke hersenhelft dominant is. Dit is niet het geval.

Voordelen linkshandig

We kunnen er helaas niet omheen: linkshandig zijn heeft meer nadelen dan voordelen. Hierbij een lijstje van zaken waarvan je profiteert als linkshandige:

  1. Linkshandigen zijn vaak creatiever
  2. Linkshandigen kunnen sneller informatie verwerken
  3. Linkshandige kunnen makkelijker lezen en schrijven in spiegelbeeld
  4. Linkshandige leren makkelijker talen als Arabisch en Hebreeuws en andere schriften die van links naar rechts lopen
  5. Linkshandigen zijn vaak beter in balsporten omdat linkshandigen op een andere manier bewegen wat rechtshandigen niet kunnen
  6. Linkshandigen zijn meestal natuurlijke leiders

Nadelen linkshandig

Van het knippen met een schaar tot het schrijven met inkt – veel dagelijkse bezigheden zijn niet gemaakt voor linkshandigen. Dit zijn de meest voorkomende vervelende situaties voor als je links bent;

  1. Een blik openen met een blikopener is een onmogelijke opgave
  2. Een gebaksvorkje is aan de verkeerde kant geslapen
  3. Het gebruiken van een puntenslijper
  4. Het bedienen van een ouderwetse computermuis
  5. Het schakelen in een auto is lastiger
  6. Het bespelen van een muziekinstrument
  7. Aardappels schillen met een aardappelschiller
  8. Rechts naast iemand zitten tijdens het avondeten (continu botsing van de ellebogen)
  9. De etiquetteregels van het houden van je bestek

Ben jij rechts- of linkshandig? We zijn benieuwd en horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 10

  1. avatar
    fia bakker

    Ben rechtshandig maar probeer ook wel dingen linkhandig te doen. Gewoon om de gemakkelijke routine eruit te halen. Verven, schrijven, tandenpoetsen. Dan voel je wel hoe het voor linkshandigen moet zijn.

  2. avatar
    Alexander uit de Bulten

    Mijn broer was linkshandig net als mijn vader. Het ergste is wel dat hij een mooi handschrift had en ik ongeveer hiërogliefen al schrijf ik met een Parker pen wel een stuk beter. Wat een dunschiller betreft dat is wel iets uit het verleden de dun schillers die ik gebruik kan je zowel links als rechtshandig gebruiken en het voordeel daar van is dat als je mesje bot is je deze gewoon uit de houder kan halen en omkeren.

  3. avatar
    john veldman

    scharen zijn voor rechtshandigen gemaakt, jammer als je met jou beroep er mee moet werken, soms vind je er een voor een linkshandige

  4. avatar
    Elisabeth (Bep) Roggeveen

    In 1955-56 moest er rechts geschreven worden, terwijl ik linkshandig ben in veel zaken. Blijkbaar ben ik beide gaan ontwikkelen want als de ene arm moe is schakel ik over naar de andere kant. Op zich er handig. Reflex is altijd links. Rechtshandigen begrijpen niet dat je een kraan bv altijd verkeerd om draait. Überhaupt wat open of dicht gedraaid moet worden gaat altijd fout. Nieuwe vaardigheden worden wel links opgepakt, dus bij computerwerk zit de muis links. Een deur verven gaat ook links, soep eten dus links. Een andere vreemde gewoonte is tekenen, dat gaat dus links, schrijven rechts maar het tekenen van letters weer links. Gecompliceerd? Nou nee, ik weet niet beter en denk er ook niet over na.

  5. avatar
    Anke van den Hazel

    Rond 1967 moesten wij met rechts schrijven op school. Gelukkig was mijn handschrift goed te lezen en stortte de juffrouw al haar energie op de andere linkshandige in mijn klas! Ik schakel met veel dingen makkelijk van de linkerhand naar de rechterhand. Met rechts knippen is geen probleem, zolang ik maar met links het papier kan sturen. Op de MTS de ervaring dat het gereedschap toch echt voor rechtshandigen is. Ik denk dat ik daardoor ook wel geleerd heb om makkelijker omgekeerd te denken en ook veel dingen rechts kan doen. Wat ik nu vervelend vind is dat alle fietsen voor rechtshandigen zijn. De standaard zit echt aan de verkeerde kant...

  6. avatar

    Ah, nog iemand die een hekel heeft aan fietsen met de standaard standaard aan de linkerkant! Anyway, ik heb ongeveer het begin van de computer meegemaakt en daarom mezelf het rechtshandig muisgebruik aangeleerd. Nog een nieuwe ergernis trouwens: met speelkaarten is het vaak lastig spelen. De afbeelding staat vaak aan de verkeerde kant... Oefeningen tijdens de voetbaltraining, vroeger. Ik snapte meestal niet, waarom ik het altijd verkeerd deed... Overigens was schrijven voor mij ook een crime. Totdat ik op de basisschool tegenover een meisje kwam te zitten dat niet alleen bepaalde gevoelens bij me opriep, maar dat ook prachtig kon schrijven. Mooi alle zinnen keurig recht en óp de regel. Ik imiteerde haar zoveel mogelijk en verdomd, binnen de kortste keren ging mijn schrijven zienderogen vooruit. Helaas verhuisde zij aan het einde van het schooljaar...

  7. avatar
    Erik Prins

    "Wat bepaald of je links- of rechtshandig bent?" linksom of rechtsom: alles begint met correcte spelling

  8. avatar
    Willy van Engelen

    Mijn ouders hadden 8 kinderen en ik was de enige linkshandige thuis ,maar inmiddels zelf 2 kinderen en nu is mijn man de enige rechtshandig.

  9. avatar
    Herman Reinderink

    Ik zat vanaf 1954 op de lagere school in Neede en moest vanaf het begin met rechts schrijven terwijl ik links georiënteerd was. Het lukte me niet en als de juffrouw niet keek schreef ik stiekem met rechts. Ik was dan zo geconcentreerd bezig dat ik haar niet aan hoorde komen tot ik pardoes een klap in mijn gezicht kreeg. Dit herhaalde zich keer op keer tot ze het rechts schrijven erin had geramd. Dit heeft veel impact op mijn jeugd en latere leven gehad.

  10. avatar

    Op Nutsschool Boeimeer in Breda werd je in de jaren ‘50 juist geleerd om zowel rechtshandig als linkshandig te schrijven. Tot op de dag van vandaag heb ik daar profijt van.