Ga naar de inhoud

Van het eerste computervirus tot de introductie van Coca-Cola Light – dit gebeurde er in 1982

1982

In 1982 werd het eerste computervirus ontdekt, kwam Coca-Cola Light op de markt omdat men vond dat vrouwen meer Cola moesten drinken, lanceerde Michael Jackson zijn album ‘Thriller’ en vond de ontvoering van horecamagnaat Toos van der Valk plaats. Dit en nog veel meer gebeurde er in 1982!

Gebeurtenissen in ‘82

Op 20 januari beet Ozzy Osbourne tijdens een optreden een kop van een levende vleermuis af. Dit zorgde aan het begin van 1982 voor een hoop ophef. Dit viel in het niets als je het vergelijkt met de moord op verschillende Nederlandse journalisten. Nederland én de rest van de wereld was in schok toen bekend werd gemaakt dat Nederlandse IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans Ter Laag werden gemoord. Ze waren in El Salvador om een documentaire te maken over de slepende burgeroorlog tussen ede regering en de links guerrillastrijders. Ze liepen in een hinderlaag en werden doodgeschoten.

In 1982 werd ook Toos van der Valk ontvoerd. Op 26 november drongen 3 Italiaanse bendeleden bij het huis van de horecamagnaat. Ze namen hem mee en sloten haar op in een appartement in Brussel. Na 3 weken lukte het de familie om het losgeld bedrag van 13 miljoen gulden te overhandigen, waarop Toos werd vrijgelaten. Gelukkig werden de ontvoerders een maand later opgepakt. 1982 was ook het jaar dat het eerste computervirus werd aangetroffen op een particuliere computer. Ook werd in ‘82 Coca-Cola Light geïntroduceerd, om vrouwen meer Cola te laten drinken. Tot slot werd Spanje het 16e lid van de NAVO, 27 jaar nadat de BDR als 15e lid is toegetreden.

Sport in ‘82

Op 20 maart 1982 scoort na 8 seconden de NAC-aanvaller Koos Waslander een doelpunt. Het snelste doelpunt ooit gemaakt in Nederlands voetbal. Kun jij je het voorstellen? Een paar maanden later, vinden er 2 horrorcrashes in de Formule 1 plaats. Gilles Villeneuve probeert in te halen, maar crashte en overleed dezelfde avond in het ziekenhuis. Een maand later verongelukte Ricardo Paletti bij de start van de GP van Canada. De Italiaan knalde op de afgeslagen Ferrari van ploeggenoot Didier Pironi. Heel erg tragisch. Verder gebeurde er in 1982 niet heel veel op het gebied van sport. AZ’ 67 won de KNVB-beker en Ajax werd kampioen Eredivisie. 

De muziek in de jaren ‘82

In 1982 noemde men de Rolling Stones al bejaard, al waren ze toen ‘pas’ eind 30. Ze traden op 2, 4 en 5 juni op in de Kuip. Voor maar 40 gulden kon je erbij zijn. Dat is niets, als je het vergelijkt met de prijzen van nu: kaartjes voor The Stones gaan voor minimaal 200 euro over de toonbank. In 1982 bracht Michael Jackson het album Thriller uit – het zesde soloalbum van The King of Pop. Met de hits ‘Thriller’, ‘Beat It’ en ‘Billie Jean’ werd dit album het bestverkochte album aller tijden.

Top 10 van 1982

 1. Someone loves you honey – June Lodge
 2. I won’t let you down – Ph. D.
 3. Maid of Orleans – Orchestral Manoeuvres in The Dark
 4. Pass the Dutchie – Musical Youth
 5. Cambodia – Kim Wilde
 6. Private investigations – Dire Straits
 7. Can’t take my eyes off you – Boys Town Gang
 8. Ein Bißchen Frieden – Nicole
 9. Bim Bam – Andre van Duin
 10. Upside Down – Vanessa 

Televisie in de jaren ‘82

De grootste filmhit van 1982 ging over de 10-jarige jongen Elliott, die bevriend raakte met een buitenaards wezen E.T. ‘ E.T. The Extra-Terrestrial’ werd een wereldwijd megasucces. In 1982 speelde Sylvester Stallone voor het eerst in Rambo en keken we graag naar de griezelige jeugdserie ‘De Zevensprong’. Weet jij nog hoe de boze graaf Grisenstijn Geert-Jan wilde gebruiken om de schat in het trappenhuis te vinden? 

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 8

 1. avatar
  fietje karekietje

  Die PLUS-verhalen waar sinds kort alleen die paar betalende oud-schoolgangers op kunnen reageren vind ik toch niet zo'n succes hoor. Het lijkt net of er een slalomparcours voor de niet-betalende schoolbankbezoekers is opgeworpen. Trap ons flutklantjes dan gewoon weg van de SchoolBANK-website als we ongewenst zijn. Dat past wel bij een scholenwebsite, in het echte schoolleven heb je ook altijd de minderen die ongewenst zijn om wat voor reden dan ook. Hou dan de hele bende vrij voor de betalende hardcore SchoolBANK-fans. Ja toch?

 2. avatar
  Marinus Beers

  Helemaal mee eens, en dat durf ik wèl onder mijn eigen naam te zeggen!

 3. avatar
  Ad de Bruyn

  Helemaal mee eens, stuur dan ook geen mailtjes waar alleen betalende klanten wat mee kunnen. hopeloos om op een link te klikken en niks te kunnen lezen of reageren. Ze hebben al onze gegevens en klassenfoto's ook gratis. Wat als alle niet betalende klanten hun gegevens en foto's er af halen, blijft er denk ik weinig over van de site.

 4. avatar
  Jan Schwachöfer

  Mee eens, en stuur die reclames ook alleen aan betalende leden!

 5. avatar
  Jan Schwachöfer

  Wat ik er van kon lezen, zitten die plus artikelen ook net zo vol domme fouten als de gewone items.

 6. avatar
  mariel lavrijsen

  Acj ja, Peter en Elliott...Daar heb ik nog een boek over met foto's uit de Disneyfilm en "De zevensprong was mijn lievelingsfilm. Later (in 1997) ben ik in en rond Ruurlo, waar de opnames veelal waren, plekken gaan opzoeken. Eerst naar het trappenhuis...Dit bleek het gemeentehuis te zijn, (of, zoals men het in Ruurlo door de bouwstijl inoemt) het kasteel van Ruurlo. De binnenkant deed me niet denken aan het Trappenhuis en er waren nauwelijks trappen. Op youtube vertelde de regisseur hoe ze dit toen deden en filmden, leuk om te zien. Aan de balie zat een jonge vrouw, die in die tijd als figurante had mmeegedaan en ze kon me de weg wijzen naar de plek waar de wegwijzer had gestaan en andere plekken. In een cafe of restaurant waar ook gefilmd was, mopperde men nog over de rommel en in het bos, waar de wegwijzer had gestaan, evenals het cafe van Jan Toereloer, kwam ik een boswachter tegen, die in de jaren '80 bij de technische dienst van de film werkte en hij liet zien waar de wegwijzer en het cafe precies stonden en waar de geheime weg begon en heenging en groef zelfs een stukje op die plek, zodat ik het beter kon zien, zo gaaf!

 7. avatar
  Jan Kolloffel

  Tot slot werd Spanje het 16e lid van de NAVO, 27 jaar nadat de BDR als 15e lid is toegetreden. Ehh BDR moet zijn BRD (Bundes Republik Deutschland)...

 8. avatar
  Karen Strijker-Berggren

  Er zitten wel wat taal- en stijlfouten in dit artikel. Even door een ander laten redigeren. Als je dit zelf probeert te doen vallen de foutjes niet op.