Ga naar de inhoud

Van de legalisering van abortus tot het afscheid van Johan Cruijff – dit gebeurde er in 1984

1984

In 1984 lanceerde Apple haar eerste computer, liep de oorlog tussen Irak en Iran volledig uit de hand, werd het plegen van een abortus gelegaliseerd, namen we nu écht afscheid van stervoetballer Johan Cruijff en zagen we een schietpartij live op televisie.  Dit en nog veel meer gebeurde er in 1984.

Gebeurtenissen in ‘84

Op 24 januari 1984 lanceerde Apple haar eerste computer: de Macintosh 128k. Deze computer draaide op een eigen besturingssysteem MAC OS. Bijzonder: de computer had geen harde schijf en had geen ventilator om de computer zo stil mogelijk te houden. Een paar maanden later, in maart, liep de oorlog tussen Irak en Iran volledig uit de hand. Irak was chemische wapens gaan gebruiken. Honderdduizenden Iraniërs zouden door gasaanvallen om het leven zijn gekomen. Sinds 1984 is het plegen van een abortus legaal toegestaan. Vanaf dat moment hoefde abortus niet meer in controversiële gedoogklinieken plaats te vinden. Wie op 3 december naar het talkshowprogramma Karel keek, was live getuige van een schietpartij. Een aantal Bouterse-aanhangers in het publiek kregen aan de stok met Somohardjo. Er werd twee keer geschoten, waarop AVRO de uitzending direct beëindigde. 

Sport in ‘84

In 1984 werd het Belgisch voetbal opgeschrikt door een enorm omkoopschandaal. Een onderzoeksrechter ontdekte dat koploper Standard Luik in ‘82 tegenstander Waterschei had omgekocht. Toen deze affaire aan het licht kwam, werden verschillende sterspelers geschorst. In Nederland konden we genieten van windsurfer Stephan van den Berg, die voor de kust van Los Angeles op geweldige wijze goud won op de Olympische spelen. Door deze prestatie werd hij zelfs verkozen tot Sportman van het Jaar! Door hem werd windsurfen een enorme rage en waren planken niet aan te slepen. Tot slot namen we in ‘84 definitief afscheid van Nederlandse stervoetballer Johan Cruijff. En nu écht. 

De muziek in de jaren ‘84

De autobiografische film, soundtrack én titelsong ‘Purple Rain’ die uitkwamen in ‘84 zorgden ervoor dat Prince Rogers Nelson niet meer wat te denken is uit de muziekgeschiedenis. Er werden ruim 16 miljoen exemplaren van de hit verkocht. Niet heel gek, kan jij je de prachtige gitaarsolo nog herinneren? 1984 was ook het jaar dat de knaller ‘Last Christmas’ uit werd gebracht door Wham!. Dit liedje staat sinds dat jaar in onze top 10 van de leukste kersthits. In ‘84 hadden we te maken met een muzikaal verlies. Soulzanger Marvin Gaye scoorde verschillende wereldhits als ‘I heard in through the grapevine’, ‘Let’s get it on’ en ‘Sexual Healing’. Op 1 april werd hij helaas doodgeschoten door zijn vader – met een pistool die Marvin hem gegeven had om zich te beschermen tegen ongewenste insluipers. Erg tragisch!

Top 10 van 1984

  1. I just called to say I love you – Stevie Wonder
  2. Love is a battlefield – Pat Benatar 
  3. Careless whisper – George Michael
  4. Ik voel me zo verdomd alleen – Danny de Munck 
  5. Purple Rain – Prince
  6. Two tribes – Frankie goes to Hollywood
  7. The reflex – Duran Duran
  8. I save the day – Roberto Jacketti & The Scooters
  9. Wake me up before you go-go – Wham
  10. Only when you leave – Spandeau Ballet

Televisie in de jaren ‘84

De beste film van 1984? The GostBusters! Op plek 2 van de meest bezochte films in de bioscoop, staat Beverly Hills Cop. Beide films combineerden actie met een flinke dosis humor. Wie (klein)kinderen had, heeft ook vaak gekeken naar de kinderserie ‘Achterwerk in de kast’. Dit was een soort van poppenkast, waar kinderen in de kast konden gaan zitten, het gordijntje opentrokken en de televisiekijker iets vertelde over hun bijzondere kunstjes of huisdier. Weet je nog dat een jongen iets wilde vertellen over een paling? Volwassenen keken liever naar het Britsche satrischische programma Spitting Image, waarin met poppen van bekende mensen een humoristische draai werd gegeven aan de actualiteit. In 1984 maakte Nederland ook voor het eerst kennis met het typetje Cora van Mora. Na bijna 40 jaar is het typetje nog steeds het gezicht van de snackgigant.

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs: