Ga naar de inhoud

Heb jij vroeger wel eens een kijkdoos gemaakt?

kijkdoos

Vroeger ging ik 2 keer per jaar naar de stad. In het voor- en najaar, als de kinderbijslag binnen was. Ging ik samen met mijn broer, moeder en soms oma naar de stad. We kochten er nieuwe kleren en nieuwe schoenen. Over de schoenen wil ik het graag hebben. Of eigenlijk: de schoenendoos, want daar kon je allerlei leuks mee doen.

Het allerliefst maakte ik er een kijkdoos van. Ken je die nog? Je bedacht een thema. Dat kon van alles zijn: Madonna, Barbie, Lego enzovoorts.

Mijn favoriet was de herfstdoos. Elke zondagmiddag kwam de hele familie bijeen bij opa en oma. Na een kop ‘omasoep’ nam mijn tante ons mee naar het park, dat een paar 100 meter verderop ligt. In de herfst lag deze vol schatten. Grote bladeren in de meest prachtige kleuren, eikels, mos, dennen- en sparappels. Ik kwam met een tas vol knutselmateriaal terug.

Thuisgekomen spoelde ik het vuil van mijn schatten en liet alles drogen. De eikels, het mos, de dennen- en sparappels op een theedoek voor de kachel, de herfstbladeren tussen de pagina’s van een dik en oud boek van mijn ouders.

Knutselen op woensdagmiddag

Na een paar dagen was alles gedroogd en op mijn vrije woensdagmiddag ging ik aan de slag. Het mos gebruikte is als bodembedekker, de eikels en de dennen- en sparappels voor een écht herfsteffect. De bladeren waren de blikvangers. Met hun rode, oranje en gele tinten zagen ze er – vooral gedroogd – uit als kunstwerken.

Als alles een mooie plek in de doos had gekregen, knipte ik 2 vierkante gaten. Het ene was bedoeld als kijkgat. Het andere gat zat ik het deksel en daarin zat het geheim voor een magisch effect. Over dát gat plakte je een gekleurd stukje papier. Je kon kiezen voor een doorschijnende snoepwikkel, een stukje crêpepapier of een reepje gekleurd karton. Daarmee zag je kijkdoos er prachtig uit. De Barbie kijkdoos werd nóg mooier dankzij een roze snoepwikkel, en een stukje geel crêpepapier deed wonderen voor je Legodoos. Welke kleur ik voor mijn herfstdoos koos? Rood! De perfecte herfstkleur.

Maakte jij vroeger ook kijkdozen? Wat vond jij een gaaf thema?

Meer blogs:

Reacties 9

 1. avatar
  Nathalie Nathalie

  Oh ja hoor heb ik ook wel eens gemaakt alleen 't thema weet ik niet meer is alweer zo lang geleden haha, maar superleuk om te doen, geen idee of ze dit tegenwoordig ook nog op school doen.

 2. avatar
  Dorith de Gruijter

  Zou iemand nog een doos van vroeger hebben? Wil graag een doos zien en zelf maken.

 3. avatar
  thea peters

  Op Google vind je genoeg voorbeelden.

 4. avatar
  Emmy Nijhuis

  Ik heb er vroeger heel wat gemaakt. Je had ook dun kartonnen vellen met plaatjes erop die je kon inkleuren en uitknippen. Onderaan zat een strookje die je moest omvouwen. Daar deed je lijm op en zo kon je het plaatje in de doos plakken. Het mooiste was dat je de plaatjes zó inplakte waardoor er diepte ontstond. Rondom de ingekleurde plaatjes bracht je zelf nog wat extra versieringen aan. Er werd uit het deksel een stukje geknipt waarop je gekleurd crêpepapier plakte voor het "special effect". Ik vond de voorpret het leukst, maar ik liet altijd met trots de doos bekijken door mijn familie. De mooiste doos was een tafereeltje zoals je ook in een poppenhuis aantreft. Aan het plafond (deksel) hing zelfs een lamp.

 5. avatar
  Tomas Draaij

  Tomas van der Draaij. Heb er vroeger tientallen gemaakt met wisselende thema's Recent ik er nog twee gemaakt voor mijn kleinzoons. De thema's waren dinosaurussen de andere diertjes, mijn kleinzoons vonden ze geweldig en waren er helemaal blij mee.

 6. avatar
  Cobi Delies

  Er klapt hier een luikje open, inderdaad in de herfst en winter als je niet buiten kon spelen, maakten we kijkdozen . Niet direct naar een speciaal thema, maar gewoon met iets dat op dat moment beschikbaar was. In de herfst met eikels en dennenappels (niet te groot want die gingen open staan) soms ook mos met paddenstoeltjes ( die bleef meestal staan tot er schimmel op groeide) Wij knutselden heel wat af, ook maakten we gezichtjes, twee rondjes van een oud laken en die naaiden we aan elkaar en vulden ze op, met wol als haar en geborduurde mondjes en ogen. Geen idee wat we er verder mee deden, maar we waren lekker bezig.

 7. avatar
  Helena Toren

  Ja, zo'n kijkdoos heb ik ook nog gemaakt. Ik herinner me dat ik plaatjes uitknipte and aan de bodem vast plakte in de doos. Ik denk niet dat mijn doos een thema had, of artistiek was. Ik kan me niet herinneren dat ik gekleurd licht in het deksel maakte. Het maken vond ik het mooiste, meenemen naar school vond ik lastig. Ik denk dat andere kinderen een paar (aarden) knikkers (of glazen) stuiters ervoor betaalden om erin te mogen kijken.

 8. avatar
  Berta de Keizer-Vink

  ja, wij maakten ook kijkdozen en gingen daarmee de hele familie af en daarna alle buren in de omliggende straten.. ik weet niet meer hoe de mensen het vonden.. Soms maakten we anderen dozen dus die eerdere waren misschien niet zo gewild haha. wij vonden ze zelf in ieder geval prachtig en dat was al heel belangrijk, we werden lekker beziggehouden met knippen en plakken en kleuren. leuk toch.?

 9. avatar
  Nellie Jäkkö

  Het was in het jaar omstreeks 1950. Ik was 7 jaar toen ik mijn eerste kijkdoos maakte. Nu alweer 73 jaar geleden. We knipten kerstkaarten uit. Deden watten op de bodem en een roze dun papiertje in het gat boven. Dat gaf de doos binnen zo'n winters aanzien. Als we klaar waren met de doos dan de straat op en de mensen mochten dan kijken in de doos voor een cent. Als we 10 centen hadden gingen we naar de snoepwinkel om snoep te kopen. Nu woon ik alweer 55 jaar in Finland. Heb met mijn kleinkinderen kijkdozen gemaakt. Ben nog steeds ondernemer, maar denk nog af en toe terug hoe ik als ondernemer ben begonnen nl. met kijkdozen.