Heb jij vroeger wel eens een kijkdoos gemaakt?

17 november 2022

|

3 minuten leestijd

Heb jij vroeger wel eens een kijkdoos gemaakt?. Uitgelichte afbeelding

Vroeger ging ik 2 keer per jaar naar de stad. In het voor- en najaar, als de kinderbijslag binnen was. Ging ik samen met mijn broer, moeder en soms oma naar de stad. We kochten er nieuwe kleren en nieuwe schoenen. Over de schoenen wil ik het graag hebben. Of eigenlijk: de schoenendoos, want daar kon je allerlei leuks mee doen.

Het allerliefst maakte ik er een kijkdoos van. Ken je die nog? Je bedacht een thema. Dat kon van alles zijn: Madonna, Barbie, Lego enzovoorts.

Mijn favoriet was de herfstdoos. Elke zondagmiddag kwam de hele familie bijeen bij opa en oma. Na een kop ‘omasoep’ nam mijn tante ons mee naar het park, dat een paar 100 meter verderop ligt. In de herfst lag deze vol schatten. Grote bladeren in de meest prachtige kleuren, eikels, mos, dennen- en sparappels. Ik kwam met een tas vol knutselmateriaal terug.

Thuisgekomen spoelde ik het vuil van mijn schatten en liet alles drogen. De eikels, het mos, de dennen- en sparappels op een theedoek voor de kachel, de herfstbladeren tussen de pagina’s van een dik en oud boek van mijn ouders.

Knutselen op woensdagmiddag

Na een paar dagen was alles gedroogd en op mijn vrije woensdagmiddag ging ik aan de slag. Het mos gebruikte is als bodembedekker, de eikels en de dennen- en sparappels voor een écht herfsteffect. De bladeren waren de blikvangers. Met hun rode, oranje en gele tinten zagen ze er – vooral gedroogd – uit als kunstwerken.

Als alles een mooie plek in de doos had gekregen, knipte ik 2 vierkante gaten. Het ene was bedoeld als kijkgat. Het andere gat zat ik het deksel en daarin zat het geheim voor een magisch effect. Over dát gat plakte je een gekleurd stukje papier. Je kon kiezen voor een doorschijnende snoepwikkel, een stukje crêpepapier of een reepje gekleurd karton. Daarmee zag je kijkdoos er prachtig uit. De Barbie kijkdoos werd nóg mooier dankzij een roze snoepwikkel, en een stukje geel crêpepapier deed wonderen voor je Legodoos. Welke kleur ik voor mijn herfstdoos koos? Rood! De perfecte herfstkleur.

Maakte jij vroeger ook kijkdozen? Wat vond jij een gaaf thema?

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Rita avatar

SchoolBANK redacteur Rita

Geboren in 1952, werkzaam geweest als leerkracht en remedial teacher moderne talen, getrouwd, een zoon en een dochter.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rita

Reacties 1
Nathalie Nathalie avatar
Nathalie Nathalie

17 november 2022 6:14:18 PM

Oh ja hoor heb ik ook wel eens gemaakt alleen ’t thema weet ik niet meer is alweer zo lang geleden haha, maar superleuk om te doen, geen idee of ze dit tegenwoordig ook nog op school doen.

?