Ga naar de inhoud

Terug in de tijd met The King: een nostalgische reis door het leven van Elvis Presley

elvis presley

De muziekstijl van Elvis Presley was uniek

Elvis combineerde verschillende muziekstijlen zoals country, blues, gospel en rock-‘n-roll tot een uniek geluid dat zowel opwindend als vernieuwend was. Zijn muziek was toegankelijk voor een breed publiek en wist jongeren te bereiken die op zoek waren naar iets nieuws en opwindends.

Elvis had een onweerstaanbare charme

Een andere factor was zijn imago. Elvis was een knappe jongeman met een onweerstaanbare charme en uitstraling die zowel vrouwen als mannen aansprak. Zijn unieke kledingstijl, met strakke leren pakken en opvallende schoenen, droeg bij aan zijn legendarische imago en maakte hem tot een icoon van de jaren ’50 en ’60.

Meester in optreden

Daarnaast was Elvis een meester in het optreden. Zijn energieke en opzwepende liveoptredens waren legendarisch en wisten het publiek te betoveren. Zijn sensuele heupbewegingen werden door sommigen als controversieel gezien, maar maakten hem alleen maar populairder bij jongeren die op zoek waren naar rebellie en vrijheid.

Symbool van veranderingen

Tot slot had Elvis ook een belangrijke culturele betekenis. Hij was een symbool van de veranderingen en sociale verschuivingen die plaatsvonden in de jaren ’50 en ’60. Hij brak met de traditionele normen en waarden en gaf stem aan de jeugdcultuur die opkwam in die tijd. Hierdoor werd hij niet alleen een muzikaal icoon, maar ook een cultureel icoon dat voor altijd zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt.

Elvis Presley was een van de meest iconische en invloedrijke muzikanten uit de geschiedenis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het leven van Elvis en carrière al verschillende keren zijn verfilmd. Eén van de meest recente films over Elvis Presley is de biografische musicalfilm “Elvis”, geregisseerd door Baz Luhrmann.

In de film speelt acteur Austin Butler de rol van Elvis Presley, terwijl Tom Hanks de rol van zijn manager Colonel Tom Parker op zich neemt. De film volgt Elvis’ opkomst vanuit zijn bescheiden afkomst in Mississippi tot zijn ongekende succes als rock-‘n-roll-ster. We zien hoe hij wordt ontdekt door Sun Records-producer Sam Phillips, gespeeld door Rufus Sewell, en hoe hij zijn eerste hits maakt, waaronder “Heartbreak Hotel” en “Hound Dog”. Maar de film gaat ook dieper in op de persoon achter de artiest, en we zien hoe Elvis worstelt met zijn eigen identiteit, zijn familieproblemen en de druk van roem.

Eén van de meest opvallende aspecten van “Elvis” is de visuele stijl van de film. Baz Luhrmann staat bekend om zijn extravagante en visueel opvallende films, en ook “Elvis” is hier geen uitzondering op. De film speelt zich af in de jaren ’50 en ’60, en de kostuums, decors en het camerawerk zijn dan ook tot in de kleinste details authentiek en gedetailleerd. Daarnaast wordt de muziek van Elvis Presley uiteraard ook veelvuldig gebruikt in de film, en dit zorgt voor een nostalgische sfeer die de kijker direct meeneemt naar de hoogtijdagen van de rock-‘n-roll.

Film ‘Elvis’ zo waarheidsgetrouw, dat Lisa Marie Marie Presley erg emotioneel werd

De nieuwe film over Elvis Presley zorgde voor een emotionele ervaring voor zijn kleindochter, Riley Keough (32). “Het was heel intens om te kijken naar een film die over je eigen familie gaat”, aldus Keough, die vooraf de biopic over haar grootvader mocht bekijken. “Binnen vijf minuten begon ik te huilen en stopte daar niet meer mee. Er zijn veel familie- en generatietrauma’s begonnen in de periode die ook in de film te zien is.”

Regisseur Baz Luhrman heeft uitgebreid gesproken met Keough, haar moeder en oma Priscilla Presley voordat hij begon met zijn speelfilm. De familie gaf hem ook toegang tot Graceland, het landgoed in Memphis waar Elvis woonde. Keough benadrukte echter dat ze geen bemoeienis hebben gehad met de film en dat Luhrman de vrije hand had. En met succes – de film heeft verschillende awards gewonnen.

Top 10 hits Elvis Presley

 1. “Hound Dog” (1956)
 2. “Don’t Be Cruel” (1956)
 3. “Love Me Tender” (1956)
 4. “Jailhouse Rock” (1957)
 5. “All Shook Up” (1957)
 6. “Teddy Bear” (1957)
 7. “Blue Suede Shoes” (1956)
 8. “Are You Lonesome Tonight?” (1960)
 9. “Can’t Help Falling in Love” (1961)
 10. “Suspicious Minds” (1969)

Welke hits ken jij nog? Wat herinner je je nog van Elvis en wat vond je van de film?

Meer blogs:

Reacties 1

 1. avatar
  Erwin Lammerts

  Helemaal geweldig, als oud-leerling van het Fivelcollege ben ik ook helemaal Elvis fan en ik doe de vormgeving van het landelijke Elvis magazine It's Elvis Time.