Ga naar de inhoud

Een bijzondere laatste schooldag

laatste schooldag

Het was traditie op onze school om de laatste schooldag bijzonder af te sluiten. Onze klas had bedacht om de leraar thuis op te halen met een bed op wielen. De voorbereiding zelf was al dolle pret. Er werd een bed verbouwd, versierd met slingers en een bord (tekst weet ik helaas niet meer).

Ik vermoed ook dat zijn vrouw in het complot zat om te zorgen dat hij niet al richting school zou gaan voordat wij er waren.

Optocht

De bewuste ochtend spraken wij met elkaar af in de buurt van zijn huis (gelukkig vlakbij school). Allemaal in pyjama reden wij het bed naar zijn woning. Daar hebben wij hem onder luid gezang naar buiten gelokt en hij moest het bed in. Zo trok de bonte stoet richting school, onderweg trokken wij uiteraard veel bekijks. Het was een ludieke actie die hij, wellicht een tikje beschaamd, wel heeft ondergaan en toch ook wel heeft weten te waarderen. Want je doet alleen zoveel moeite voor iemand die je het gunt toch?

Tradities

Naast deze actie horen er meerder tradities bij een afscheid, de schoolmusical, een afscheidsboekje (Wij kregen “Op de valreep” mee). Beloven dat je nog een keer langskwam om te vertellen hoe het gaat op je nieuwe school (komt vaak niet veel van). Afscheid van je klasgenootjes die naar een andere middelbare school gaan. Je hebt er maanden naar uitgekeken (blij als het zover is) en als het dan zover is, weemoed. Bijzonder toch.

Wie had ook zo’n traditie op school vroeger? Heb jij leuke herinneringen aan je laatste schooldag?

Meer blogs:

Reacties 7

 1. avatar
  fia bakker

  Raar he, ik kan me van dat soort dingen helemaal niets herinneren. Nul komma nul.

 2. avatar
  RIA Versteeg Heuseveldt

  Ik spreek nu over 1953 en er werd niet gefeest. Wel mochten we een film kijken. Welke weet ik niet meer. En van de gym mochten we de laatste keer apekooi doen. Dat was het en verder niets

 3. avatar
  fia bakker

  O ja, van die films weet ik nog wel. Met zo'n ratelende projector achterin de toneelzolder. Le Ballon Rouge en Crin-Blanc van Albert Lamorisse. Glas van Bert Haanstra. Maar of dat nou aan het einde van het schooljaar was, dat ben ik vergeten.

 4. avatar
  Mieke van Niekerk

  Ik ook niet. Het moet eind juni 1969 geweest zijn, want half augustus dat jaar begon ik in de brugklas van het MAVO. Dàt herinner ik me wel.

 5. avatar
  mariel lavrijsen

  Ja, de schoolmusical kan ik me nog herinneren en dat ik gevraagd werd voor een bepaalde rol. Hoewel ik er trots op was, dat ze mij vroegen, vond ik het ook eng en was erg opgelucht, toen het niet doorging. Ook herinner ik me nog dat op de eerste of een van de eerste dagen van de grote vakantie, nadat ik van de (toen nog) zesde klas, en dus van de lagere school af was, dat ik in de tuin, in het gras lag, met een grassprietje in mijn mond, en me zo vrij voelde!

 6. avatar
  John Meesters

  Wat ik me kan herinneren is het filmfestival. Dit kostte 10 gulden. In 4 verschillende locaties op school werden 4 verschillende films gedraaid, waar je zelf uit kon kiezen enn dan ook nog eens 3 keer achter elkaar 4 films. Je was dus van vroeg in de middag tot ver in de avond films aan het kijken. Soms zat je op een stoel, dan weer in een kleermakers zit op de grond. Vooral de interactie met andere leerlingen was leuk. Je kreeg ook nog 2 consumptiebonnen voor een snackje of iets te drinken. De rest moest je zelf kopen. Echt leuk destijds

 7. avatar
  Marianne Pietersen

  Ik kwam van de 6e klas lagere school in Juni 1956. We hadden wel een soort avond om het eind van de 6 jaar te vieren, waarbij een aantal studenten iets deden op een toneeltje. 4 meisjes dansten als harem dames, iemand speelde piano, verder weet ik niet meer. Ik ging daarna in September naar de HBS, maar niemand van mijn LS kwam ook naar die HBS, dus ik moest nieuwe vriendinnen maken. Kan me niet veel herinneren van dat jaar, alleen een jongen Rob LeRuut heette hij dacht ik, die erg vriendelijk was en merkte dat ik nogal upset was. Ik wilde nl naar het Montessori Lyceum waar klassegenoten naartoe zouden gaan, maar ik mocht daar niet naartoe omdat het te ver was. Ik denk dat het ook te duur was toen.