Ontdek PLUS

Erik Prins

Kent 3 personen

Burg. staat - , 2 kinderen
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Erik Prins en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Erik Prins heeft 5 klassenfoto's en kent 3 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    ambivalente herinnering

    vanuit Den Haag ben ik in de vierde klas HBS-B van het Chr.Lyceum Nassau-Veluwe gekomen. Een openbare middelbare school was er nog niet in Harderwijk. Het was in veel opzichten een cultuurschok die ik niet echt te boven ben gekomen. Gelukkig ontstond er een hechte vriendenclub, mede door de oprichting van hockeyclub De Mezen (met competitieveld in Ermelo want er mocht destijds op zondag in Harderwijk niet worden gesport). Huisarts C.F. Ottevanger speelde daarin een dankbare rol, ook voor mij persoonlijk. Terugkijkend denk ik dat het lerarencorps wel OK was, met als uitschieters de heren Verschoor (Duits) en Karsijns (Frans, Indïe-veteraan), maar van de hypocriete sfeer die van het instituut uitging ben ik nooit kapot geweest. Als voorbeeld moge gelden de persoonsverheerlijking van rector Westerhuis die, wellicht nolens volens, op zijn verjaardag met een calèche van zijn ambtshalve, rietgedekte villa aan de Eekhoornlaan (?) werd opgehaald en onder begeleiding van "alle" leerlingen naar school werd gebracht, terwijl tevoren al een inzameling was gehouden voor een verjaarscadeau. Ieder jaar opnieuw.

    Chr. Lyceum, 1962

    onuitwisbare indruk

    Het Maerlant Lyceum heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Naast uitstekend onderwijs werd er veel aandacht besteed aan algemene vorming; schoolorkest, toneel, debatingclub, schaakclub, sportevenementen, schoolfeesten etc.. Jaren later heb ik ingezien dat je daarmee werd voorbereid op het studentenleven. Eén leerkracht sprong er uit: Mej. C.M. de Vries, lerares Frans en Engels in de noodvoorziening bovenop de fietsenstalling, klein van stuk, zwarte band judo, kwam uit Oegstgeest naar school in een Triumph TR2 en een Austin Healey 3000 met racenummers van het voorgaand weekend op Zandvoort nog op de deuren, kon tekeer gaan als een ketter maar gaf ons als pubers veel ruimte op klassenavonden en hield gezag. Tot mijn grote spijt moest ik na drie jaar van school omdat mijn vader naar Harderwijk was overgeplaatst. Iedere vergelijking ging daarna mank.

    Maerlant lyceum, 1959

    lineaal, kolenkachels en schoolmelk

    halverwege de eerste klas kwam ik vanuit Assen op de Van Hoornbeekschool. Het eerste jaar was een verschrikking: ik had net geleerd met links en rechtop te schrijven, Juffrouw Schuitert (1-3) sloeg met een liniaal op je knokkels als je niet met rechts en netjes schuin met dik en dun (kroontjespen!) schreef. Met mijn handschrift is het nooit meer goed gekomen. Maar zij heeft ons ook correct leren spellen en daar heb ik tot op de dag van vandaag plezier van. Juffrouw Muskens (4-5) was een schat. Als ze voorlas op de laatste schooldag voor een vakantie hing de klas aan haar lippen. Schoolhoofd mijnheer van Gelder (6) stoomde je klaar voor het toelatingsexamen. Een dikke kanjer, altijd in driedelig zwart, die stond voor zijn school. Ik denk met warme gevoelens terug aan de Van Hoornbeekschool.

    van Hoornbeekschool, 1953