Internaat de La Salle in Stevensbeek

2 november 2022

|

5 minuten leestijd

Internaat de La Salle in Stevensbeek. Uitgelichte afbeelding

Mijn eerste jaar brugklas was bij scholengemeenschap Stevensbeek. Een piepklein dorpje in Noord-Brabant. Het was tevens mijn eerste jaar op het internaat “de la Salle”. Ik heb uiteindelijk 3 jaar op het internaat gezeten 1978 -1981. Een groot wit langwerpig vierkant gebouw bestaande een grote ontvangsthal met grote glazen deuren met aan de linkerkant het kantoortje waar de secretaresse zat met daarnaast de directeurskamer van broeder van Benthum want ja dit jongensinternaat werd gerund door broeders.

Aan de rechterkant was de eetzaal en de grote keuken. Daarboven bevond zich een vergaderruimte Anex kapel. Verder naar achteren bevonden zich 4 paviljoens en boven de gangen daar naartoe bevonden zich de kamers van de jongens van ongeveer 2 bij 4 meter groot. Daarin bevond zich een bed en bureautje en een klerenkast die bestond uit 2 delen. Een helft voor de buurman en een helft voor jou. De kast was in de muur geplaatst, dus een stukje kast van de buurman bevond zich in mijn kamer en vice versa. Bijzondere maar gehorige manier van ruimtebesparing. Een jaar internaat was best wel duur en daarom zaten er veel jongens waar de ouders thuis een bedrijf hadden of officier in het leger.

Ik herinner me de jongens met wie ik daar op de 1e klas begonnen ben: Johan van der Slik, Clemens Timmermans en Richard Boonstra. Van de overige jongens kan ik me niet veel meer van herinneren. We zaten overigens niet bij elkaar in de klas. Ik bedenk nu dat ik geen idee heb waar die jongens uiteindelijk naartoe zijn gegaan. Bij Clemens en Johan ben ik toen nog wel eens bij hen thuis geweest en zij bij mij.

Strak regime

Vrijdags na school naar huis en zondag klokslag 20.00 uur moest je weer op het internaat zijn. Vaste studietijden waarin je je huiswerk moest maken. Weet niet meer precies, maar ik dacht van 16.30 – 18.00 uur. Avondeten in de refter en dan van 19.00 – 20.00 uur. Bedtijd weet ik niet meer maar ik dacht tegen 22.00 uur.

’s Morgens ontbijt en naar school. De brugklas 20 meter verder op door de bosjes en MAVO, HAVO ongeveer 2 kilometer verder op, in de toen nog houtbouw en weer verder de LEAO, bij het oude jongensinternaat Eymard-Ville wat meer in het dorp zelf lag. Het internaat werd geleid door de broeders van la Salle. Ik herinner me de aardige Broeder en Verbakel en de meer strengere jeugdige broeder Cristiaans. Nog een broeder, maar zijn naam weet ik niet meer zeker; Kapé. Broeder van Benthem was het hoofd. Broeder Verbakel was echt een soort van vaderfiguur.

Paviljoen (4 totaal)

Het waren een soort grote huiskamers met een bar die ’s avonds openging waar je chips, limonade en snoep kon kopen. Verder was er een Tv-hoek, Biljarttafels en pingpongtafels. Ik heb daar nog een heus biljart en pingpong diploma gehaald. Op woensdagavond hadden we judo in een echte judoruimte beneden in enorme kelder. We kregen les van een bekende judotrainer in de streek Eddy an de Pol. Ik heb daar mijn groene band gehaald. Met Johan van der Slik trok ik het meeste mee op. Hij ging naar de LEAO terwijl ik naar de HAVO ging. Wij deelden een gezamenlijke droom, namelijk piloot worden en onze favoriete strip was dan ook Buck Danny.

We fantaseerden na school erop los en gingen vaak naar het oorlogsmuseum in Overloon een paar kilometer verderop. In het bos helemaal aan de achterzijde van dit museum, hadden we een gat in de omheining gevonden waar we net doorheen konden kruipen. En dus vele vrije middagen hebben vertoefd en rondgedwaald. Wij beiden zijn overigens geen piloot geworden. Ik heb hoogtevrees – niet echt maar – ben eerlijk gezegd niet zo goed in wiskunde. En Johan weet ik niet, maar gezien zijn opleiding…

Ik bedenk nu dat ik in de jaren daarna nooit gedacht heb om er eens binnen te lopen en dat terwijl in de schoolvrienden groep van toen 1 jongen was die op het internaat zat; Servais Boosten. Hij betitelde het als een soort van gevangenis. 1 juli 1984 is het internaat gesloten en is ironisch genoeg een jeugdgevangenis geworden. Ik heb mijn internaat tijd niet als bijzonder leuk ervaren, maar aan de andere kant heb ik er ervaringen opgedaan voor het leven. Ik denk dat ik de HAVO zeker niet gehaald zou hebben. Omdat ik absoluut niet de studiediscipline had op kunnen brengen, om vast zoveel uur aan mijn studie te besteden.

En jij beste lezer(es) heb jij ook leuke of minde leuke internaatervaringen?

Meer blogs:

SchoolBANK redacteur Roger avatar

SchoolBANK redacteur Roger

Hallo ik ben Roger van de Werff en ben van '65. Door veel verhuizingen op 3 verschillende lagere scholen gezeten. Middelbare school in Stevensbeek HAVO (3)/MAVO/HAVO alwaar ik ook op het internaat heb gezeten. Boxmeer Elzendaalcollege VWO. Daarna vanalles en nog wat gedaan aan studies en werk en tussendoor in '93 een motorongeluk gehad en daarbij zwaar hersenletsel opgelopen zie mijn site www.herstellenvanhersenletsel.nl. Als je niet genoeg van mijn verhaaltjes kunt krijgen kun je daar iedere week een nieuw "Hersenspinsel"/verhaaltje lezen. Zoals je ziet aan mijn profielfoto is mijn hobby oa. schermen en ja ondanks het ongeluk en bijna dood is dat ook weer motorrijden.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Roger

Reacties 0
?