Ga naar de inhoud

Van de kennismaking met de moonwalk tot de afschaffing van de 1 (gulden)cent – dit gebeurde er in 1983

Update:
1983

In 1983 werd de eerste versie van het tekstbewerkingsprogramma Word uitgebracht, kwam er een einde aan de Heineken Ontvoering en werd de doodstraf afgeschaft. Ook maakten we kennis met de moonwalk van Michael Jackson en debuteerde Madonna. Dit en nog veel meer gebeurde er in 1983!

Gebeurtenissen in ‘83

In 1983 kwam Microsoft met de eerste versie van het tekstverwerkingsprogramma Word. Voor het eerst konden computeraars getypte tekst opmaken met regeleinden en dikgedrukte en schuine letters. Kan jij je nog voorstellen dat dit nieuw was? Verder won Poolse politicus Lech Walęsa de Nobelprijs voor Vrede, omdat hij streed voor de rechten voor arbeiders en de toekomst van zijn land. 24 april 1983 was een zwarte dag uit de geschiedenis. Waar veel mensen voor vreesden, was helaas de werkelijkheid. De Argentijnse regering erkende dat de 10.000’en mannen die in de zogeheten ‘Vuile Oorlog’ waren verdwenen, niet meer leefden. Zij waren namelijk allemaal uit een vliegtuig boven de Atlantische Oceaan gegooid. In ‘83 werd ook de Grondwet ingrijpend aangepast, na de Tweede Wereldoorlog werd er nu bepaald dat discriminatie uit ten boze was. Datzelfde gold voor inbreuk op privacy en de doodstraf werd verboden. Verder kwam de meest spraakmakende ontvoering van Nederland ten einde: de Heineken Ontvoering. Tot slot werd de munt van 1 (gulden)cent afgeschaft. Het maken van het muntstuk was namelijk een stuk duurder dan de waarde ervan. Oeps!

Sport in ‘83

Met zilver op de 800 meter won Rob Druppers in ‘83 Nederlands eerste atletiekmedaille ooit op het WK. Ook tekende Johan Cruijff een contract bij Feyenoord. Een succesverhaal, want hij maakte de club voor het eerst in 10 jaar kampioen. In hetzelfde jaar nam clubicoon Willem van Hanegem afscheid van zijn publiek in de Kuip. Echter won Ajax de KNVB-beker en werd kampioen in de Eredivisie. Nog wat minder leuk voetbalnieuws: bij 2 bomexplosies in De Meer tijdens Ajax – Den Haag raakten meer dan 20 mensen gewond.

De muziek in de jaren ‘83

Het nummer Comment ça va van The Shorts werd eerst alleen op piratenzenders gedraaid. Pas toen een paar grote zenders hem ook gingen draaien, werd het een groot succes. Het nummer werd ook het best verkochte single van Nederland. Het nummer werd vervolgens in meerdere talen uitgebracht. In ‘83 won Bon Jovi met zijn band een talentenjacht van een lokale radiozender. Dit was het begin van het succesverhaal van Bon Jovi. Hij was niet de enige ster die dit jaar debuteerde –  1983 was ook het jaar dat Madonna haar debuutalbum ‘Holiday’ uitbracht. Door haar opvallende videoclips en dansjes werd de blondine al snel een wereldster om nooit te vergeten. Tot slot voerde Michael Jackson voor het eerst zijn moonwalk op het podium uit, het danspasje wat voor de rest van zijn carrière zijn handelsmerk was.

Top 10 van 1983

 1. Proudly presents The Star Sisters – The Star Sisters
 2. Comment ça va – The Shorts
 3. Beat it – Michael Jackson
 4. All night long – Lionel Richie
 5. Moonlight Shadow – Mike Oldfield
 6. Red red wine – UB4
 7. (Hey you) The Rock Steady Crew – Rock Steady Crew
 8. Rondo Russo – Berdien Stenberg
 9. Fame – Irene Cara
 10. Let’s Dance – David Bowie

Televisie in de jaren ‘83

In 1983 keken we graag naar ‘Wordt vervolgd’, een kinderprogramma waarin presentator Han Peekel populaire strips en tekenfilms besprak. Het meest hilarische onderdeel was het deel waarin kinderen hun favoriete striphelden probeerden na te doen. Volwassenen keken liever naar RUR in de avonduren, de eerste latenightshow van Nederland. Het programma ging over kunst, seks, cultuur en wetenschap. Lachen deed je met het programma Bananasplit, waar Patty Brard haar debuut maakte als presentatrice. Tot slot wilde iedereen na het zien van de serie Fame graag hun dromen gaan waarmaken op de School of Performing Arts in New York.

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 8

 1. avatar
  mariel lavrijsen

  Ik zat in de tweede klas van de lagere school en een klasgenoot had een (voor die tijd moderne) synthesizer meegenomen, waarop het "Comment ca va" probeerde te spelen. Han Peekel herinner ik me ook nog en vooral van het ziekenhuis waar op de kinderafdeling elke woensdag in de ziekenhuisstudio de Han Peekelshow werd opgenomen en uitgezonden, met spelletjes waar patienten ook aan mee konden doen. Op 8 mei 1983 deed ik m'n eerste communie. Een aantal losse herinneringen heb ik nog, zoals dat het mooi weer was en m'n moeder een mooie overgooier voor me gemaakt had en dat de communicantjes achter elkaar de kerk inliepen met elk een brandende kaars. In die tijd waren er nog geen kartonnen schijfjes rond de kaars, die het kaarsvet opvingen en hoewel iedereen ontspannen was, keek ik doodsbenauwd of het kaarsvet niet op m'n hand druppelde...

 2. avatar
  Alexander uit de Bulten

  Ik moest wel keihard lachen om dit : het programma Bananasplit, waar Patty Brard haar debuut maakte als presentatrice. Later deed ze een poging om een zelfde soort programma te maken "gaan met die banaan" 1 seizoen te veel het was een gigantische flop. Het is gewoon iemand met theatrale persoonlijkheid stoornis die niet eens kan presteren zonder autocue, vat dat uit dan wordt ze plotseling niet goed.

 3. avatar
  Hans Pot

  Brard hoofdzakelijk bekend van haar ontlasting op TV na een klisma.

 4. avatar
  Wilma van den Eertwegh

  Hahaha

 5. avatar
  Wilma van den Eertwegh

  ook hier: hahaha

 6. avatar
  Jan Schwachöfer

  De doodsteaf werd in 1870 afgeschaft, d.w.z. uit het strafrecht gehaald, behalve uit het militaire recht. In 1983 bij de wijziging van de grondwet werd werd artikel 114 vast gelegd dat verbood de doodstraf op te nemen in een wet.

 7. avatar
  Jan Schwachöfer

  Patty brard assisteerde ralph inbar bij de presentatie van banana split. Inbar was de bedenker, producer, regisseur en presentator van het programma. Tegelijkertijd presenteerde hij het programma onder diezelfde naam in israel (zijn vaderland).

 8. avatar
  Jan Schwachöfer

  Han peekel begon zijn presentatie eind 1983. Hij had toen nog een baard. In tweede seizoen was de baard weg en droeg hij een fel gekleurd colbert. Baard is nooit terug gekomen en colbert nooit verdwenen.